用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉
樓主: mmak
go

瑪利諾修院(小學部) 2013/2014〈P.5 家長〉 [複製鏈接]

HTY2003,

唔使擔心啦, 有我囡墊底....

佢英文書法 &中文書法 都低過 mean, just pass 咋~~

我估 penmanship 的分數是靠功課計分, 舊年P.1 考試有考penmanship, 但今年就無....

書法當然會影響實際的成績啦, handwriting 分數會計落語文總分,  但只按百分比計, 都唔會太嚴重, 平日默書都有扣分啦, 試卷都會扣hand writing 分...

handwriting 連坐姿都計架, 係課堂上老師會評估, 所以平日在家要多練習改善....

但都係嗰句, 唔使太擔心啦, 好多囡囡D字都寫得嘛嘛咋, 盡咗力就得....

我唔想為咗想個囡寫靓D字, 就日日喊打喊殺....

搞到佢做功課都無心機.....  盡量叫佢做手工美勞/畫畫時加D字上去, 搵多D機會俾佢練字...

我最近買咗塊螢光畫板, 佢好有心機寫... 我無叫佢要寫靓D, 只要佢鐘意寫字練習多咗.. 一定會有進步的.....

加油!

原帖由 HTY2003 於 10-12-18 19:05 發表
昨天派成績表,小女最差的一科是英文書法,連mean都不如,各位家長知不知道是計penmanship 功課的分數嗎?
另英文書法其實影不影響實際的成績呢?
HTY2003 ...

mmak ,

好多謝你的回應,其實我的女兒寫字很有心機,平日penmanship太想寫得好,結果擦得更多,老師便給予S-,她認為maryknoll handwriting有時很難掌握,我相信下學期會有進步吧!

HTY2003

HTY2003,

你囡囡插班嘛... 比其實同學練習少咗1年嘛...算好叻架啦...
習慣咗會好D...慢慢嚟

又要開始寫"草書"..... 我囡只肯畫 wave .... 唉!!

原帖由 HTY2003 於 10-12-24 18:37 發表
mmak ,

好多謝你的回應,其實我的女兒寫字很有心機,平日penmanship太想寫得好,結果擦得更多,老師便給予S-,她認為maryknoll handwriting有時很難掌握,我相信下學期會有進步吧!

HTY2003 ...

回復 322# mmak 的帖子

請問點揀中文百達通"等級二"?

URGENT ~~~~

all,

明天 GE Quiz ... 但我囡無寫範圍???
有無家長可告知???
我啱啱先知有Quiz... 幣傢伙... ><

醒目開學勳章

又唔洗幣傢伙,今次應該唔太難嘅!阿囡寫 Eng Quiz : Supp Ex. 11, 12, 13, 14    Comprehension 7, 8, 9

原帖由 mmak 於 11-1-17 16:43 發表
URGENT ~~~~

all,

明天 GE Quiz ... 但我囡無寫範圍???
有無家長可告知???
我啱啱先知有Quiz... 幣傢伙... >

lola,

Thanks....

好彩昨晚仲溫得徹.....
但用咗溫中文默書D時間, 今晚有ECA返... 又溫唔到書lu...
睇怕中默都唔慌會高分嘞.....

原帖由 lola2008 於 11-1-17 20:33 發表
又唔洗幣傢伙,今次應該唔太難嘅!阿囡寫 Eng Quiz : Supp Ex. 11, 12, 13, 14    Comprehension 7, 8, 9

醒目開學勳章

中默自從有咗課外後,阿囡都差咗D!不過中作仲衰,作嚟作去都好似踭D咁!

原帖由 mmak 於 11-1-18 12:35 發表
lola,

Thanks....

好彩昨晚仲溫得徹.....
但用咗溫中文默書D時間, 今晚有ECA返... 又溫唔到書lu...
睇怕中默都唔慌會高分嘞.....

lola,

中默課外字... 真係要操吓....
我囡認字都算OK, 但默返出嚟 就會執筆忘字.... 要迫佢多D做補充練習, 佢以前都唔肯做.... 但佢見自己D默書, 哀咗幾次, 開始軟化咗, 肯做少少........

中作???..... 我囡暫時都算OK.... 佢肯作....肯想像.. 所以句子可以寫多少少長D豐富D....
試吓多做口頭造句.... 溫吓詞語生字... 會有幫助...

聽講 P.3 嘅中文會仲深..... 小心, 早D打定底....

原帖由 lola2008 於 11-1-18 12:59 發表
中默自從有咗課外後,阿囡都差咗D!不過中作仲衰,作嚟作去都好似踭D咁!

今日check 個女功課, 見 comprehension(13) 有1條問題, 老師改得有d奇怪.
題目係: Why shouldn't we stand too close to a heater or fire?
我女寫: It is because our clothes can catch alight. 老師劃去'It is because', 扣咗0.5分. 問題係條題目用'why'去問, 點解唔可以用'because'去答呢?

亞女張中測範圍唔見咗,幫幫忙話俾我知!!MANY  THANKS!

pls check email.

原帖由 AngelChan 於 11-1-22 20:31 發表
亞女張中測範圍唔見咗,幫幫忙話俾我知!!MANY  THANKS!

回覆 372# mmak 的文章

感激幫忙mmak. Check email, pls.

回復 5# mmak 的帖子

when to start 中默課外字 in P2?

how many words?

Hayley04

好似係Term 2 開始, 佢地已經默咗2-3次, 是默課本範圍 另加1句課外生字...
1句... 約10-15隻字... 每隻2分, 上限扣20分... 如衰晒, 頂多扣20分...

其實有好多字佢地本身已識, 不是太可怕....

原帖由 Hayley04 於 11-1-27 14:05 發表
when to start 中默課外字 in P2?

how many words?

AngelChan

唔使客氣,
D Urgent 嘢.. 你call 我啦, 我近排少咗入嚟  ^^

原帖由 AngelChan 於 11-1-25 22:55 發表
感激幫忙mmak. Check email, pls.

回復 1# mmak 的帖子

咁多位,新春大桔,大桔大利。
終於等到放假,可以休息吓,如果沒有功課做就更好。哈哈。我是否太懶惰?
Cheers. = )

回復 3# mmak 的帖子

thanks for the info

Felicia726,

過年... 要休息吓.. 盡情玩吓啦.....

我係度祝大家心想事成、身體健康!!!!
小朋友 學業進步、精伶活潑!!

原帖由 Felicia726 於 11-1-28 12:17 發表
咁多位,新春大桔,大桔大利。
終於等到放假,可以休息吓,如果沒有功課做就更好。哈哈。我是否太懶惰?
Cheers. = )

回覆 1# mmak 的文章

恭喜發財,祝大家的囡囡學業進步,身體健康.
‹ 上一主題|下一主題