用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基法小學(油塘) 油塘基法嘉獎站- Part 4
樓主: 雪文
go

油塘基法嘉獎站- Part 4 [複製鏈接]

早晨!

loklok,
我只得小四e-book, 星期五晚摷出黎俾佢玩,佢又好鐘意喎!我覺得都值得買!不過如果有人有就可以借,因為都幾貴!

原帖由 LOKLOK89 於 10-9-27 00:36 發表
各位,

有沒有英文e-book,可以借給我,幫幫忙

醒目開學勳章

各位早晨 !

我病到好虛弱, 真係睡床二天, 今日都係無力氣.

另我揾夠惠康印花啦, 唔該.

醒目開學勳章

星期一呀, 你無睇時間來報名嗎 ?

原帖由 lkv945 於 10-9-24 17:54 發表
希望大家都抽到啦 但唔會又系星期4開班啊  

醒目開學勳章

Thank you . 平時我都有食女性維它命的.
不過今次病到真係明白 Kitty講個鍾真係無能為力, 佢平時成日話我好嘢, 病都可以周圍走, 做好多嘢.

原帖由 LOKLOK89 於 10-9-25 01:55 發表
雪文,妳初起試吓吃維多c定康xc

醒目開學勳章

俾時間我揾揾.

原帖由 LOKLOK89 於 10-9-27 00:36 發表
各位,

有沒有英文e-book,可以借給我,幫幫忙

醒目開學勳章

真係咩人都有, 不過睇咗都收獲良多.

原帖由 kitty 於 10-9-24 21:53 發表
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2238551&extra=page%3D4

大家睇下

雪文,
訓足兩日真係病得好遲利,保重!係咪開學太緊張唔夠訓所以抵抗力差D呢?

原帖由 雪文 於 10-9-27 09:40 發表
各位早晨 !

我病到好虛弱, 真係睡床二天, 今日都係無力氣.

另我揾夠惠康印花啦, 唔該.

醒目開學勳章

股神教如何理財 (轉貼)

昨晚在網上聽到股神(芭菲特)教人如何理財,聽落都幾實用,
在此與大家分享.
第一,不要借債,不用信用卡.
第二,每月買ETF,不要聽任何投資顧問意見.
第三,不要亂花錢在無謂消費.
短短三句,但內裡智慧就..可以講係知易行難?
知難行易?

醒目開學勳章

Sara : 唔關事掛, 我諗係長期身子差一下子爆發的. 呢個冬天真係要好好補下.

原帖由 sara11 於 10-9-27 09:57 發表
雪文,
訓足兩日真係病得好遲利,保重!係咪開學太緊張唔夠訓所以抵抗力差D呢?

唉!理財......我真係勁差。我已經學習緊唔用信用咭,希望今次成功!

原帖由 雪文 於 10-9-27 10:06 發表
股神教如何理財 (轉貼)

昨晚在網上聽到股神(芭菲特)教人如何理財,聽落都幾實用,
在此與大家分享.
第一,不要借債,不用信用卡.
第二,每月買ETF,不要聽任何投資顧問意見.
第三,不要亂花錢在無謂消費.
短短三句,但內裡 ...

醒目開學勳章

你哋有無睇過話有葉菜唔好留落第二餐食.
我佬昨日同我講, 以後帶飯都係帶瓜, 周末才食菜.  我心諗.......不如唔好帶飯囉, 我真係有心無力囉.

雪文,
我身子仲差,又懶做運動、又懶煲野進補。都唔敢想象再老D點算!

原帖由 雪文 於 10-9-27 10:09 發表
Sara : 唔關事掛, 我諗係長期身子差一下子爆發的. 呢個冬天真係要好好補下.

我呀媽都有同我講過,不過真係無可能做得到。食淨既真係唔捨得掉,又控制唔到我奶奶煮少D,所以我當無聽過,唔知道就算!

原帖由 雪文 於 10-9-27 10:11 發表
你哋有無睇過話有葉菜唔好留落第二餐食.
我佬昨日同我講, 以後帶飯都係帶瓜, 周末才食菜.  我心諗.......不如唔好帶飯囉, 我真係有心無力囉.

醒目開學勳章

隔夜菜小心吃‧剩湯勿放鋁鋼鍋
健康飲食 2010-02-27 11:55
1.隔夜的雞蛋不能吃?

科學家:不一定!因為雞蛋如果沒有完全熟透,未熟的蛋黃隔夜之後食用,在保存不當的情形下,營養的東西容易滋生細菌,因此會有害健康,例如:造成腸胃不適、脹氣等情形。

但是如果食物(蛋)已經熟透,而且以低溫(一般冷藏的溫度)密封保存得當。一般可以保存48個小時都沒問題。從科學家的提示中我們可以知道:雞蛋隔夜能不能吃,不單單要看是否加熱了,而是要在第一次煮雞蛋的時候把雞蛋給煮熟了。

只有在第一次煮雞蛋煮熟之後,隔夜再煮熟吃是沒有問題的,茶葉蛋也就是這個道理。

可能大家不知道,茶葉蛋是煮兩遍的,第一遍煮熟,第二遍將蛋殼敲碎,加茶葉等輔料,再煮,所以茶葉蛋肯定是熟的。

現在有些人愛吃半生半熟的雞蛋,(蛋黃是半液體狀)那種雞蛋就不能隔夜吃了,即使第二次煮熟了,也不要吃了,以後雞蛋一定要煮熟!

2.隔夜茶不能喝?

隔夜茶因時間過久,維他命大多已喪失,且茶湯中的蛋白質、糖類等會成為細菌、霉菌繁殖的養料,所以,人們通常認為隔夜茶不能喝。

3.隔夜開水都不能喝?

把自來水燒開3至5分鐘,亞硝酸鹽和氯化物等有害物的含量最低,最適合人們飲用。亞硝酸鹽在人體內可形成致癌的亞硝胺。有專家發現,開水中的亞硝酸鹽含量較生水為高。

而且反覆多次煮沸時間過長或超過24小時的開水,亞硝酸鹽的含量均明顯升高。開水放置24小時後,亞硝酸鹽含量是剛燒開時的1.3倍。

中國居民有愛喝開水的習慣,最好是現燒現喝或只喝當天的開水,也不要喝煮沸時間過長的開水。

4.隔夜銀耳能不能吃?

銀耳湯是一種高級營養補品,但一過夜,營養成份就會減少並產生有害成份。因為不論是室內栽培的銀耳和椴木野外栽培的銀耳都含有較多的硝酸鹽類,經煮熟後如放的時間比較久,在細菌的分解作用下,硝酸鹽會還原成亞硝酸鹽。

人喝了這種湯,亞硝酸就自然地進入血液循環、血液裡的紅血球裡有血紅蛋白,能攜帶大量的氧氣供機體需要。

但是亞硝酸起反作用,使人體中正常的血紅蛋白氧化成高鐵血紅蛋白,喪失攜帶氧氣的能力,造成人體缺乏正常的造血功能!

5.隔夜葉菜不要吃?

由於部份綠葉類蔬菜中含有較多的硝酸鹽類,煮熟後如果放置的時間過久,在細菌的分解作用下,硝酸鹽便會還原成亞硝酸鹽,有致癌作用,加熱也不能去除。健康吃法:通常莖葉類蔬菜硝酸鹽含量最高,瓜類蔬菜稍低,根莖類和花菜類居中。因此,如果同時購買了不同種類的蔬菜,應該先吃莖葉類的,比如大白菜、菠菜等。

如果準備多做一些菜第二天熱吃的話,應儘量少做莖葉類蔬菜,而選擇瓜類蔬菜。

6.隔夜湯不要喝?

廣東人喜歡煲湯,喝不完的湯放入冰箱裡,第二天煮滾了再喝。這種隔夜湯對身體好嗎?

健康吃法:最好的保存方法是湯底不要放鹽之類的調味料,煮好湯用乾淨的勺子勺出當天要喝的,喝不完的,最好是用瓦鍋存放在冰箱裡。

因為剩湯長時間盛在鋁鍋、不鏽鋼鍋內,易發生化學反應,應盛放在玻璃或陶瓷器皿中。

7.海鮮品不能隔夜

不該食用的隔夜食物有魚、海鮮、綠葉蔬菜、涼拌菜等。

魚和海鮮隔夜後易產生蛋白質降解物,會損傷肝、腎功能。綠葉蔬菜中含有不同量的硝酸鹽,烹飪過度或放的時間過長,不僅蔬菜會發黃、變味,硝酸鹽還會被細菌還原成有毒的亞硝酸鹽,有致癌的作用。

涼拌菜由於加工的時候就受到了較多污染,即使冷藏,隔夜後也很有可能已經變質,應現製現吃。

8.家庭鹵味糟貨不要隔夜吃

鹵味和糟貨都是上海市民喜歡吃的時令菜,不少市民還喜歡把吃剩下的鹵味糟貨放冰箱“過夜”,可這種做法有很大的食品安全隱患。從食品安全角度講,這是不衛生的,可能的話最好不要吃隔夜糟貨。預防食物中毒,散裝鹵味是要當天吃完,不可隔夜的。

食品專家提醒,即使放在冰箱裡的食物,也並非絕對“保險”。(多倫多明報)

醒目開學勳章

咁你哋唔食隔夜送, 99是否又有意見呢 ?

我想問第三點, 隔夜開水唔飲得, 咁我哋放係電子熱水瓶個D長期保温的水, 算不算煮沸時間過長的水.

原帖由 sara11 於 10-9-27 10:15 發表
我呀媽都有同我講過,不過真係無可能做得到。食淨既真係唔捨得掉,又控制唔到我奶奶煮少D,所以我當無聽過,唔知道就算!

醒目開學勳章

我囡囡有一個 幼稚園同學的家姐, 都係小一讀平田李兆強, 不過 佢今年升小二已轉去油天.......

我自己認為要轉, 真的只可在 升小二那年, 太大怕小朋友難適應

原帖由 雪文 於 10-9-27 09:49 發表
真係咩人都有, 不過睇咗都收獲良多.

醒目開學勳章

好彩都攞番個電話......

原帖由 LOKLOK89 於 10-9-25 01:41 發表
原來這麼恐怖.我打了兩天電話,終於比我打通咗,對方沒有接聽當我正要send sms話要call 999之際,對方打返比我,話佢個囝執到,終於我去汀九取回電話.

醒目開學勳章

雪文 : Take care !!!!!

原帖由 雪文 於 10-9-27 10:09 發表

醒目開學勳章

Thank you Zoe.

公司好凍, 我而家飲緊姜茶.

原帖由 zoeywen 於 10-9-27 10:35 發表
雪文 : Take care !!!!!

我食野好隨便,由細到大都食隔夜送。反而我老公食野好奄尖,好麻煩,所以相比起我老公,我99對我無咩意見。對於你post 出黎果D tips, 我多數睇完就算,好少跟。99
又鐘意煮得多,諗起D落後地區既人無得食,好難樣樣隔夜都唔食。唯有勸下99盡量煮少D啦!

原帖由 雪文 於 10-9-27 10:26 發表
咁你哋唔食隔夜送, 99是否又有意見呢 ?

我想問第三點, 隔夜開水唔飲得, 咁我哋放係電子熱水瓶個D長期保温的水, 算不算煮沸時間過長的水.
‹ 上一主題|下一主題