用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 1 ...
樓主: greenapple1093
go

2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 11:05)   [複製鏈接]

sunflower2000 發表於 17-8-1 17:41
我所知荃官、培正通過jupas入8大degree也介乎5X%-7x%。荃官也算Band 1b至band 1A吧。 ...

吓! 我以为荃官系1a啋㖭! 原果只有1b-1a呀! 咁荃区就连一间正1a都冇了...

不过,看完港同后,今年成绩好似又真的不如港同,li 个评价都可能比高左了,因港同在EK是1b.

我地荃湾区真的給比下去了...

不知有沒有DSE按区的排行傍呢?可供大家下次般屋时參考下。

我黎學野的,多多指教...

twhkleung 發表於 17-8-5 10:16
吓! 我以为荃官系1a啋㖭! 原果只有1b-1a呀! 咁荃区就连一间正1a都冇了...

不过,看完港同后,今年成绩好 ...

「不知有沒有DSE按区的排行傍呢?可供大家下次般屋时參考下」

DSE按区的排行榜就沒有,但分區DSE 成績就有,見#011 - #029

元朗

翁祐

http://www.stfa-yyc.edu.hk/learning/yycnews2017.pdf

元朗

白約翰會督

http://www.skhbbss.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?ct=customPage&webPageId=28&pageId=203&nnnid=54

Results of Hong Kong Diploma of Secondary Education Examination 2017

CONGRATULATIONS to our S.6 students who have attained rewarding results in the HKDSE Examination 2017.

• The overall percentage of getting Level 2 or above in ALL subjects : 97.2 %
  • 94.8 % of our students meet the entrance requirements of the sub-degree programmes and degree programmes.

醒目開學勳章 王國長老

跑出
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2016-17/popup/JUPAS2017_V2.pdf

3大聯招: 40.74%
8大聯招: 唔識計, 我見舊年唔係直抄
聯招學士: 67.6%

L5以上300/108人, 人均2.777

希望無計錯

Charlotte_mom 發表於 17-8-7 16:36
跑出
http://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2016-17/popup/JUPAS2017_V2.pdf
中午都未見, 終於有啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-7 16:44
中午都未見, 終於有啦!
係啊頭先食完飯都未見有

Charlotte_mom 發表於 17-8-7 16:36
跑出

JUPAS offer: 74.07%
3322率: 70.60%

港同果然識教學生善用JUPAS機制

3大有40.74%, JUPAS degree有67.59%, 即係差唔多符合3322既學生, 都一定攞到JUPAS degree, 利害!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-7 16:52
JUPAS offer: 74.07%3322率: 70.60%

港同果然識教學生善用JUPAS機制

據聞.....又係中文累事

跑出
點解港同係活動教育又唔谷又happy school, d 學生成績甘好,簡直dream school

Charlotte_mom 發表於 17-8-7 16:55
據聞.....又係中文累事
港同中文既5+其實都好高...... 上年MSS都係咁上下.....

hkpapa852 發表於 17-8-7 17:08
港同中文既5+其實都好高...... 上年MSS都係咁上下.....

咁MSS喺半鬼妹學校嘛
好多都未必諗本地升學
中文冇咁著重

講番港同
今年dss差左
Jupas還可以
我估三大最終40-46%(probably 40)
還可以喇
真係中哂hkpapa所言

我想問,港同得108人考dse?咁少?
港小一年都有120學生喎

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 17-8-7 17:19
咁MSS喺半鬼妹學校嘛
好多都未必諗本地升學
中文冇咁著重

每年都有d出國(當然係咪全人類報jupas我就唔知了),要等annual report睇人數
今年升中六都走廿幾個

跑出

「3大聯招: 40.74%

L5以上300/108人, 人均2.777」

由聯招以下search function,

http://www.jupas.edu.hk/tc/search/?page=1&order_by=&keywords=&study_level%5B%5D=Higher+Diploma

http://www.jupas.edu.hk/tc/search/?page=1&order_by=&keywords=&study_level%5B%5D=Associate+Degree

得知3位City U Associate, 4 位 HKPU HD

因此8大聯招學士: (20+13+11+15+7+3) / 108 = 63.89%

Charlotte_mom 發表於 17-8-7 17:24
每年都有d出國(當然係咪全人類報jupas我就唔知了),要等annual report睇人數
今年升中六都走 ...

升中六走廿幾個
原來而家咁多人未考dse就走
仲要一年走咁多?
版主係指六年加埋走2x人咋嘛?

greenapple1093 發表於 17-8-7 17:24
無計, JUPAS範圍越嚟越大, 唔再只係8大, 所以現在要計8大聯招其實好難.

醒目開學勳章 王國長老

greenapple1093 發表於 17-8-7 17:24

Thank you

hkpapa852 發表於 17-8-7 16:52
JUPAS offer: 74.07%
3322率: 70.60%
sorry......睇唔明...........點解3322得70.6%, 但係JUPAS offer有74.07%既? 唔係有3322至可以有JUPAS offer嗎?

little_yolky 發表於 17-8-7 17:51
sorry......睇唔明...........點解3322得70.6%, 但係JUPAS offer有74.07%既? 唔係有3322至可以有JUPAS offe ...
JUPAS offer 包括:
需要3322資格的
UGC degree
OUHK degree
SSSDP degree

只需22222資格的
UGC AD/HD

little_yolky    發表於 17-8-8 11:17
‹ 上一主題|下一主題