用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Playgroup sharing !!
樓主: kithung
go

Playgroup sharing !! [複製鏈接]

醒目開學勳章

有無大B(10-13個月)想join灣仔試堂?地址日子如下:
18/12 6:00-7:00 港灣導體育館, 港灣道27號, 近碼頭

有興趣pm BB名同birth比我啦

Hi jl118,

i left my info at QEud and htey said that they are not enough babys to create a new class at 奧海城 side.  My baby is 14month now,  which group i should join with you?  I want my baby attend the playgroup asap.  Many thanks!

Regards,
Karen

原文章由 jl118 於 07-12-5 00:02 發表
細B组夠人啦

VVian        Apr 2007
super8        May-07
amanda0630        Apr 2007
robin.g        Jun-07
期待寶寶          May-07
3headmonkey   Jun-07
kk814        Jun-07
yi-sa        May-07

大b组10-13個月仍有一個位,有興趣話我知 ...

醒目開學勳章

回覆 #1 hoyuenshan 的文章

Sorry 呀,除了灣仔 (有無大B(10-13個月)想join灣仔試堂?地址日子如下:
18/12 6:00-7:00 港灣導體育館, 港灣道27號, 近碼頭) 其他full晒,你試唔試下先?

Full! He was born 30/4!細b組!

原文章由 jl118 於 07-12-5 20:19 發表
你個b幾大?over 9 month 可你join 大B組.
細B組滿左啦

[ 本文章最後由 BBB2006 於 07-12-6 10:57 編輯 ]

吓! Already Full!
How about Wan Chai? Can I join it {大b組}?Will my BB feel boring? He still cannot sit very well.

可唔可以多一個位 in 細b組_ Tai Kok Tsui呀! Many thanks!ops:" />

[ 本文章最後由 BBB2006 於 07-12-6 10:56 編輯 ]

醒目開學勳章

各 位 ,,想 同 大 家share 下 , 有 個 媽 咪 上 了 有 似 下comment:

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!mL6XWdOZFQXcOAdGkNBi16fxj8g-/article?mid=606

我 將 個comment sent 左 去Queen Education, 以 下 是 佢 地 的reply
Hi Ling,

十分感激你,有comment才有進步,我已將這個comment與有關人事分享過,包括中心負責人及導師.

他們請我向你道謝統籌.亦再次抱歉特發性壞冷氣,至於悶....因為Emily任教那間學校是比較著重語言及行為方面發展,所以她的遊戲都大部份以這方向進行,這也是本中心的特色.其他中心設計的遊戲只著重小朋友玩得高興便算(家長分享),如只是為了玩得高興小朋友學到的便相對減少,而本中心則會平衡50%,所以才會有學習遊戲的出現及家長亦越覺其重要.

至於時間緊迫方面,其實市面很多playgroup都以一小時進行的.

而6個月開始揸筆的問題都有與導師分享過,她只是想小朋友可以早些對筆有所接觸,她並沒有教導小朋友如何揸筆,而是希望他們感覺筆這樣東西.她更稱她當日特意選擇了大而粗的筆給小朋友就是這個目的.

導師稱需要排隊取小食是要小朋友學習  序及規矩,而等候也是學習忍耐.

其實以我經驗試堂才會多人,真正上堂的大約6-7人左右.

而人手方面本中心因收費不貴關係,助教一職亦不能支持設立.

(若不介意可與家長一同分享, 謝謝!)

QEdu
May
6/12/07

c.c. Professor
c.c. Dr. H.Y.Chan
c.c. Emily

仲有其他分享:

懵豬豬:
「我上左喇...幾好玩..有遊戲有歌仔聽
我個女最開心係有小曼頭食..哈哈...
我想問我地上完呢班mami 有無興趣再join呀....」
[url=http://forum.baby-kingdom.com/vi ... 02487&extra=&page=3]http://forum.baby-kingdom.com/vi ... 02487&extra=&page=3[/url]

bbearbaerb:
「我試過...大致上個rundown同一般playgroup差唔多,唔同既係一般既只係比bb開心玩一輪就算,但佢地就會令bb玩之外會係裡面學到d野,每堂學既野都唔同,不論係規矩,禮貌,英文...都有教.這個都係我主要選擇原因之一.其次就係平啦!近我屋企啦....」
http://forum.baby-kingdom.com/motherclub/mother.php

yanyan1214:
「...我上星期都試左堂,老實講真係教得幾好,佢地唔同普通的唱唱歌跳下舞.我個b當日玩得好開心地學到好多野(不過就唔知有無吸收晒啦),因為個老師學過心理學都教左我地好多管教上ge野,連我老公都覺得好有用...最後...join左!」

Mandy1227:
「上左啦,佢同出面其他playgroup學嘅嘢好唔同,真係教bb認字,揸筆.....通常我同阿b上果d for佢年齡嘅都係肌肉發展嘅多,玩吓遊戲,唱吓歌....呢個就似上堂多d。同埋秩序方面差左少少,我諗人數少d個導師會控制得好d...仲有果日壞冷氣,我bb熱到好忟,所以佢唔多enjoy個playgroup。至於仲join唔join...我而家仲考慮緊,因為我都想佢係規矩同情緒控制方面要改善吓,我又覺得呢個playgroup對佢應該有幫助,但係試堂果一個鐘又好似試唔到d咩效果。」
http://forum.baby-kingdom.com/vi ... 02491&extra=&page=4

wynonamama:
「The class is not bad, the tutor is very nice.」
[url=http://forum.baby-kingdom.com/vi ... 02493&extra=&page=6]http://forum.baby-kingdom.com/vi ... 02493&extra=&page=6[/url]

[ 本文章最後由 kithung 於 07-12-6 16:57 編輯 ]

Any baby would like to join at kowloon 港灣豪庭 because they still have one seat for open a new class?

無意中,發現這個blog, 一個幼稚園教師媽媽,怎樣在家中訓練自己的小朋友,有時間,便去看一下/支持吓,可能你都學到嘢!
http://hk.myblog.yahoo.com/rebleung/article?mid=1657

[ 本文章最後由 BBB2006 於 07-12-6 15:46 編輯 ]

回覆 #190 GGSpiderG 的文章

please pm me too!!!!  

回覆 #341 jl118 的文章

我bb都想參加

me ar, my baby is 14months now (06-10), is she okey to join??

原文章由 hoyuenshan 於 07-12-6 14:41 發表
Any baby would like to join at kowloon 港灣豪庭 because they still have one seat for open a new class?

醒目開學勳章

回覆 #8 BBB2006 的文章

有媽咪退出第一時間通知你,灣仔有一個0706,你想唔想試下?

醒目開學勳章

回覆 #3 melodylai 的文章

知果灣仔個班ok就pm bb名同birth比我,其他地方無trial class,如果你想直接join class,可以自己打去問下

OK呀!  我pm了bb的資料給你!預個位給我小b,唔該! 我會好快入錢confirm!

原文章由 jl118 於 07-12-6 22:59 發表
有媽咪退出第一時間通知你,灣仔有一個0706,你想唔想試下?

我今日打咗去QEud, 佢話知道有個家長組緊班, 日期係12月22日, 地點係港灣豪庭, 但係未full所以叫我直接揾個家長報.  我想問個位家長可唔可以預埋我個女, 而家14個月大.  thx.

原文章由 kithung 於 07-10-11 11:28 發表
如題~~而家做緊比較!
因為上星期去左QEud既試堂(九龍),覺得幾好又扺$100一堂 ,不過好遠 .但原來佢地分別係太子/深水埔/奧海城/荃灣/金鐘/銅鑼灣都有得上,銅鑼灣就岩晒我啦!不過都係要自組.所以想比較多幾 ...

HI! 我都想要可否pm個電話比我, tks!

Hi lamlamchoi,

i would like to join too but i enroll it on the school directly.  They said that they are waiting a one more baby to create a new class.  Shall we chat together?  Pls email to my personal address [email protected]

Regards,
Karen

原文章由 lamlamchoi 於 07-12-8 01:34 發表
我今日打咗去QEud, 佢話知道有個家長組緊班, 日期係12月22日, 地點係港灣豪庭, 但係未full所以叫我直接揾個家長報.  我想問個位家長可唔可以預埋我個女, 而家14個月大.  thx. ...

原文章由 kithung 於 07-10-11 11:28 AM 發表
如題~~而家做緊比較!
因為上星期去左QEud既試堂(九龍),覺得幾好又扺$100一堂 ,不過好遠 .但原來佢地分別係太子/深水埔/奧海城/荃灣/金鐘/銅鑼灣都有得上,銅鑼灣就岩晒我啦!不過都係要自組.所以想比較多幾 ...

我都想要一份
hihi

kithung,

would you pls pm me details, thx
‹ 上一主題|下一主題