用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 舉報了....心舒服了
樓主: ChiFungMom
go

舉報了....心舒服了 [複製鏈接]

原來呢度咁熱鬧, 差唔多睇晒所有回應.  其實大家都係講緊唔同既野!  反樓主既就覺得人地當你係朋友, 但反而比你"報串", 重要係狠狠地, 毫無憐忟地等人地派到第一志願, 成個大抽獎玩完先黎舉報 (如果個小朋友無私校 back up, 佢就會被派入佢自己本區最無人爭既學校).  唉, 比我就做唔出喇.

支持樓主既就覺得唔理係出於咩心態, 總之舉報就係岩!  但如果真正發生係自己親人/朋友身上, 真係唔知有幾多個好似可以樓主咁大義滅親呢?

醒目開學勳章

樓主的做法是正確的。
我們也不應以小人之心度君子之腹。他都是想大家明白遊戲的規則,做了破壞規則的事,是會被人發現,是有"程"罸的。
無論規則有幾多不完善的地方,你要參加,就要遵守。
政府沒有立法,都是不想有人為了兒女的入學問題,會有入獄的收場。(我相信就算立法,都會有人以身試法。)
雖然沒有立法,但我們作為家長,都應以身作則,遵守規則。
又好像學校的校規,並沒有法律效力,難道小朋友又可以範校規。作弊也沒有所謂;因為小朋友的出法點都是想自己成績好,沒有不對。
至於很多人爭論的是抽到之前或之後舉報。
我相信如果我借了住址,都會在抽到後才告知別人抽到的學校名字,不會說給人聽是借住址,不過朋友又怎會不知你住那一區呢  。真的會告知的,只會是向借住址的人,丈夫和父母。

亦希望大家能遵守這個遊戲規則。

我自己是沒有宗教分,沒有舊生分,而第一輪入了本區心儀的學校。皆因那校連地區名校也不是,還有位剩呢  。我覺得冇問題,我是選一所適合我小朋友的學校,不是大家心目中的名校。我只想有一個身體健康、懂分是非黑白、有自己思想、不易受人影響、不入"其"途的小朋友。

王國長老

原文章由 P-Ma 於 08-6-24 13:12 發表
我自己是沒有宗教分,沒有舊生分,而第一輪入了本區心儀的學校。皆因那校連地區名校也不是,還有位剩呢  。我覺得冇問題,我是選一所適合我小朋友的學校,不是大家心目中的名校。我只想有一個身體健康、懂分是非黑白、有自己思想、不易受人影響、不入"其"途的小朋友。

最重要係適合自已小朋友.
最欣賞妳最後一句: 不入歧途.

王國長老

睇完咁多之後,
覺得學校要教好學生不難,
最難攪怕者是家長。

I think we should also consider why the parents use the fake address before we make the judgement.  The reason is that they have no way to apply for their favourable school if they don't get sufficient points in phrase 1 allocation, and they are not living in that district.  Moving into the district is the only way but difficult or even quite not possible if they are living in government house.  

The reason of "unfair" is that they don't have the equal chance with the others.  That's the problem of the existing allocation system but the government still not recognising or not facing the problem even if there are so many cases using the fake address for many years.  Goverment only report to those discovered cases but never think the root cause of the problem.  

Please note that the rule of the game is set by government, parents can only choose to accept or quit.   Do you think those parents didn't know using fake address is wrong?  So be considerate to those parents who are suffering from the existing allocation system as their purpose is to give the best education (they believed) to their children.

外國好多公立名校都位於豪宅區,
而入讀既方法只有一個,
就係必須要住係同區,因要就近入學
好多華人既家庭都係不惜借地址or租個basement住,
而教育局都唔會點理,
相對香港黎講起碼唔係住同區都有機會第一,二輪抽下獎,
但外國又好似無人complain得咁緊要

王國長老

喂!我同你思維真係好鬼近,
我打緊差不多既野,見你快一步貼了。
我妹係加拿大有3條King,
一樣搬屋買樓為求搵好學校,
最講咩人權公平既國家都係咁,
其實係外國,借咩鬼地址吖,
點都要搬得近,大風大雪住得遠點頂?

原文章由 鳳梨 於 08-6-24 14:43 發表
外國好多公立名校都位於豪宅區,
而入讀既方法只有一個,
就係必須要住係同區,因要就近入學
好多華人既家庭都係不惜借地址or租個basement住,
而教育局都唔會點理,
相對香港黎講起碼唔係住同區都有機會第一,二輪抽下獎, ...

醒目開學勳章

回覆 #346 hot1234 的文章

我們在說反對政府這個小學機制時,有否想過有那些好方法呢?
說反對是多麼容易,看了這麼多編言論,有幾多是有建設性的建議呢!
除非所有學童都可入讀父母心儀的學校,如不,任何方法都一定會有反對之聲,一樣有不公平的說法。
如父母們有權制定這個入學機制,可行嗎?
爭論可能更大,最後都不會有結果。

原文章由 LokB 於 08-6-24 12:44 發表
原來呢度咁熱鬧, 差唔多睇晒所有回應.  其實大家都係講緊唔同既野!  反樓主既就覺得人地當你係朋友, 但反而比你"報串", 重要係狠狠地, 毫無憐忟地等人地派到第一志願, 成個大抽獎玩完先黎舉報 (如果個小朋友無私校 b ...

其實呢度點只我鬧樓主呢?佢剩係改個標題都知佢陰濕。
佢口口聲聲話唔驚報應,咁如果報落佢仔女身上又唔知驚唔驚呢?你要記住自己曾經做過此等陰毒事。害人者又點會無事,你害人子女、你子女亦有報應。

原文章由 acer1 於 08-6-24 15:24 發表

其實呢度點只我鬧樓主呢?佢剩係改個標題都知佢陰濕。
佢口口聲聲話唔驚報應,咁如果報落佢仔女身上又唔知驚唔驚呢?你要記住自己曾經做過此等陰毒事。害人者又點會無事,你害人子女、你子女亦有報應。 ...

唉... 算啦, 反正樓主巳經舉報左, 巳成事實.  而家唯有希望佢"好朋友" 既細路可以搵到學校啦.  如果唔係佢 "好朋友" 同佢訴苦, 佢都唔知爆唔爆自己出黎好, 你知啦, 為人父母唔好講大話丫 ma, 要身教呀!  講大話唔岩架

原文章由 ha8mo 於 08-6-24 16:14 發表
都未判,你又知阿朋友一定衰硬?

係喎!  咁如果亞朋友打得甩既, 唔知樓主會唔會再舉報多一次呢???  咁呢次勁喇, 可以舉報亞朋友 "連續虛報地址"!

我住34, 但派唔到首3個志願, 我亦有兩個朋友借34網地址抽到, 一個用佢媽媽做監護人,但實際唔須要佢亞媽照顧小朋友, 因為佢自己是全職主婦, 只不過行條明正言順的路, 另外個朋友是借朋友地址, 我兩個朋友抽到但我抽唔到, 我心都唔舒服, 但運氣是你的便是你. 若果我去舉報, 我個心更加唔舒服, 佢地是違規,但不是害人, 我地係朋友, 點做得出呢?

原文章由 乖女Daddy 於 08-6-23 21:03 發表

我都曾經知道有人借地址, 但我唔會舉報佢, 因我冇資格! 因我知道, 若我舉報佢, 只因為我想"心舒服了", 而唔係為咗伸張正義, 點解? 因為我都知有好多friends用老翻software, 我冇舉報, 知有有friends網上download電影/MP3, 我冇舉報, 知道有friends上大6買老翻電影老翻LV/Gucci/Rolex, 我冇舉報, 知道有friends傳Edison阿嬌d相, 我冇舉報, 坐friend的車佢雖然係唔小心, 但都衝紅燈, 我都冇舉報. 咁既我, 邊有資格舉報人呀? ...

我同意你咁講!投訴得几多,舉報得几多丫!
"聖經裏耶穌都有話,有邊個認為自己從無犯過錯既,就用石頭掉果個行淫既婦人,否則就吾好鄙視人"<--大概意思係咁。我自命吾係一個完全人或義人,無資格去話人,亦吾去斷定人。有好人自必有壞人,有壞人自必會有警察﹔正如有政策就一定會有不同的對策,呢樣係呢個"特區正苦"既特色,特別要區分你既階級,特權,貧與富。除左派位要分地區,入醫院都要睇你係吾係住果區先收,真係話之你就死,一樣拒收。
樓主既然知道有朋友係報假地址,一開始吾去提醒個朋友話會告發佢,反而事後就去舉報人,仲話"心舒服了",我想你應該係心涼先啱。如果你一早係未放榜之前舉報既話,仲可以讓你朋友有回頭既機會,改返回來地址或自願放棄學位﹔放左榜先去舉報佢,小朋友學位一定係無,家長可能仲要面對律法審訊,認識你既朋友真係要好小心你呀!真係死左都吾知乜事。

醒目開學勳章

依家直情講到好似住響12/41網既人好大罪, 係大地主, 資產階級, 漢奸, 自私......好鬼共產. 住12/41網既人一定抽到本網首志"名校"既0羊?

原文章由 ha8mo 於 08-6-24 16:14 發表
都未判,你又知阿朋友一定衰硬?

如証明係虛報住址,學位就無硬啦!
除非樓主誤會佢朋友個假地址完來係真地址呢,仲要不嬲都住係果度,咪得啖笑law。

王國長老

同埋點解好似只得12/41 先有學校咁款?!
其實大家都可以有額外10分架,
大家可以報番自己母校,
如果自己讀過都無學壞,吓話?!  

原文章由 YongXin 於 08-6-24 16:42 發表
依家直情講到好似住響12/41網既人好大罪, 係大地主, 資產階級, 漢奸, 自私......好鬼共產. 住12/41網既人一定抽到本網首志"名校"既0羊?

原文章由 麟媽媽 於 08-6-24 16:56 發表
同埋點解好似只得12/41 先有學校咁款?!
其實大家都可以有額外10分架,
大家可以報番自己母校,
如果自己讀過都無學壞,吓話?!  

但衣加D學校係又殺,吾係又殺,有得几多間學校可以服務几代人丫。

原文章由 AAma 於 08-6-24 16:40 發表
我住34網, 但派唔到首3個志願, 我亦有兩個朋友借34網地址抽到, 一個用佢媽媽做監護人,但實際唔須要佢亞媽照顧小朋友, 因為佢自己是全職主婦, 只不過行條明正言順的路, 另外個朋友是借朋友地址, 我兩個朋友抽到但我抽 ...

你心地咁好,幸運之神一定照顧住你和你的子女的。
‹ 上一主題|下一主題