用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CSW
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

issacmama,

issac mama,

你話你係第二志願入馬灣? 但以我所知, 有人第一志願都入唔倒喎?? 佢地仲今個星期四interview tim !!    唔係好明??  

Zukina:
以前聽聞話學校會你填2次表都係填佢先大d機會叩門入,聽你講第2次楝浸聯,咁第1次呢?其實聽人話靈光都唔錯的。你有無叩浸聯?

+3金熱血 貢獻勳章

各位家長,

路過的. 想問下校巴時間.

1) 早上幾點由豪景花園開出? 大約幾點返到學校?

2) 放學時大約幾點到深井, 豪景花園落車?

3) 咁如果放學後有課外活動 (會嗎?) 咁點走法呢?

唔該.

原文章由 chan803 於 08-6-26 17:13 發表
各位家長,

唔該. ...

第一、二題要等深井的媽咪答下你,但課後活動都有車係同站落車的。

我家住深井, 但以我所知,由豪景開出到達深井的校巴約8:10am(住深井村的同學乘座此車), 我想在豪景的上車時間應在8時左右。

至於放學,在放學後25分鐘便會回到上校車的地點,例如3PM放學, 那麼3:25PM校車到深井,但豪景可能要30分鐘。

參加課外活動後,校巴公司會安排同路線的校巴在同落車地點接放學(但要另外收費,一般在課外活動報名時會同時付款)。

原文章由 chan803 於 08-6-26 17:13 發表
各位家長,

唔該. ...

[ 本文章最後由 sofiema 於 08-6-30 11:53 編輯 ]

+3金熱血 貢獻勳章

原文章由 sofiema 於 08-6-30 11:52 發表
我家住深井, 但以我所知,由豪景開出到達深井的校巴約8:10am(住深井村的同學乘座此車), 我想在豪景的上車時間應在8時左右。

至於放學,在放學後25分鐘便會回到上校車的地點,例如3PM放學, 那麼3:25PM校車到深井,但豪景可能 ...

Thank you.....

明天是升中放榜, 唔知有無小六家長可以報料, 馬基的派位成績?

明天是升中放榜, 唔知有無小六家長可以報料, 馬基的派位成績?

今天是升中派位的日子,祈望所有馬基的小六同學都能入到心儀的中學,展開新的一頁。

這些年來,十分欣賞關校長帶領一衆老師,一方面忙於新校舍事宜,一方面不斷的提升教學質數素。若有些同學真的派得不理想(畢竟這個升中遊戲,有太多幸運成份在內),相信亦可憑自己的實力,找到理想的學校。我也是以此提醒亞仔,好好努力讀書,若真的不獲幸運之神券顧,也可靠自己。至於佢聽唔聽就…

覆Gribrielma:若我沒有記錯的話,校方是會將資料張貼於報告版上的。

真的替小六家長緊張,下年論到我啦!都係轉一個話題輕鬆下:

亞仔昨日去咗三日兩夜小五教育營,真開心!我要到中學先有呢一D機會,佢哋就好啦!不過D老師就辛苦曬囉!之前有諗過點解唔等到小六先至去,最後都覺得呢個安排幾好,因為六年級生這段時間太忙,可能玩得無咁盡興,另外五升六是原班升上的,在這期間攪一個宿營,一齊生活幾日,同學們可以進一步了解對方,促進友誼,暑假後又可再一齊,一定可增加同班歸屬感!(亞仔話好鐘意而家這一班,個個男女同學都好friend,好開心能夠升讀同一班!)

亞仔臨瞓前打話返嚟,話好開心,好好玩,食咗兩碗飯!(屋企飯餸好差咩?平時只係食一碗,真激死!

我是今年小一新生家長, 因上星期六太多東西要在校買, 可能忘了一些東西, 故想請問男生家長:

小朋友校服是否一定用皮帶....而且穿的襪是夏季用白色長定短呢?

謝謝!!

原文章由 kcdada 於 08-7-8 00:35 發表
今天是升中派位的日子,祈望所有馬基的小六同學都能入到心儀的中學,展開新的一頁。

這些年來,十分欣賞關校長帶領一衆老師,一方面忙於新校舍事宜,一方面不斷的提升教學質數素。若有些同學真的派得不理想(畢竟這個升中遊戲,有 ...
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

因為7/12囝囝幼兒園畢業典禮去唔到 open day, 所以希望有家長報升中派位料.  

原文章由 kcdada 於 08-7-8 00:35 發表

這些年來,十分欣賞關校長帶領一衆老師,一方面忙於新校舍事宜,一方面不斷的提升教學質數素。若有些同學真的派得不理想(畢竟這個升中遊戲,有 ...

原文章由 d2343130 於 08-7-8 10:02 發表
我是今年小一新生家長, 因上星期六太多東西要在校買, 可能忘了一些東西, 故想請問男生家長:

小朋友校服是否一定用皮帶....而且穿的襪是夏季用白色長定短呢?

謝謝!!

...

要帶皮帶同白短襪。

謝謝, 那皮帶你是在金錀買的還是在其他地方買呢??

多謝提點....

原文章由 jk923 於 08-7-8 14:24 發表

要帶皮帶同白短襪。

[ 本文章最後由 d2343130 於 08-7-8 16:45 編輯 ]
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 d2343130 於 08-7-8 16:44 發表
謝謝, 那皮帶你是在金錀買的還是在其他地方買呢??

多謝提點....

我買過金綸果隻,係平,但質料好硬,我最後係一田度買(好似$6x),其實係黑皮帶就ok

原文章由 Gabrielma 於 08-7-7 18:07 發表

囝囝屬band 3生,竟派到第一志願band2學校,實在好開心,好感恩

在前天畢業感恩會完結後,我拖著囝囝親身向關校長由衷地說了聲"多謝!" 多謝她讓囝囝在學業苦海中找到浮台,前因後果,說來話長,總之校長給囝囝提拔之恩,深感銘記 :)

驟眼睇今年派位結果,8-9成以上都在頭三志願,有另一位家長更說比較近幾年派位成績,今年算係最好一年,有興趣分享今年派位成果,記得在開放日來看過清楚

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 08-7-9 01:37 編輯 ]

丸媽媽和囝囝, 加油呀 !

既然個天比咗個咁好慨機會囝囝, 一定要好好珍惜 ! 男生比較遲熟, 小學階段成績不好,但升中後突飛猛進的例子多的是...

祝囝囝有一個愉快的中學生活.

恭喜,恭喜!
‹ 上一主題|下一主題