用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問'cool'牙費用
樓主: KK07
go

請問'cool'牙費用   [複製鏈接]

回覆:ecec1122 的帖子

不是呀,主要有兩隻牙原來要長出嚟,但傍邊牙齒頂住,長不出。要先把現有傍邊改改位置,然後譲那兩隻牙長出來。

ecec1122  明白了, 謝謝.  發表於 14-3-20 11:22
ecec1122  明白了, 謝謝.  發表於 14-3-20 11:22

lymami 發表於 14-1-28 13:16
回覆 hhma 的帖子

請給邱醫生(牙)電話.
請問邱醫生(牙)全名是什麼 ?

andyng2014 發表於 13-12-13 13:00
我女兒中一開始牙齒矯正,是隱形透明的,近五萬多,先給一半,以後每兩星期去醫生那裏檢查一次,每次一千元 ...

請問女兒有沒有些牙齒是前後重叠, 唔係好想好地地脫掉好牙.

可否告知醫生姓名同電話.  謝謝.

回覆:lucky25 的帖子

我女兒沒有牙齒重叠。不好意思,因現在不在香港,手上沒有醫生電話。要週末才回港。

raychush 發表於 14-3-20 16:03
我女兒沒有牙齒重叠。不好意思,因現在不在香港,手上沒有醫生電話。要週末才回港。

...
唔好咁講, 我打擾你就真.
你回來再比我, 謝謝.

現在旅程中, 玩得開心點.

想問下各位,女女下面少了2隻門牙,醫生有2個做法,1,是留位20歲後植牙,期間用活動牙暫代。2,拉緊下排牙齒,不留位。請問各位會點揀,十分感謝!

引用:想問下各位,女女下面少了2隻門牙,醫生有2

原帖由 素兒 於 14-03-23 發表
想問下各位,女女下面少了2隻門牙,醫生有2個做法,1,是留位20歲後植牙,期間用活動牙暫代。2,拉緊下排牙 ...
我女兒下顎少了一隻門牙,當時矯齒科牙醫先幫佢做了三個模模擬三個不同方案,然後再睇下邊個效果最好。

你的牙醫有冇幫你孩子的情況做模?
我孩子當年沒有長大後再植牙的方案。

若是長大後再植牙的話,孩子門牙位置是否留空一段長時間?這個你可能要想想。
另外,植牙不便宜呀。

JWKun 發表於 14-3-23 20:09
我女兒下顎少了一隻門牙,當時矯齒科牙醫先幫佢做了三個模模擬三個不同方案,然後再睇下邊個效果最好。

你 ...
十分感謝您的回覆!剛才醫生沒有模擬他所提供的二個方案給我看,只是憑空想象而已,所以十分苦惱。
我地偏向不植牙,但又怕有些地方想漏了。始終牙齒是成輩子的事,所以請教各位有經驗JM囉。

素兒 發表於 14-3-23 19:05
想問下各位,女女下面少了2隻門牙,醫生有2個做法,1,是留位20歲後植牙,期間用活動牙暫代。2,拉緊下排牙 ...

剛剛星期六帶阿女去初診,醫生介紹了很多其他病人的例子及方案,其中一個就跟你女女差不多,因為少了2隻牙有很大的空隙,這位家長也選擇了不植牙。醫生解釋植牙不能一勞永逸,每十多年後有機會鬆脫,需要再植牙而費用每次要幾萬元。

我見這個女孩完成後牙齒一樣很齊整,當然不算perfect 100分,但只是驟眼睇分別不大都有85-90分啦。

cp2004  可否幫手問下林醫生What is Biob   發表於 14-9-6 21:31

mielmiel 發表於 14-3-24 09:59
剛剛星期六帶阿女去初診,醫生介紹了很多其他病人的例子及方案,其中一個就跟你女女差不多,因為少了2隻牙 ...

明白晒, 十分感謝您!

mielmiel  已PM你  發表於 14-3-24 11:28

今日confirm 箍牙,用傳統方式。即刻上粒粒同橡筋,是咪咁架?無照X-Ray,無印牙模。

素兒 發表於 14-3-30 21:08
今日confirm 箍牙,用傳統方式。即刻上粒粒同橡筋,是咪咁架?無照X-Ray,無印牙模。 ...
唔照 X光片,點肯定真係少兩隻牙?真係矯齒科牙醫嗎?

A-Mum 發表於 14-3-30 22:09
唔照 X光片,點肯定真係少兩隻牙?真係矯齒科牙醫嗎?
嗯,小女真係少左二隻牙既。不過,唔知傳統既是咪咁做者。

素兒 發表於 14-3-30 23:39
嗯,小女真係少左二隻牙既。不過,唔知傳統既是咪咁做者。
唔好意思,可能我多口。你之前已經照過 X光?因為見唔到牙出唔代表無,可以係打橫生或者俾人頂住出唔到。  
我識人用傳統方法,有先做模的。

A-Mum 發表於 14-3-30 23:48
唔好意思,可能我多口。你之前已經照過 X光?因為見唔到牙出唔代表無,可以係打橫生或者俾人頂住出唔到。   ...

唔好咁講, 您既意見好岩架. 有D人真係藏左係牙肉度,只係睇唔到.要照X-RAY先知.
我地小學牙科保健時照過,同埋我本身都少左2隻下排門牙, 所以我知係無得生。
昨日上COOL時,我不在場, 感覺好似好快咁上晒, 上次醫生仲話你諗下留唔留位啦, 不過都係咁樣印牙模架啦, 只係之後做法有唔同者. 但昨日,又話印牙模係FOR留位喎.
我地第一次,唔知個程序是點囉,

素兒 發表於 14-3-30 21:08
今日confirm 箍牙,用傳統方式。即刻上粒粒同橡筋,是咪咁架?無照X-Ray,無印牙模。 ...

我睇咗兩個醫生,第一次已經要照全口x-ray喎,第一個醫生就印埋牙模,第二個醫生就話考慮完confirm就下一次覆診先印牙模。

兩個醫生照x-ray除了睇下有多少隻牙外,仲會睇下顎骨、臉頰骨等,量度數據計下比例,好仔細嗰喎  

素兒 發表於 14-3-31 09:50
唔好咁講, 您既意見好岩架. 有D人真係藏左係牙肉度,只係睇唔到.要照X-RAY先知.
我地小學牙科保健時照過,同 ...
兩隻牙肯定無就ok 啦!
我理解中 X-ray 同模都係用黎幫牙醫決定點箍的,乜都無,靠經驗估?
不過都落左箍,你都係繼續啦?留意下係咪牙醫做調教,定掟俾姑娘做。箍完除左外觀 ok, 都要注意咬合好唔好。有D 箍完得個樣,但好多牙都咬唔埋,影響咀嚼,食晒力嘅牙亦容易崩。 Good luck!

mielmiel 發表於 14-3-31 12:57
我睇咗兩個醫生,第一次已經要照全口x-ray喎,第一個醫生就印埋牙模,第二個醫生就話考慮完confirm就下一 ...
您個醫生好好呀!

A-Mum 發表於 14-3-31 16:18
兩隻牙肯定無就ok 啦!
我理解中 X-ray 同模都係用黎幫牙醫決定點箍的,乜都無,靠經驗估?
不過都落左箍, ...

多謝您的提醒,下次去覆診時會好好留意住。嗚嗚。。。

A-Mum  唔駛咁愁,可能佢覺得簡單 case, 幫你慳錢呢,睇緊 D ok 啦!  發表於 14-3-31 17:03

ecec1122 發表於 14-3-20 10:53
請問什麼是 twin block ? 有什麼用?
twin block 費用是 10,000, cool 牙費用是 45,000 ?
twin block, see this link: http://www.orthoconcepts.net.au/pdfs/TWIN_BLOCK_HANDOUT.pdf
總數約50K,醫生並無細分每項多少錢。
‹ 上一主題|下一主題