用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 西灣河基灣家長請內進-Part 2
樓主: sandylaw
go

西灣河基灣家長請內進-Part 2 [複製鏈接]

呀仔話今日按時間表上堂 ,差不多帶晒翻去,好重呀 ,今年多了幾本英文的書。大家有同感嗎?

原文章由 tiffanylau 於 07-9-6 14:09 硐表
呀仔話今日按時間表上堂 ,差不多帶晒翻去,好重呀 ,今年多了幾本英文的書。大家有同感嗎?

無wor 細仔得本英文書無其他書, 係米習作尼架???

醒目開學勳章

ffhhmama,

you can buy it after 10th Sept. ask your son to borrow the exercise book fm the classmate 1st and return to them later law.

原文章由 ffhhmama 於 07-9-6 11:39 硐表
點算呀????  無校薄用呀 (因為以前剩餘好多file 我又唔想全套買所以為有買左手冊先), 我以為亞仔之前用淨個啲校薄arm 用可以頂住先, 點知5 arm 用,   但係通告又唔可以有選擇校薄+手冊 ...

醒目開學勳章

you are welcome.

原文章由 AndyRain 於 07-9-6 12:06 硐表
唔該晒你. 我一陣去買.

原文章由 Xanthe 於 07-9-6 14:50 硐表
ffhhmama,

you can buy it after 10th Sept. ask your son to borrow the exercise book fm the classmate 1st and return to them later law.

我都同佢咁講佢話同學已經吸左個名係本薄到...激死
其實點解要下星期一 先可以買呢?? 學校可5可以比多個選擇我哋呢, 雖然啲 file 唔係好貴年年咁買唔系好環保 (好多時啲file 同新都無分別)

Xanthe,
想問今年NET堂係米改左做英閱同以前有咩唔同 ,  咁重有無外籍老師教ga, 如有依家係邊個..男/女

醒目開學勳章

留番俾亞細仔用啦, 其實我都唔識睇佢張form呀, 都唔知佢d名稱係mug, 數格仔又唔啱.  

我都大概有成18本簿可以再用呀........我都唔知到時叫個仔點去校務處買, 因為.........個仔掉了那張紙呀(因個老師話我填錯了, 那以佢好快手咁掉左.)

d file我都係覺得佢地好少的, 因為唔係成套簿買, 所以我諗校務處會有得買d file啩?

原文章由 ffhhmama 於 07-9-6 15:12 硐表

我都同佢咁講佢話同學已經吸左個名係本薄到...激死
其實點解要下星期一 先可以買呢?? 學校可5可以比多個選擇我哋呢, 雖然啲 file 唔係好貴年年咁買唔系好環保 (好多時啲file 同新都無分別) ...

原文章由 AndyRain 於 07-9-6 15:31 硐表
留番俾亞細仔用啦, 其實我都唔識睇佢張form呀, 都唔知佢d名稱係mug, 數格仔又唔啱.  

我都大概有成18本簿可以再用呀........我都唔知到時叫個仔點去校務處買, 因為.........個仔掉了那張紙呀(因個老師話我填錯了,  ...

都無計為有留比細仔用, 我重有張form呀比個e-mail 我send 比你呀

醒目開學勳章

ffhhmama

pls check pm.  唔該晒. 一開學我就已經.......成日要你地幫忙.真係唔好意思.

原文章由 ffhhmama 於 07-9-6 15:37 硐表

都無計為有留比細仔用, 我重有張form呀比個e-mail 我send 比你呀

原文章由 AndyRain 於 07-9-6 15:49 硐表
ffhhmama

pls check pm.  唔該晒. 一開學我就已經.......成日要你地幫忙.真係唔好意思.

無問題互相幫助 攪掂左啦. Check e-mail啦:)

亞仔最後都要問人借校薄:tongue: :tongue:

醒目開學勳章

收到啦, 唔該晒.

原文章由 ffhhmama 於 07-9-6 16:03 硐表

無問題互相幫助 攪掂左啦. Check e-mail啦:)

原文章由 ffhhmama 於 07-9-6 14:13 硐表

無wor 細仔得本英文書無其他書, 係米習作尼架???

多了Daily Readers,, Grammer Practic, Mock paper (應該係習作)唉!剛剛放工回來問他,原來有D明天先帶,怪不得今日咁重。

小一都以為個書包好重,到小二就有新改革,新時間表,寄望會好d,點知!仲慘!每日上d堂長咗,又無連堂,好似日日都有咁多堂,日日都要帶好多書.其實並非壞事,可能對佢地學習方面會好,但我就覺得對佢地的脊骨一定唔好,個書包重到我都拿不起,佢地仲要上咁長的樓梯,噚日個書包到放唔到咁多書,唔怪得遲d書包要買大d.校長應該想辦法解決此問題,各位有無好意見呢?

醒目開學勳章

我今朝都發覺個書包重到個仔ling起黎咩時好有困難.  我要出手幫佢先得.  我一ling起, 嘩, 真係好重呀.  最慘真係佢地仲要行咁多層樓梯呀!!!!!!!  舊年好好多, 通常都孖堂的.  我諗校方要看看可否刻意將.....PE, 導修, 視藝等打散晒佢, 這樣希望可以幫到少少啦.   個仔用個有LOOK既書包, 但係都得物無所用的!!!

原文章由 sy123456 於 07-9-6 21:38 硐表
小一都以為個書包好重,到小二就有新改革,新時間表,寄望會好d,點知!仲慘!每日上d堂長咗,又無連堂,好似日日都有咁多堂,日日都要帶好多書.其實並非壞事,可能對佢地學習方面會好,但我就覺得對佢地的脊骨一定唔好,個書包 ...

xanthe

ee....原來可以睇一日, 咁我可以告一日假去睇下同幫下手4啦. xanthe, 可唔可以, 如果ok, 我就pm the details to you.

原文章由 Xanthe 於 07-9-6 11:15 硐表
ffhhmama,

下星期(Mon to Fri),睇一日當然ok la, pm me the details, your son name, class and your contact.

上學期校曆表已經post左上網,不過你要去學生=>校曆表=>你想睇邊個week就double click佢就得。我都玩左 ...

xanthe

ee....原來可以睇一日, 咁我可以告一日假去睇下同幫下手4啦. xanthe, 可唔可以, 如果ok, 我就pm the details to you.

原文章由 Xanthe 於 07-9-6 11:15 硐表
ffhhmama,

下星期(Mon to Fri),睇一日當然ok la, pm me the details, your son name, class and your contact.

上學期校曆表已經post左上網,不過你要去學生=>校曆表=>你想睇邊個week就double click佢就得。我都玩左 ...

各位早晨呀! 都話今日個書包好重ga啦!兩個仔都咩到灣哂腰   , 除左帶每科嘅書之外重要帶埋啲習作非常重, 希望依家ling 哂返去之後比左老師keep 以後個書包會無咁重啦!

Xanthe, 希望你都再同校長商討呢件事, 可5可以盡量連堂呢????有無需要將PE, 音樂拆開佢呢? 一班有35幾人40分鐘都5係好夠用啦???

AndyRain:
個仔用個有LOOK既書包, 但係都得物無所用的!!!

咪仲重,係咪有得拉個種架??我都有考慮買,,因為條長樓梯,最後都無買。

原文章由 ffhhmama 於 07-9-7 09:44 硐表
各位早晨呀! 都話今日個書包好重ga啦!兩個仔都咩到灣哂腰   , 除左帶每科嘅書之外重要帶埋啲習作非常重, 希望依家ling 哂返去之後比左老師keep 以後個書包會無咁重啦!

Xanthe, 希望你都再同校長商討呢件事, 可5 ...

Xanthe: 我呀仔話可以將D書放locker,是否OK呢?請幫幫忙,瞭解一下
‹ 上一主題|下一主題