用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血幼稚園 跑馬地寶血幼稚園家長會
樓主: pakwong
go

跑馬地寶血幼稚園家長會 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 跑馬地寶血幼稚園家長會

老虎狗太太,

就算阿女上小學後, 我都一定會時時入來寶幼; 各位隨時PM我又得, 我係寶幼"自封榮譽公關"來嘛!

寶血係我自己既母校, 真係好有感情既. 依家阿女就來畢業, 呢三年過得咁充實, 咁開心, 學校教到個個小朋友又有禮貌, 有愛心, 懂面對困難, 學習又得, 玩又得...妳話幾唔捨得間學校呢?

[quote]
老虎狗太太 寫道:
YongXin

多謝你對我們的鼓勵,我地會努力的

仲有你個囡囡升小一啦,但你唔好離棄我地呀,有時間就入黎呢度分享

Yong Xin

please check pm

醒目開學勳章

老虎狗太太,

收到, 已答.  

YongXin,

你好,講吓傾吓,我個囝囝就快成為寶幼一份子,但係轉眼睇吓你個寶貝又要升小一啦!

有點唔捨得噃。

sigmund

係呀時間過得好快架,過幾年又到你要為小一籌謀

老虎狗太太,

係呀!貶吓眼又要忙啦,有朋友已經將小一的條件剪報寄左俾我参考了,死未。

醒目開學勳章

sigmund,

咦?你係唔係初初因住得遠有猶疑,後来比我地成班媽咪話寶幼好好,唔好错过个位家长?

係呀,好唔捨得呀!小學会係另一个唔同既世界,好好真惜幼稚園可爱,玩樂,無压力既時光呀!

sigmund 寫道:
YongXin,

你好,講吓傾吓,我個囝囝就快成為寶幼一份子,但係轉眼睇吓你個寶貝又要升小一啦!

有點唔捨得噃。

Yongxin,

係呀,真係唔好意思,傾左一陣,跟住已經唔識再搭咀了,所以休息左一排。其實依家都仍然十五十六,因為屋企個大人叫我俾囝囝坐校車,但囝囝真係好唔定性,所以仲未落實返學途徑。

YongXin 寫道:

sigmund,

咦?你係唔係初初因住得遠有猶疑,後来比我地成班媽咪話寶幼好好,唔好错过个位家长?

係呀,好唔捨得呀!小學会係另一个唔同既世界,好好真惜幼稚園可爱,玩樂,無压力既時光呀!

sigmund

你放心坐校車有姑娘教小朋友要守規矩,所以你放心坐校車對小朋友來說同樣可以學到野的,我覺得更會令他們覺得自己正在成長呢

好好跟你家的大人談談吧

yanyanbee

你那些是相片是什麼活動,與學校有關嗎

老虎狗太太,

所以我一直係度掙扎緊,但係佢真係好唔定性,依家坐巴士都要爬高睇,我驚日日都要被人 ..... 企走廊   

同埋你記唔記得有新生家長會,到時要同我地講d甚麼呢?

請賜教!

醒目開學勳章

sigmund,

我又搭嘴先.

我好似未見過寶幼有小朋友比人罰企播. 應該話, 學校教小朋友係用愛心, 清楚解釋比小朋友聽咩野危險動作唔應該做. 印像中學校真係無"罰"呢個概念.

我女都坐校車既, 車姑娘除

YongXin,

多謝你的參與呀,皆因我曾幾何時見過有人話小朋友被罰企,因為坐車唔聽話 

同時,〔義工媽咪同觀課媽咪〕又係甚麼東東呀!

[quote]
YongXin 寫道:

sigmund,

我又搭嘴先.

我好似未見過寶幼有小朋友比人罰企播. 應該話, 學校教小朋友係用愛心, 清楚解釋比小朋友聽咩野危險動作唔應該做. 印像中學校真係無"罰"呢個概念.

我女都坐校車既, 車姑娘除

醒目開學勳章

sigmund,

可能我女比較乖 / 怕事, 所以都唔會比老師罰既. 男仔同學可能會活潑

YongXin,

囝囝真係太活躍(雖然未至於過度,但係佢真係成個班長,可能被我地管得太多啦),不過屋企個大人話由得佢喎。

不過由於我覺得佢觀察力好強,好快學識野,但又唔識分對與錯,所以我怕難教番好啫!

不過你地個個都話冇問題,於是我會覺得可能係我自己煩囉嗦!

今日畢業禮綵排,你們有沒有去幫手呢?
我想他們表演的舞一定很好看,我今日看時,沒有穿上舞衣也覺得不錯.
YongXin 提過學校有義工家長,你哋有沒有做義工呀?

sigmund 寫道:
YongXin,

多謝你的參與呀,皆因我曾幾何時見過有人話小朋友被罰企,因為坐車唔聽話 

同時,〔義工媽咪同觀課媽咪〕又係甚麼東東呀!

唔知係唔係我講過. : 我囝囝曾經提過有一個小朋友搭校車時唔聽話, 老師叫佢要企係playground一邊, 無得落場玩姐(坐校車既早左返去, 可以先去playground玩一陣).

我囝囝又係周身郁無時停, 又多野講果d, 2年來一路都係搭校車, so far 聽佢講都係試過一次佢太吵, 比"姑娘"叫佢去坐第一排"獨立位". 校車上每個位都有安全帶, 小朋友第一日就要學扣好安全帶.

我日日返工坐巴士, 係路上都會見到學校校車, 車上既小朋友都係坐定定既, 而"車姑娘"就會行來行去睇實佢地. 校車叔叔開車又好安全, 真係放心過坐巴士.
[url=http://www.TickerFactory.com/]

小新媽媽,

講起又似你呀,我唸囝囝好大機會冇得去玩囉!

尋日去左"畢業禮". 睇見d小朋友上台, 送禮物比老師, 我感動到眼濕濕. 見佢地表演, 我又眼濕濕.

出年到我個仔畢業時, 可能我會 左出來.
[url=http://www.TickerFactory.com/]
‹ 上一主題|下一主題