用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 村校女孩考小一
樓主: 明天更好!
go

村校女孩考小一   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 16-8-19 13:43
妖, 唔好理呢D人啦, 當佢哋發up瘋。聽得多, 有傷自己精神。

不過, GH好早返學喎, 你阿女頂得住至好。咁到 ...

同意!
唔好理人...

要孩子專心讀書, 唔好或少D 課外活動/增補班.

人外補你又外補, 好難跟人鬥燒銀紙啦.

我又真見過人"死充"去讀神校, 向親友借錢, 俾小朋友參加學校歐洲遊學團, 大提琴加伴奏好鬼"拿"脷.

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-8-19+13:21+

原帖由 ok3 於 16-08-19 發表
咪係! 又唔為滿足個人虛榮買名牌. 洗係小朋友(仲要係教育)身上, 點算係死充!?
...
無錯!同意!為左教育,盡最大努力比小孩最好嘅條件、環境,都叫虛榮、死充?

雲牛 發表於 16-8-19 14:54
我又真見過人"死充"去讀神校, 向親友借錢, 俾小朋友參加學校歐洲遊學團, 大提琴加伴奏好鬼"拿"脷.  ...

邊間神校?

有間慷慨神校只要係夠窮, 遊學團都免費.

簡介會專登安排個CFO介紹REMISSION,  我都係第一次見識

JJDINOSAUR 發表於 16-8-19 15:01
無錯!同意!為左教育,盡最大努力比小孩最好嘅條件、環境,都叫虛榮、死充?

...

我覺得教育OK, 學校OK... 其他課外, 增補, 外補沒必要...

明天更好! 發表於 16-8-19 13:29
多謝!今日先有人叫我唔好去考GH,話不收低下層人士……
識一對個女讀GH嘅夫婦, 唔算低下階層(如以收入高低計), 但有排都未到中產. 唔洗理人地點講, 自己計掂條數就去馬.
不過, GH學費+校車都成$5000. 如果財政猛猛緊, 樓主真係要認真計計數.

回覆:村校女孩考小一

如果為咗交學費而要做多份part time,咁真係要三思呀!

上小學後,無論在功課上,課外活動上,心靈上小朋友都可能需要家長多D嘅幫忙協助,但妳卻要為學費而奔波⋯⋯

唔好話補習,求其學一兩樣課外活動,一體一藝吧!又幾千!

今時今日嘅學校,仲有好多活動,遊學團等要參加,咁到時又要去撲水?

恕我現實,$52000除非係DGS 呀DBS呀⋯⋯⋯等神校啦,如果唔係,真係無謂咁辛苦。

1a2b3c4z 發表於 16-8-19 15:13
如果為咗交學費而要做多份part time,咁真係要三思呀!

上小學後,無論在功課上,課外活動上,心靈上小朋友 ...

除左第一句關於學費方面, 其他唔係咁同意...

量入為出, 唔好話外補, 點解ECA, 外出學體藝, 遊學團當係常態?

學校足藍排唔算數?!

剛剛睇到個勵志故事...

穿白飯魚打排球又如何?!

https://thestandnews.com/technology/%E5%8D%81%E5%84%AA%E7%8B%80%E5%85%83%E8%92%B2%E5%BE%97%E5%BF%97/

雲牛 發表於 16-8-19 14:54
我又真見過人"死充"去讀神校, 向親友借錢, 俾小朋友參加學校歐洲遊學團, 大提琴加伴奏好鬼"拿"脷.  ...
除非做咁大堆嘢係為滿足個人虛榮, 否則我仍然唔同意用"死充"呢個形容詞.

引用:Quote:1a2b3c4z+發表於+16-8-19+15:13+如果

原帖由 retriever 於 16-08-19 發表
除左第一句關於學費方面, 其他唔係咁同意...

量入為出, 唔好話外補, 點解ECA, 外出學體藝, 遊學團當係常 ...
而家好多ECA,學校都外判咗比出面D中心教,要錢㗎!咁當然收費比自己在外參加平D啦。我只想提醒樓主有個凖備,或許囡囡到時在某方面好有天份或興趣,想加以栽培吓,咁都要有兩手準備吧!

1a2b3c4z 發表於 16-8-19 15:34
而家好多ECA,學校都外判咗比出面D中心教,要錢㗎!咁當然收費比自己在外參加平D啦。我只想提醒樓主有個凖 ...
其實睇下你ECA 係咪走偏鋒囉...
如果COMMON 如足藍排, 玩玩下就玩下囉... 如果有能力入左校隊, 我理解唔少學校都係學校提供教練, 唔駛另外俾錢...

睇送食飯.... 其他野當甜品, 無話必要架..

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-8-19+15:06+

我同意學校ok, 課程 ok, keep 到校內成績,就唔外補。(我地私校有教深、學費本身貴。)

但我朋友們又話私校都一樣要洗錢谷架。(佢地津校,準備洗錢谷)。咁講直私係咪真係洗多左呢?讀津校會更多空間和預算?事實係點?

JJDINOSAUR 發表於 16-8-19 15:55
我同意學校ok, 課程 ok, keep 到校內成績,就唔外補。(我地私校有教深、學費本身貴。)

但我朋友們又話私 ...
都係睇小朋友囉。我兩個女讀私校(利申:因為本區中學網唔係咁靚, 貪佢校網同有聯繫啫, 唔係為虛榮架), 大女唔駛外補都OK, 咁咪唔外補囉, 但細女讀咗半年已經要外出補phonics, 今年升小二仲要加多個數研, 你話係咪同一間學校都可以有唔同呢。

所以其實都係想問樓主乜校網, 睇睇D津校如何, 再考慮清楚。始終緊係多D時間陪小朋友好過做多一份part time入私校既, 仲要係無呈分既私校, 到時中學想走都難過上青天。

回覆 little_yolky 的帖子

其實樓主不考慮津校的意思 ,重點係,津校同學仔家境教育品行參差,私校是考入去的,篩選過,同聲同氣。
如果我理解錯誤,請見諒

引用:Quote:JJDINOSAUR+發表於+16-8-19+15:55+我

原帖由 little_yolky 於 16-08-19 發表
都係睇小朋友囉。我兩個女讀私校(利申:因為本區中學網唔係咁靚, 貪佢校網同有聯繫啫, 唔係為虛榮架), 大女 ...
多謝分享!用家經驗分享係最實際

我都係為左校網靚、有直屬中學 back up 而讀誇區私校,真心想小朋友好,唔係虛榮。如果想虛榮,大可抽間津校,慳返D錢買香X兒手袋啦。

回覆 ok3 的帖子

讀直資、私校是不是為了父母個人虛榮, 或是"為子女提供最好", 問父母自己罷.

JJDINOSAUR 發表於 16-8-19 15:55

但我朋友們又話私 ...
反而覺得係睇家長要求, 跟跑定想跟前一列... 上堂聽書留心, 係正常考入私校, 唔係靠關係, 唔會考太差啦...
最重要外補會用多左時間, 唔係真係好似vitamic c 咁似乎食左無害...

老實講句, 人地會搵d 咩師資教? 點樣教?

細路學左依賴仲幣.

babywoman 發表於 16-8-19 16:24
回覆 little_yolky 的帖子

其實樓主不考慮津校的意思 ,重點係,津校同學仔家境教育品行參差,私校是考入 ...

津校睇埋地區... 有d 區好多有人心跨區去抽, 雜極有譜.

引用:Quote:JJDINOSAUR+發表於+16-8-19+15:55+我

反而覺得係睇家長要求, 跟跑定想跟前一列... 上堂聽書留心, 係正常考入私校, 唔係靠關係, 唔會考太差啦...
...
同意!補唔補在於小朋友學習情況及家長期望。

雲牛 發表於 16-8-19 16:41
回覆 ok3 的帖子

讀直資、私校是不是為了父母個人虛榮, 或是"為子女提供最好", 問父母自己罷.
我相信絕大部分父母嘅出發點都是"為子女提供最好". 當然, 唔排除有少部分係為虛榮. 不過父母如果係為個人虛榮而為小朋友選擇讀直私, 我覺得個性價比實在太低了. 學上面個版友話齍, 買件名牌被上身仲直接啦
‹ 上一主題|下一主題