用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 08/09 K1D AM (Kent Road) Classmates
樓主: chuchumug
go

08/09 K1D AM (Kent Road) Classmates [複製鏈接]

Today martin keep on singing non stop :

小花貓, 喵 ~~
晚上不睡覺
為捉老鼠到處跑

大花貓, 喵 ~~
晚上不睡覺
為捉老鼠到處跑

老花貓, 喵 ~~
晚上不睡覺
為捉老鼠到處跑

(真係四處甘跑~跑)

eybaby
Kln Bay ar!! Though far away, but still can meet somewhere in Kln and play together!!

re : buffet
I am okay ar!!

chuchumug
then, 7 Dec . . will be great!!!

HM
yes. cheap ar!! only $17, for a rice in soup!! yummy!!

謝謝關心,MARCUS已經沒事了,我每個禮拜四有讓他學游泳,但這兩個星期生病所以沒去,今天去又一城看到小朋友溜冰,打算也跟他報名學溜冰好像也不錯,還有7/12我也OK,只要不是MARCUS生病我們什麼時間都可以...
原帖由 chuchumug 於 08-11-25 09:40 發表
Marcus沒什麼事嗎? 或者嘗試給他學一樣運動, 可強壯些. 阿仔讀nursery時時常病, 又有哮喘, 後來暑假時帶他學游水, 直至現在. 體質有改善, 病也快些好...

...

全家病左個幾禮拜,依家先有時間上o黎睇番之前大家d留言.

ms mi之前真係教小朋友跳舞o番,karen依家仲跳緊.

今日karen唱一隻小豬歌,內容我都唔記得.總之每次佢有新歌,我地都會錄底佢,因為真係好搞笑

之前都有係又一城學溜冰,但由初初8人班,變4人班,再要求改成1人班,最後決定唔上(原來要自己組班,如果其他同學唔再上,就慢慢變成個人上堂),我地覺得咁細唔駛私人教溜冰(1對1)所以就退學.

呢排karen都係屋企寫英文字,之前我地都唔教佢揸筆,都係等老師教,佢話ms mi叫佢地好似手槍咁,但有時佢唔夠力,就會用3隻手指揸筆.同埋近排非常鐘意抽顏色,我問係唔係MS MI教,佢話唔係,係自己鐘意...唔知你地小朋友近排係唔係都好鐘意抽顏色呢?

什麼叫抽顏色?

原帖由 idadmum 於 08-11-26 00:49 發表
全家病左個幾禮拜,依家先有時間上o黎睇番之前大家d留言.

ms mi之前真係教小朋友跳舞o番,karen依家仲跳緊.

今日karen唱一隻小豬歌,內容我都唔記得.總之每次佢有新歌,我地都會錄底佢,因為真係好搞笑

之前都有係又一 ...

Mangoq
Swimming. . . .now it is quite cold to swim, even indoor. 上水下水都幾凍.
Ice-skating. . . summer 時比大女學, let 立翹 try , 佢都係仲太細, 咩都驚, 玩了三兩堂, cry cry cry. . . . stopped. sir 話等佢大 d , 5歲先再玩 wow!!

Chuchumug
我估 idadmum 係講緊顏色lor!!

Chuchumug,

sorry...係油顏色先啱.

昨日新歌一首:
小豬小豬肥'du du'
吃飽就睡'呼 lu lu'
叫它起來'咪咪'眼,
張嘴就說不不不.

另外,今日囡囡拿了一個膠袋回來,好開心的從膠袋中拿出來,點知成地泥.....原來係一盤小植物,真係估學校唔到...

OIC, 阿仔一向都好鍾意油顏色&畫畫, 好快便畫完一本畫簿, 買畫簿買到我窮.   

原帖由 idadmum 於 08-11-26 13:12 發表
Chuchumug,

sorry...係油顏色先啱.

昨日新歌一首:
小豬小豬肥'du du'
吃飽就睡'呼 lu lu'
叫它起來'咪咪'眼,
張嘴就說不不不.

另外,今日囡囡拿了一個膠袋回來,好開心的從膠袋中拿出來,點知成地泥.....原來係一盤 ...

chuchumug

there are so many free coloring page. just print out for Jason la. . . . . very good ar!!

http://www.coloring.ws/coloring.html

http://www.first-school.ws/theme/alphabetp1.htm

http://afunk.com/winnie/

Martin loves CARS so much, below link very good!!

http://www.coloring-book.info/coloring/coloring_page.php?id=108

chuchumug,
可唔可以幫我問jason, ching ching今天是跌倒.大致惰況如下(ching ching講述事情經過):
今天早上回校時.她說jason叫她行快些,跟住我就行快,點知不小心就跌倒.跟住我自己起身.
mama:咁有冇人附你起身.
ching:冇呀,自己起.
mama:你有冇話比ms mi聽你跌倒.然後給藥膏你搽.
ching.都冇呀.
mama;咁你下次小心啦.
ching:我知啦,下次會小心啦.

現在游泳是有些凍,所以上完這期就不打算再報了,等夏天再開始,MARCUS也很喜歡畫畫,我讓他在學校附近上畫畫班他好喜歡,每次要去上課他都好開心,是他唯一喜歡的課,到現在他還是不大喜歡上學,問他上學開不開心他回答開心,問他要不要上學他總是回答不要...
原帖由 benben 於 08-11-26 10:56 發表
Mangoq
Swimming. . . .now it is quite cold to swim, even indoor. 上水下水都幾凍.
Ice-skating. . . summer 時比大女學, 又let 立翹 try 下, 佢都係仲太細, 咩都驚, 玩了三兩堂, cry cry cry. . . . 都stopped了 ...

原帖由 mangoq 於 08-11-26 22:54 發表
現在游泳是有些凍,所以上完這期就不打算再報了,等夏天再開始,MARCUS也很喜歡畫畫,我讓他在學校附近上畫畫班他好喜歡,每次要去上課他都好開心,是他唯一喜歡的課,到現在他還是不大喜歡上學,問他上學開不開心他回答開心,問他要不 ...

唔緊要.如下次有gathering,記得出來玩,咁他們就會好friend啦.自從上次出來之後,ching ching時常都講jason & martin在學校做乜做乜.成個朱事里咁.

yes. yes. gathering!! Yeah Yeah!!

they will be "friend" d ga!!!

回覆 # 的文章

Hello! Nice to meet you all.

My son also study in K1D, his name is Shun Hin.

He tell me his classmates are martha, Ocean Lai, Choi Hei Nok, Shue Lam .....

Car - Jason likes it.  Thank you.

原帖由 benben 於 08-11-26 15:30 發表
chuchumug

there are so many free coloring page. just print out for Jason la. . . . . very good ar!!

http://www.coloring.ws/coloring.html

http://www.first-school.ws/theme/alphabetp1.htm

http://af ...

問Jason這件事,他顯得很愕然為什麼我會知道。問他趕住去邊,又9唔搭8。叫他以後見同學跌倒要扶他起身,告訴miss mi。最緊要chingching沒事。

原帖由 HM3898 於 08-11-26 16:50 發表
chuchumug,
可唔可以幫我問jason, ching ching今天是跌倒.大致惰況如下(ching ching講述事情經過):
今天早上回校時.她說jason叫她行快些,跟住我就行快,點知不小心就跌倒.跟住我自己起身.
mama:咁有冇人附你起身.
chi ...

原帖由 chuchumug 於 08-11-27 17:28 發表
問Jason這件事,他顯得很愕然為什麼我會知道。問他趕住去邊,又9唔搭8。叫他以後見同學跌倒要扶他起身,告訴miss mi。最緊要chingching沒事。

哦!!!都好吖,因為CHING CHING她講到好似大人一樣,所以我想知她有冇作野.她冇事,只是膝頭哥損左一大片.她都好鬼論盡,都唔知點解都3YRS,仲行到就跌就跌.亞妹仲行得好過她.

liusks,

你好,KAREN 話SHUN HIN係香蕉組o番, welcome.

不如試吓這間. 是否需book定位?

原帖由 eybaby 於 08-11-25 17:15 發表
Dear all,

7/12 and 14/12, both dates are fine for me. 不过卓爾要學游水所以要12:00後先出得來.

有冇唸过去边呢? 如呆簡单D我提意大家可以一齊食個semi-buffet lunch at 文化中心Café Muse (我未食过, 不過 ...

回覆 # 的文章

hi
我係Martha 媽媽,妳好!

還有1首:

小綿羊
好有用
暖羊毛
做衣裳
咩~~~
(2個V手勢放在頭上, 好搞笑)

原帖由 benben 於 08-11-25 22:55 發表
Today martin keep on singing non stop :

小花貓, 喵 ~~
晚上不睡覺
為捉老鼠到處跑

大花貓, 喵 ~~
晚上不睡覺
為捉老鼠到處跑

老花貓, 喵 ~~
晚上不睡覺
為捉老鼠到處跑

(真係四處甘跑~跑)

...
‹ 上一主題|下一主題