用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
樓主: ballmui
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-11-17 09:45
我又講多一樣資料.

DBS近年校務報告雖然無乜公開DSE成績 (近2年開始有), 但一直有公開一個數字: 人均考取 ...

可能對6科都充滿信心咪報6科,讀多一科又分薄左D時間,各有利弊嘅

ms.giggle 發表於 17-11-17 10:24
可能對6科都充滿信心咪報6科,讀多一科又分薄左D時間,各有利弊嘅
6科,7科,定係8科(加埋M2),其實真係各有利弊。自己當年都係修滿咁多科,報考前先至 drop 咗一科。修多一科,尤其係自己最唔熟嗰科,其實可能真係得不償失。

王家爸爸 發表於 17-11-17 10:59
6科,7科,定係8科(加埋M2),其實真係各有利弊。自己當年都係修滿咁多科,報考前先至 drop 咗一科。修多 ...
問題係BB少左機會7優優見報

jessimm 發表於 17-11-17 11:21
問題係BB少左機會7優優見報
有能力讀7科既,依然會讀7科,見報率其實無少到。

王家爸爸 發表於 17-11-17 11:24
有能力讀7科既,依然會讀7科,見報率其實無少到。
啱, 二百幾人讀7科都未必有7優見報

hkpapa852 發表於 17-11-17 10:18
咁都俾你諗到!

參考返SPCC既校務報告, SPCC既IBDP學生今年人均取得1.8個3大offer, 咁DBS同SPCC既 ...

DB的DSE 5+% 有34%

DB同SPCC IB成績相約,以每人1.8 個IB offers 估計也合理,即可能DB DSE三大 51%

參考其他有公佈5+%及三大的學校,不難找到類似比例:

聖保祿5+% 43%, 三大 60% (+17%)
協恩 5+%39%,三大53% (+14%)

所以你推説DB的DSE三大有51%,不難理解~

另外,之前有家長提議把DSE加IB adjust升三大%,我試一試,就是(IB 55+DSE 82)/ 217人
調整後 DB 三大% 是63%

DBS有收音樂體育專才,小學部直上,我就覺得很讚啦。

PS:簡介會中見到,英、美的著名大學有幾十個offers, 我覺得好吸引的名字,所以如果家長prefer 海外大學,不排除DB的三大%會減少。

ms.giggle 發表於 17-11-17 14:08

DB同SPCC IB成績相約,以每人1.8 個IB offers 估計也合理,即可能DB DSE三大 51%
同幾間男校比較,DBS小學部直上既問題唔算嚴重。

ms.giggle 發表於 17-11-17 14:08

英、美的著名大學有幾十個offers

呢樣真係好吸引⋯

王家爸爸 發表於 17-11-17 14:12
同幾間男校比較,DBS小學部直上既問題唔算嚴重。
我都想了解下 sjc , 道聽途說,話小學每年都有不達標學生被請走,堅定流?

artroboy 發表於 17-11-17 14:15
我都想了解下 sjc , 道聽途說,話小學每年都有不達標學生被請走,堅定流?
真係唔知道,但係聽小朋友講,成績差既好多都係小學升上去既。我估成績唔好都無得輕易請走,始終好多係幾代人都讀佢。

王家爸爸 發表於 17-11-17 15:01
真係唔知道,但係聽小朋友講,成績差既好多都係小學升上去既。我估成績唔好都無得輕易請走,始終好多係幾代 ...
Thanks

artroboy 發表於 17-11-17 15:17
Thanks
官津中小學, 要請人走唔係咁易, 尤其係名校...... 等佢頂唔順自然流失可能會易D
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

跟據法例,津校係唔可以明或暗示叫學生離校,我跟老師傾過呢個話題,佢地都話接觸學生成績唔好嘅家長時講說話要好小心,例如家長會問係唔係需要補習或跟唔上係唔係要轉校等話題,不過當自己仔女真係好唔適合某間學校又唔轉校,其實家長又係唔係為咗仔女之福呢?阿仔唔係讀SJPS,而係佢地兄弟學校,跟據學校數據,由小一到小六離校人數大約或低於十個巴仙。

Soundervolt 發表於 17-11-17 18:00

跟據法例,津校係唔可以明或暗示叫學生離校,我跟老師 ...
有無一D阿媽會諗,就算阿仔讀唔掂,老虎蟹都涯到畢業,起碼都為個孫做返D嘢

Soundervolt 發表於 17-11-17 18:00

跟據法例,津校係唔可以明或暗示叫學生離校,我跟老師 ...

乜唔可以明示或暗示咩?

咁明示或暗示中一收生都可以,點解勸退唔可以?

我明白了,因為前者未係學校學生,後者係學生的分別?!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 17-11-17 18:46
乜唔可以明示或暗示咩?

可能放叠退學申請表係枱面...唔覺意展示左俾家長睇到~~~

ANChan59    發表於 17-11-17 19:06

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-17 18:13
有無一D阿媽會諗,就算阿仔讀唔掂,老虎蟹都涯到畢業,起碼都為個孫做返D嘢  ...

要咁樣諗去幫個孫實在太長遠,咁多年之後政策可能會變。不過真係有尐成績極差嘅同學(默書測驗得幾分嗰隻)捱到六年班畢業,佢唔走,學校亦都冇乜所謂,當然最後過唔到馬路啦。

ANChan59 發表於 17-11-17 18:46
乜唔可以明示或暗示咩?

可能驚直資中一收生放榜比津校早,好學生去哂男神校啩?!
不過呢個暗示傳說都幾有趣,唔少人都實牙實齒認為學校暗示收佢,但最後會錯意都大有人在。

It's parents' decision to quit rather than forced by the school when the kid cannot catch up with the progress.

Subsidized schools like LSC and SJC has no obligation to accept the band 3 students of their feeder primary schools. hence, there is no reason to force those underachievers to leave the school as they will be eliminated  by the SSPA mechanism.

There are about 30% band 3 students in SJPS. I don't think the school can force that many kids to quit.

Soundervolt 發表於 17-11-17 19:07
可能驚直資中一收生放榜比津校早,好學生去哂男神校啩?!
不過呢個暗示傳說都幾有趣,唔少人都實 ...

‹ 上一主題|下一主題