用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 2008年9月入讀 油天(海泓道) 小一 家長 交流分享吓 ! ...
樓主: HCPOON
go

2008年9月入讀 油天(海泓道) 小一 家長 交流分享吓 ! [複製鏈接]

原帖由 IKMAMA 於 08-9-11 16:41 發表
嘩, 阿仔今日得一樣功課咋...
不過都係要佢溫下中文默書...係啦,第二課都唔知默咩???

我阿仔都係廋, 未夠40磅...佢早餐慣咗食飽D, 有時BREAD, 通心粉或NODDLE..小息都可以食件CAKE.  LUNCH都食得OK, 放學 ...

你囝囝都 okay , 起碼肯食野吖

邊度有得睇相呀??
我剩係識去睇有咩功課...

我阿仔D美勞用品全部放在學校...

明天返半日, 我阿仔好似好開心喎..

原帖由 loloma 於 08-9-11 17:10 發表
學校個net upload新版本,但係揾唔到呀仔既相喎,你地睇下

仲有既係功課果度好亂呀,之前都睇得明,今日睇唔明tim

我個仔今早哭, 說不想返學, 可否日日都返半日.  我就"tum"佢, 話有好多小朋友一齊, 同佢地傾計, 佢話都唔識d小朋友, 可能佢唔係主動的人, 又冇走動玩滑梯的機會.  唉! 都唔知點稿好, 希望佢快d適應, 及學校比佢地去公園玩.

原帖由 IKMAMA 於 08-9-11 18:09 發表
邊度有得睇相呀??
我剩係識去睇有咩功課...mouth:" />

我阿仔D美勞用品全部放在學校...

明天返半日, 我阿仔好似好開心喎..

小一新生活度,有相架,但係都唔係阿仔果班嚟既,連個班主任都唔係,d功課都唔同哂

原帖由 SiuMom 於 08-9-12 07:23 發表
我個仔今早哭, 說不想返學, 可否日日都返半日.  我就"tum"佢, 話有好多小朋友一齊, 同佢地傾計, 佢話都唔識d小朋友, 可能佢唔係主動的人, 又冇走動玩滑梯的機會.  唉! 都唔知點稿好, 希望佢快d適應, 及學校比佢地去 ...

唔係唔,阿仔話佢地e+可以落去買嘢食同玩喎.係咪佢一個人無去咋 阿仔琴日重叫我比$3佢買笑笑酥tim

我個仔今早哭, 說不想返學, 可否日日都返半日.  我就"tum"佢, 話有好多小朋友一齊, 同佢地傾計, 佢話都唔識d小朋友, 可能佢唔係主動的人, 又冇走動玩滑梯的機會.  唉! 都唔知點稿好, 希望佢快d適應, 及學校比佢地去 ...

阿仔話可以去操場玩, 佢仲同同學仔玩捉迷藏
你囝囝可能仲未適應返全日, 多d同佢傾計啦, 了解吓佢有咩唔開心!!

阿仔有時都同我講驚冇胃口食飯, 雖然我驚佢唔食同肚餓, 但我只好等佢慢慢適應啦

原帖由 loloma 於 08-9-12 08:14 發表

小一新生活度,有相架,但係都唔係阿仔果班嚟既,連個班主任都唔係,d功課都唔同哂

我都搵唔到wor,可唔可以send條link嚟look look呀, tks

原帖由 loloma 於 08-9-12 08:16 發表

唔係唔,阿仔話佢地e+可以落去買嘢食同玩喎.係咪佢一個人無去咋 阿仔琴日重叫我比$3佢買笑笑酥tim

你囝囝咁快知"定"買野食, 我問阿仔知唔知小食部係邊到, 佢話唔知wor

原帖由 filexbbma 於 08-9-12 08:55 發表

我都搵唔到wor,可唔可以send條link嚟look look呀, tks

http://www.ymtcps.edu.hk/main/homework/news.htm

早晨呀...
囝囝係咪坐校車架 ? 同站有冇其他小一生

我女都好慢熱...學校入面我幫唔到佢....就係等校車時幫手識下朋友仔 ...
我地上車站有 2 個小一生上車, 我就日日聊另外果個小朋友傾學校野, 雖然佢同囡囡唔係同一班, 但起碼囡囡等校車時好開心...佢地重會玩一陣追逐 tim ...笑到 kaka 聲
跟住佢 2 個一齊上車又坐埋一齊好開心咁同我揮手 88...

原帖由 loloma 於 08-9-12 09:04 發表

<A href="http://www.ymtcps.edu.hk/main/homework/news.htm" target="_blank">http://www.ymtcps.edu.hk/main/homework/news.htm

條 link 係咪舊校黎呢

其實學校係咪得呢條 link ?
http://www.ycps.edu.hk

尋晚我去睇 d 班相 ...係 04-05年的

原帖由 1213 於 08-9-12 09:17 發表

條 link 係咪舊校黎呢

e+睇番又係喎,十下十下咁

原帖由 loloma 於 08-9-12 09:22 發表

e+睇番又係喎,十下十下咁

我地太想睇到 d 相啦 ...
如果條 link 啱就好啦 ...咁 update...

原帖由 1213 於 08-9-12 09:27 發表

我地太想睇到 d 相啦 ...
如果條 link 啱就好啦 ...咁 update...

因為我睇到校服都好相似都無意係新舊校囉

原帖由 loloma 於 08-9-12 09:40 發表

因為我睇到校服都好相似都無意係新舊校囉

唔緊要啦 ...
大家都都太想知小朋友係學校的情況 je...^^

原帖由 1213 於 08-9-12 09:51 發表

唔緊要啦 ...

我諗住睇功課咋,琴日去到學校無睇到,所以咪上去睇囉

原帖由 loloma 於 08-9-12 09:58 發表

我諗住睇功課咋,琴日去到學校無睇到,所以咪上去睇囉mouth:" /> mouth:" />

咁你 book mark 呢條 link 啦 ^^
http://www.ycps.edu.hk/parent/j1_homework.asp

原帖由 1213 於 08-9-12 09:51 發表

唔緊要啦 ...

係呀!! 其實大家都太想知小朋友係學校的情況, 如有update資料, 請繼續報料:

1213,

只有他一個上車, 加上新環境較陌生, 等我再問吓了解吓.
‹ 上一主題|下一主題