用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄 ...
樓主: Radiomama
go

大學收生須增透明度 貧富「成績鴻溝」待縮窄   [複製鏈接]

Vanadium 發表於 18-8-24 22:59
講抽像理念無謂,或者我直接講若只有香港同新加坡兩個教育系統揀,我buy新加坡。

我唔係好清楚講收生上唔 ...

我(覺)得個心唔係香港,講幾多都係猫哭老鼠。
誠意有幾多係睇個內心嘅。

JustAParent 發表於 18-8-25 12:05
持份者利之所在,再拗一個月一年也不可能有共識。不過唔緊要,政治壓力會令港大同梁生跪低,下年大家會見到 ...
你呢種講法咪係封定後門,輸打贏要囉。
我睇法係巿場調節,無謂上綱上線去砌大學同某人吖。

學額一向都咁多,未來兩三年醫科生學額公佈左會加啦,
預言家,我首先跪低左啦,笑到無力。

理據唔充分,就提政治壓力,咁「政治壓力」嘅來源基礎係咩呢?

JustAParent 發表於 18-8-25 12:05
持份者利之所在,再拗一個月一年也不可能有共識。不過唔緊要,政治壓力會令港大同梁生跪低,下年大家會見到 ...

大學醫學院收生大受政治風向影響,是否香港之福?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

星西部 發表於 18-8-25 09:19
JUPAS 內面有DSE同IB高材生時,點樣擇優而錄,有咩比較透明而公允既方法去比較蘋果同橙? ...

大學收生自己決定。佢地乜學生也教過,有自己判斷,唔通幾遍大聲叫的報導,幾個DSE校長叫幾聲便要跪低?

shadeslayer 發表於 18-8-25 12:34
大學醫學院收生大受政治風向影響,是否香港之福?

我冇話是福,我只係講我預期既結果。

最辛苦係要選科選校嘅家長同學子啫,可以畀到佢地嘅有用資訊真係唔係好夠。

ABC-DAD 發表於 18-8-25 12:30
你呢種講法咪係封定後門,輸打贏要囉。
我睇法係巿場調節,無謂上綱上線去砌大學同某人吖。

我係講比例會增加,唔係數目。加唔加學額無關係。笑之前,睇清楚中文字。

香港回歸後既教育成果有目共睹,小學全日制、直資、DSE等都係回歸後既主要推動既產物,又IB又GCE等亦係近10多年先越黎越流行。

都係果句: 比個令人信服既好成果出黎睇下得唔得?

今日新聞又講小學生壓力爆煲,仲好講話新加坡? 香港依家好好? DSE後學生跳樓、不上學率破晒紀錄,制度令成績一面倒傾斜去名校,仲開IB及GCE既路比有錢但唔啱考DSE既人行(窮人有無得選?),咩人都最開心?

我自問自己仔女肯定係既得利益,佢想IB又得、GCE又得,鐘意點都得,DSE讀到就讀,讀唔到又可以避,但真心覺得對人唔公平。

「不患寡而患不均,不患貧而患不安。」中產當然可以為子女做好多野,但政府就係政府,政府原則就應做一個公平環境,如昔日....基本上就係學校派位、會考,AL,差不多個個係咁,中產你可以比錢補習、家庭培育,但基本上都係跟呢個system。如果政府積極啲,更應逆向歧視,為貧窮而有心有力既學生,特開一啲免費,比SPCC呢類學校更好資源既學校。

香港貧富懸殊又係破晒紀錄,教育懸殊亦越拉越開,好在政府都意識到危機,港華想轉直資去揀學生都推翻左,港華夠直接,直資有咩好? 講到底就係自己揀學生去保持成績,所謂有教無類? 包裝黎。

開學了,如無意外好快又聽到跳樓新聞。愛香港? 點愛? 繼續支持一個令人不安制度 (當然對自己有利),然後話我愛香港同年青人?

JustAParent 發表於 18-8-25 12:43
我冇話是福,我只係講我預期既結果。

我無話你話是褔,我只問是禍是福。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-25 12:54
我無話你話是褔,我只問是禍是福。

唔識答。

首先我唔認同現行DSE考生入讀醫學院的低比例,我認為要大大提高。我亦唔同意政治干涉院校自主,但看教協議會內現實,向大學施壓似乎無可避免。

以不當手段達致大多數人 (當然又一定有人行出來說這不是主流) 意願,是禍是福,我唔識答。

JustAParent 發表於 18-8-25 13:05
唔識答。

首先我唔認同現行DSE考生入讀醫學院的低比例,我認為要大大提高。我亦唔同意政治干涉院校自主, ...
政治干涉大學收生?
醫學院所有學位都係UGC funded,即係由政府資助,咁資助機構如果對收生有要求都叫干涉?

想唔受干預,咪馬上轉晒做自資課程囉。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Vanadium 發表於 18-8-25 12:50
香港回歸後既教育成果有目共睹,小學全日制、直資、DSE等都係回歸後既主要推動既產物,又IB又GCE等亦係近10 ...

真正幫到基層唔係限制其他人,係要加强佢地能力,ib不是什麼秘密,它強調能力培養:語文能力,分析能力,判斷能力,表達能力,這些不用跟ibo機制也可做到,現都有學校用IB based 方法,而不加入IB school。教育局有心做係可去改,但有無能力執行,对所有持份者有無影響?

回覆樓主:

香港教學投放在大學資源好多,大學學費好似20年無加過,英國本土大學生都交9000英磅,香港仲係hk$42000, 咁多年無加即補貼越來越多,為何不多放資源在小學初中,做好基礎教育,中三後再按學生能力興趣分流

Vanadium 發表於 18-8-25 12:50
香港回歸後既教育成果有目共睹,小學全日制、直資、DSE等都係回歸後既主要推動既產物,又IB又GCE等亦係近10 ...

就算全港得官立學校,一個學制,咁父母家底好,有補習,世叔伯指導,見識過人,咁點計?公不公平?

窮人無貴藥食,病左受多D苦,無得選私院。窮人住板間房,生活苦,無得選山頂住。

何謂公平?古今中外,有錢人乜也有多選擇。咁講錢係不公之源。共產會唔會最公平?

又有人會講呢D事實難聽過粗口,他們有自由的。

星西部 發表於 18-8-25 14:35
政府有決心,就全面直資化,搞類IB模式,根據S兄數字,只係每個學生多一萬元,就當學費上限,其他校政放權 ...

有錢,都要有教學團隊才能做好教育。

我看,最大問題唔係錢,唔係DSE定AL,係教育團隊,你揾普通一間中等官津的全體校長老師校工社工,移植到 GSIS 跟 IGCSE/IB, 你估會點?

回覆樓主:

poonseelai 發表於 18-8-25 14:22
香港教學投放在大學資源好多,大學學費好似20年無加過,英國本土大學生都交9000英磅,香港仲係hk$42000, 咁 ...

官津中學 16/17年人均 $74,000,早幾年才五萬多, 近年教育真係大洒金錢,再加一萬到 $84,000 也只是一年多五億,相信資源直迫私校國際學校(KC1S只收10萬左右一年,連利潤)。

錢真係問題?

‹ 上一主題|下一主題