用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記如收到2nd In 通知請報料
樓主: ritachan2012
go

維記如收到2nd In 通知請報料   [複製鏈接]

baabaasheep246 發表於 13-3-14 13:27
我當然知佢地點計分啦!1st in 冇反應個d,咪就係平時上課都冇反應,又或者唔跟老師,自己鐘意點就點嗰d,所 ...
請問你base on咩咁講? 我interview時校長親口話1st in時小朋友的表現很好, 2nd只是for雙方更深入了解.如果你是有心想"報料"請客觀一點,不要為其他家長帶來不必要的困擾

yzxz 發表於 13-3-14 16:26
請問你base on咩咁講? 我interview時校長親口話1st in時小朋友的表現很好, 2nd只是for雙方更深入了解.如果 ...

I heard the same from the principal too.

回覆:維記如收到2nd In 通知請報料

我今個星期都見咗。校長話1st in 兩位老師都覺得我小朋友表現好好。2nd in 主要係了解下點解報佢學校,對小朋友嘅期望。完之前有讚我小朋友2nd in 好乖,表現成熟。當然都冇可能知道最後收唔收。但小朋友同我地都盡咗力,最後都係等學校決定。我地係non pg。睇咗好多家長"報料"同自己經驗,覺得唔同campus有唔同,2 nd in 嘅處理手法亦有分別。所以各家長亦唔好諗太多了,平常心,我覺得冇一定答案。

唔好勞氣,我明白有些家長心情太緊張引至留言很激動或不斷咬住其他人唔放。
我想講既係我們只係把直接或間接從學校得來的消息分享出來比大家聽,積極的/消極的/偏激的/超主觀的人看了這些消息是有不同的想法和反應。
有些從pg老師得到消息的家長就覺得打去學校問的不準確,見過校長的就話老師講的唔啱。。。其實總校長係最後決定人,有邊同佢傾過?
其實細心再看看不同媽咪的報料得到的消息內容其實係差唔多的。再出現這些攻擊性post的話,唔會再有人上黎分享了。

和諧和諧

我個女係Oct 尾B, PG student, 1st in 老師讚好好, 好有反應, 老師問佢圖畫佢又識答!SO FAR未收到2nd in 通知! 我亦無8其他家長有無2nd IN. PG 老師一早已講有無2ND都會有機會收....所以平常心LA....名校一定多人爭, 收既準則唔知, 收當中六合彩, 唔收亦不需介意! 當你經歷過K1, P1 搵學校, 你就會睇到化~~

仲有冇家長收到 2nd in 通知呀?

回復 tuelovefei 的帖子

都唔知...唔好諗喇, 仲有一個禮拜就揭盅!

簡單咁講, 有2nd in的家長想有2nd in 的機會大, 無2nd in 的家長想學校真係有直接收生制...有無2nd in, 有無直收, 有無得讀...所有都係一半機會. 我相信今次係 "校方的無稜兩可" 及 "等待" 而令大家不安. 但這種體驗唔係人人有, 我地2013年"PN班"的家長要加油及互相鼓勵呀!  

算把啦!我都忘記左幾day了。無謂估2nd in既影響性。收就收,唔收就算啦!

ekhc    發表於 13-3-14 23:29

I also agree when we get old thIs kind of experience will form part of our sweet memories n we can share with our grandchildren!

引用:Quote:baabaasheep246+發表於+13-3-14+13:2

原帖由 yzxz 於 13-03-14 發表
請問你base on咩咁講? 我interview時校長親口話1st in時小朋友的表現很好, 2nd只是for雙方更深入了解.如果 ...
我諗其他家長冇受困擾,有嗰個應該得你一個,因為你好似激動左d吧!我只係想同大家分享我所知道既消息,我從來都冇話自己對定錯,如果每件事都好似你要有憑據先可以響度討論,我想冇吔人會發言吧!再者,如果你2 nd in既分校,如你校長所講,咁我恭喜你先,因為照你所說所有人有2nd in機會就入到,我唔敢評論你間分校。但我諗你都不能夠代表所有分校發言吧!家長,這裏是每個人都可以發表意見,你可以分析,選擇相唔相信,但你絕對冇權話我既言論冇憑據,也不可以指責話我既言論引起大家不安。這只是小朋友一個階段pn既開始,將來還有k1,p1 s1同大學,所以這只不過人生一個小小既階段,無需要放到這麼大。其實我講來講去,都係話每間分校做法唔同,冇一定答案,同埋同其他冇2nd in 既家長打氣。我真係唔明白,點解咁都可以咁激動,Relax! 維記只係我2nd choice ,不過見心儀既未放榜,咪響度一齊討論下,唔係個個好似你咁緊張!旭d就話人引起不要!唉!

引用:唔好勞氣,我明白有些家長心情太緊張引至留

原帖由 hoyau 於 13-03-14 發表
唔好勞氣,我明白有些家長心情太緊張引至留言很激動或不斷咬住其他人唔放。
我想講既係我們只係把直接或間 ...
極度同意!

引用:Quote:baabaasheep246+發表於+13-3-14+13:2

原帖由 yzxz 於 13-03-14 發表
最後講多句,我只想在此交流意見,並唔想在這裡互相指罵,因為完全冇意思,所以你再指責我什麼,我也不會回應,你喜歡點諗就點諗!

放鬆D啦, 香港人!

冷靜冷靜!!

回覆:baabaasheep246 的帖子

sorry! 我好少發表意見,但都忍唔住要出句聲!請控制情緒!你一路叫其他家長relax, 話呢到係share, 但一有人逆你意,你就好激咁罵人。其他家長真係share 緊,而你share既就唔係好客觀,語氣重。你可以由頭睇番!

myliemama  好同意!  發表於 13-3-14 23:30

引用:Quote:原帖由+kittyland06+於+13-03-14+發

原帖由 baabaasheep246 於 13-03-14 發表
我當然知佢地點計分啦!1st in 冇反應個d,咪就係平時上課都冇反應,又或者唔跟老師,自己鐘意點就點嗰d,所 ...
今年不是第一年有 2nd in, 只係今年第一年 pg 學生响返 pg 入面 1st in 。講真我唔覺有人會知佢地點計分,我亦冇諗過要'拗'咩,只係想話你問老師甚至打去學校亦未必係100%真嘅資料,何况所有學校都有啲内情 (reference letter etc.) 邊個知得哂喎....

今日返HH pg問了老師,有2nd in的已經通知了,無2nd in的可能已直入,全部都係22號先知結果,我地嗰班全部都無人有2nd in通知。

引用:本來我都無諗有無2ND+IN+係同RESULTS+有無

原帖由 VeryB 於 13-03-14 發表
本來我都無諗有無2ND IN 係同RESULTS 有無關係, 張紙寫如果有需要先會再見多次, 我一直都覺得如果佢好肯定 ...
完全同意

引用:今日返HH+pg問了老師,有2nd+in的已經通知

原帖由 drlyuen 於 13-03-15 發表
今日返HH pg問了老師,有2nd in的已經通知了,無2nd in的可能已直入,全部都係22號先知結果,我地嗰班全部 ...
你介唔介意我問你係地下班房上堂定1樓上堂?

‹ 上一主題|下一主題