用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 將軍澳95區小學交流站
樓主: alkyng
go

將軍澳95區小學交流站 [複製鏈接]

YEELI:

午飯個方面依家仲響到考慮緊呀, 因為學校每日只得一款, 所以咁岩個日個款阿女唔鍾意食, 我怕佢會捱餓唔食呀:cry: , 而且阿女都要求我煮比佢食:tongue: .

至於包書方面, 我有幫阿女包呀, 雖然係唔環保, 但佢始終係一年級生, 我怕佢會唔小心整濕整爛, 而我就打算d包書膠用左一年後唔太殘舊, 我都會留來包下年d書(我d包書膠係一個個fit晒一本書的, 唔係自己剪裁個種), 但會唔會令書包重d, 反而我就唔太擔心, 因為我拎上手都唔係好覺
~只要有夢想,凡事可成真~

hktt,
咩呢區有啲咁嘅補習社架咩??? 我真係未聽過喎....

原文章由 hktt 於 07-8-31 00:12 硐表
各位將軍澳媽咪,

請問寶琳站附近有邊間補習社較好呢?有邊間是接埋小朋友放學到補習社呢?

請各位幫幫手,到現時都未找到,好心急.

謝謝.

原文章由 hayamama 於 07-9-1 11:08 硐表
hktt,
咩呢區有啲咁嘅補習社架咩??? 我真係未聽過喎....

有架!喺寶寧樓二樓,酒樓下面嗰度,叫'中聖教會白普理服務中心',大約$9xx,3:15pm~8:00pm

原文章由 yeeli 於 07-8-31 18:14 硐表

MIHO
你唔好客氣啦,我都係幫唔到D咩野,你對馮咁有誠意
校長佢都一定會睇到,我去家長會都覺得校長好好人
同好風趣,馮會今年係學校開始起一個400萬既演奏廳
08年完工,佢比我地家長睇幅設計圖個個都睇到"嘩嘩聲"
...

嘩!400萬既演奏廳 我都想見識下呀,我o地果間都係100萬我都已經覺得好靚了!

yeeli,
你仲想返學咩?想讀個degree返嚟叻比呀仔睇?
其實你係咪自己take care晒屋企嘅大小事務還是有姐姐幫手架?我見有幾個媽咪都係自己打理晒家頭細務及帯孩子.... 究竟一手處理晒家中的大小事務係咪真要好大能耐先得呢?我係嗰好抗拒做屋企嘢種的人;餓死都唔會入kitchen做飯...  結婚前我都同老公講我好懶,好討厭做家務;所以我好願意出外工作而請工人打理頭家。仲有,我每日唔出過街唔得~好似會死咁!  我真係有擔心過係唔係患咗輕微嘅精神病...你現在係全職媽咪;但我又唔覺得你或alkyng有呢啲徵狀,睇嘢都好積極;其實你地係點樣轉'營'架?煮食..難唔難?打理家務...好累?叫你一日唔出街...得唔得??

原文章由 yeeli 於 07-8-31 18:23 硐表

alkyng
咁你重會唔會送飯呀.如果咁嚴謹不如叫學校飯好過,如果真係
唔得閒送咁就大件事, 我都決定同仔仔叫學校飯囉,因為我
想我仔返學我又去返下學,又可能我會去我朋友公司幫手做
pt job,
係呀你有無包 ...

hayamama :

hehe...你講到自己好似好怕做全職媽媽咁wor , 依家我有一位工人姐姐的, 始終我有兩個小朋友, 所以無姐姐就會好麻煩 , 而我係好享受做全職媽媽 , 我鍾意屋企乾淨整齊, 又鍾意睇下d菜普跟住煮飯, 所以我細個懂事後就立志做"師奶":loveliness: (我都解釋唔到點解咁鍾意), 細個玩親心理測驗, 都會話我將來會係一位出色的"師奶" , 所以我就立下目標要響24歲結婚生小朋友, 點知我到左24歲個年真係意外地有左大女, 就因為咁順理成章結埋婚, 當時我開心到不得了 , 即刻可以同公司講唔做:D, 到依家我都無後悔架, hehe.........

yeeli:

你打算學乜野呀, 我之前報左普通話班, 依家已經上完喇, 所有併音已經學識晒, 剛好可以教阿女一年級普通話0既課程 , 依家我想趁阿女返學後, 去報一個英文併音班呀, 到時阿女唔識發音, 起碼我都識讀比佢聽, 如果唔係大家就坐響到, 你眼望我眼架喇.

[ 本文章最後由 alkyng 於 07-9-1 22:06 編輯 ]

《如何根據子女性向選擇合適小學》家長座談會

原文章由 hayamama 於 07-9-1 17:00 硐表
yeeli,
你仲想返學咩?想讀個degree返嚟叻比呀仔睇?
其實你係咪自己take care晒屋企嘅大小事務還是有姐姐幫手架?我見有幾個媽咪都係自己打理晒家頭細務及帯孩子.... 究竟一手處理晒家中的大小事務係 ...

haya
我屋企無工人,我咪係工人囉,
其實我細細個就想做c9仔架啦,所以就跟我既嫲嫲學整餸
廚房既野我樣樣都ok架,不過如果整足三餐我就好辛苦
有時都會出街食,全職媽咪真係好忙架,我自己就鐘意親力親為
又好鐘意清潔整齊,所以日日都要拖地清潔所有野,朝早會忙d
下午就得閒好多,到咗黃昏又開始忙囉,好彩我老公放工會幫
我手做家務,阿仔都會自己收衫收玩具,咁我就無咁辛苦囉
老實講我宜家都覺得以前返工係舒服好多,起碼有得收工,我
宜家同ok或7-11係一樣架,全年無体呀
不過都過得好開心.:loveliness: :loveliness: :loveliness:

原文章由 alkyng 於 07-9-1 22:02 硐表
hayamama :

hehe...你講到自己好似好怕做全職媽媽咁wor , 依家我有一位工人姐姐的, 始終我有兩個小朋友, 所以無姐姐就會好麻煩 , 而我係好享受做全職媽媽 , 我鍾意屋企乾淨整齊, 又鍾意睇下d菜普跟住 ...

alkyng

你咁叻讀完晒普通話拼音,又可以教返女女 我同你真係想法好似
我又係細個就想做結婚生仔:loveliness:
但我宜家覺得返工重無咁辛苦架
我會讀日文囉,因為讀開唔想放棄,如果一放低太耐就唔記得,
我朋友剛剛開了一間物流公司,我可能會去幫下手,咁遲d我可能
唔係全職媽咪啦.

yeeli, alkyng,
原來你地細細個就已經諗定晒自己的路向架啦...我就。我細個時屋企唔係富貴人家,但我媽咪都係全文職媽媽,以前佢唔比我地入廚房,驚我同細路攪攪陣,結果到大個嘅時候我地兩個都變咗條家務'費柴' !我最叻都只係幫呀媽洗碗接衫同抺地,其他嘅家務我就走為上著!所以而家連工人都哈我;明知我唔理廚房的事宜,佢真係夠膽死把我給她的買餸錢打府頭,仲食鬼晒我買番嚟嘅好嘢;唔貴嗰啲唔食!整餸就餐餐煮埋晒啲fast food,e.g. 香腸,蚧柳蒸蛋,番茄炒蛋,chicken wings,青菜炒牛肉,唉...魚都唔會煎條 不過無法啦,鬼叫佢洞穴我嘅弱點,而家唯有硬食啦!

原文章由 yeeli 於 07-9-2 00:26 硐表

haya
又好鐘 ...

hayamama:

我細個時媽咪係在職媽媽, 所以我小學一年級時中午已經要自己煲粥食 , 仲要比埋阿妹食, 送佢返幼稚園後自己返學(下午班), d家務本來我都唔想做架 , 但唔知點解阿媽生到我咁鍾意清潔乾淨 , 所以成日忍唔住自己掃地沬地:loveliness: , 久而久之變成咁鍾意做c9 , 依家雖然有工人姐姐, 但其實有好多家務我都會自己做番, 工人反而幫我睇實兩個女 .

不過我覺得你雖然對廚房0既事好少理, 但都唔好比工人姐姐咁攪法, 我會安排好每日工人姐姐要買0既餸架, 所以每日都會有魚有肉

YEELI:

原來係學日文, 我記得之前都聽你講過, 不過日文對我來講真係好深呀.
你可以趁仔仔返學時返下part time都幾好丫 , 我就唔得喇, 因為屋企仲有一件細0既要睇住.

原文章由 hayamama 於 07-9-2 19:39 硐表
yeeli, alkyng,
原來你地細細個就已經諗定晒自己的路向架啦...我就。我細個時屋企唔係富貴人家,但我媽咪都係全文職媽媽,以前佢唔比我地入廚房,驚我同細路攪攪陣,結果到大個嘅時候我地兩個都變咗條家務'費柴 ...

hayamama
嘩, 咁又唔得,你工人點可以咁架, 打苦頭,
又食晒你d野,你工人嚟做少奶奶呀,你比定每日既餐單佢
等佢跟住整,如果真係真係唔跟住做,你可以同佢公司講返架,
你唔好比佢蝦,你一家大細既飲食好重要,
咁搞法小朋友唔夠營養咪c,
我一家三口每餐都要蒸魚,拾菜,肉,湯.
你不如買食譜比佢跟住整
針無兩頭利,你又唔好咁話自己係柴
我以前返工時,放工真係唔想cook
你快d調教下你個工人.

原文章由 alkyng 於 07-9-2 21:27 硐表
YEELI:

原來係學日文, 我記得之前都聽你講過, 不過日文對我來講真係好深呀.
你可以趁仔仔返學時返下part time都幾好丫 , 我就唔得喇, 因為屋企仲有一件細0既要睇住. ...

alkyng

你重有個細女又點分身,我重未定會唔會去返pt 架,
但唔知點解,真係好想去返下工,:loveliness:
我都係到諗,我仔仔有咁多野學僅,呢個暑假重開始學打太鼓,
上咗小學會重多野學可能都無望做事業女性囉,
要做多排c9仔.

alkyng,yeeli,
真係羞家...我其實連每晚整咩餸發板都唔識架...!  以前結婚初期都係出街食多,再唔係就煮dog food ~ 即係小朋友最鍾意食嗰啲蚧柳呀,魚蛋呀,腸仔呀,意粉呀之類囉...!不如我列舉而家我識嘅餸菜單比你地睇吓請你地賜教兩招呀:
番茄炒蛋,  脆瓜炒魚片,  菜心/白菜/芥蘭/炒牛肉, 煎chick wings,
紅衫魚(我只認得這個;有次仲買錯咗條大眼雞tim!), 蒸豆腐,蒸水蛋,獅子狗魚蛋,午餐肉炒蛋...淨係諗呢幾個餸已經諗到牙血都出埋~煲湯就更慘,我只懂煲一兩個湯而不會滾湯;花旗參,青紅籮白...唔知隔住咁煲呢兩個湯會唔會撞咗咩嘢熱呀涼呀咁 最開心當然係我個工人啦,不過如果我呀媽嚟探我地佢就'庶晒',因為呀婆要佢煮呢煮老,叫佢抄錄下來,佢就話唔使佢實記得,過後就當無學過一樣,問極佢都扮唔知我講咩;最慘係連自己都describe唔到嗰個餸...!

原文章由 yeeli 於 07-9-2 00:26 硐表

haya
又好鐘 ...

yeeli, alkyng
咩鬼事業女性呀 ~ 唔係講笑,咪又係死路一條!我以前做過出街見客的Sales Mngr,雖然搵到錢,但行到腰酸背痛仲要同啲男人爭飯食;置行頭又一大筆,唔到數仲要比老細'卒' ;後來自動減人工要求轉咗坐寫字樓先至無咁大壓力咋.... 我見你地有老公養不知幾羨慕就真啦!仲要老公肯幫手做家務; 最重要係你地仲有自主權去決定返工or唔返工,我就等同無得撰...所以其實你地真係好幸福呢!

原文章由 yeeli 於 07-9-2 22:45 硐表

alkyng

你重有個細女又點分身,我重未定會唔會去返pt 架,
但唔知點解,真係好想去返下工,:loveliness:
我都係到諗,我仔仔有咁多野學僅,呢個暑假重開始學打太鼓,
上咗小學會重多野學可能都無望做事業女性囉,
要 ...

hayamama :

其實我做女時都未煮過飯架, 結左婚有家庭加上有左小朋友後, 就比較緊張呢方面, 因為想小朋友發育得好d, 如果咁唔好彩病左都可以煲d湯水比佢地飲, 所以佢地係我最大原動力令我學好d煮餸 , 如果我睇到d周刊或報紙介紹d餸菜, 係自己鍾意食咁我就會剪底個食譜, 我依家都儲左一大堆呀 ,  至於湯水我響書局買左本湯水食譜, 裏面勁..多..湯..水..架, 一年四季都岩用, 有消暑啦..補血啦..補腦啦..止咳啦......., 不如你去買番本啦, 湯水對我地都好重要架.

另外你可以click入去睇下, 條link其實係我請個工人姐姐個間僱傭中心, 裏面有個網上食譜, 你睇岩邊款就叫你個工人姐姐去買啦.

http://www.housemaid.com.hk/web/chi/recipe.jsp

p.s. 記著唔好比小朋友食咁多腸仔(有防腐劑), 雞亦(怕有激素)

hayamama / yeeli:

其實我羨慕你地就真啦 , 你地可以出去返工, 咁你地就會多d收入, 想買乜都得啦:D , 而我就因為細個唔鍾意讀書 , 就算中五畢業但實際又無呢個程度, 打份工都搵得唔多:( , 所以我索性瞓身做c9 , 希望響c9界打出名堂 , 搵番少少自信心 , 所以依家我都好後悔當年唔好好咁讀書, 依家我都成日用我個case來教阿女, 要佢比心機讀書, 如果唔係就好似媽咪咁.

hayamama / yeeli / alky

其實我都好like做c9 , 當你將屋企打理得乾乾淨淨 , 老公同亞女讚你煮d餸好食的時候 , 果個滿足感真係好大架 , 所以我都決定會係明年做全職c9 , 雖然到時家庭的收入會少左 , 不過冇辦法啦 , 一來我想比多d時間教亞女d功課 , 二來我唔想再睇工人面色 , 有時叫佢做家務做到不知所謂 , 放左工返去有時仲要check下佢做得好唔好 , 真係好鬼死煩   , 其實我計過條數都唔係差好遠 , 因為佢地係用個方面真係唔會同你慳架 , 水電煤樣樣都多 , 有時我會諗如果我唔請工人會唔會仲慳d呢 ?
      至於買餸方面工人絕對唔會打斧頭 , 因為我一早帶佢去我去開的檔口 , 我又已經同d檔主打晒招呼 , 再加上我係知道買餸的價格 , 如果佢打斧頭佢實死緊
      不過我有d担心係當我全職做c9的時候 而亞女又開始大個唔太需要的時候我咪會好悶囉 , 如果到時想再出來做野都冇人請囉

今日個仔正正式式成為一個小學生, 我仲緊張過佢, 叫工人煮早餐, 自己幫佢探體溫同著校服, 同埋送佢返學, 之後同工人嘆早餐再行超市, 買野整lunch俾個仔, 覺得今朝特別充實 =)
我平時好懶架, 產極吾起身, 日日返工最少遲半粒鐘, haha
‹ 上一主題|下一主題