用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 在SPCC讀了兩年了
樓主: 喇叭茶
go

在SPCC讀了兩年了   [複製鏈接]

pipeter.john 發表於 24-7-20 12:32
17已經包括那3個了. 但5**是要點運氣加題型. 好似今年化學唯淺, 不利CC.  ...
不止chem這科, 今年core數學都好多人話淺, 不利尖子.

jaycee_mami 發表於 24-7-20 18:21
不止chem這科, 今年core數學都好多人話淺, 不利尖子.
是呀。Core Math 都淺,但冇Chem 淺到咁誇張。遲D看cut off 便知道。

pipeter.john 發表於 24-7-20 18:03
但是平時補習社內測驗,頭幾名經常是CC學生。今年Chem 嘅cut off 會是歷史性新高。今年只要超小心,不用懂 ...

去年的確唔多見CC學生。最多DG有1 9個5**。今年就CC最多,9個5**。
出得淺真係好易出事!間補習社今年都少左人星星

明年又係單數年會深好多,大家放心!,,

其實是咪1年深1年淺咁梅花間竹呢?

fatman69 發表於 24-7-19 15:42
又講吓數據!
有人話「得語文,得天下」!
點解狀元榜眼多出在傳統名校?地區B1A校點解苦戰多年也出不到狀 ...

你以狀元數睇, 我以務實平均成績睇...

因為語文既提昇係長久戰, 不是中短期操題背書可提昇, 要靠個語文根基是否打好...

所以, 學生普遍早攪定兩科語文, 真係多好多時間讀其他科喎! 根據SPBB 奇人 Mr. Loo 話, 佢認為DSE 英文係好淺, 好多同學F3 已經攪定科英文, 咁真係好著數!

fatman69 發表於 24-7-20 16:38
有人話CC 生去全港補chem 最勁個間補,冇人有5**!

請問是哪一間?

jenjenny 發表於 24-7-23 16:04
請問是哪一間?

化學元素

fatman69 發表於 24-7-20 16:38
有人話CC 生去全港補chem 最勁個間補,冇人有5**!
唔係呀,有9個5** 呀

Sheep06 發表於 24-7-24 09:03
唔係呀,有9個5** 呀

佢哋網頁上既**list, 最多人就係SPCC, 亦有好多人本身攞咗4科或5科5**.

回覆 retriever 的帖子

我都贊同, 中英文出成績真是一個持久戰, 很難靠短時間的積累有大幅提升, 我家英文閱讀起步早, 到高小才開始起步中文, 後面浸泡中文的時間越來越多, 都算有小小進步, 但是相對於英文還是有比較大的差距, 所以我特別羨慕中英文成績都特別勁的人

fatman69 發表於 24-7-20 10:04
睇番今年DSE report ,CEM+2X五科考到33-35分,全港只有107人;即3個5**+2個5*或以上。
你覺得CC 會有幾多 ...
睇番今年DSE report, 好似用5科成績計易比較D. 五科考到34-35分,全港只有152人. 即5個5**, or 4個5**+1個5*. 咁 4個5** SPCC 有17人. 即係  152人中SPCC佔<17人 ( < 11%). 這個計法應該幾接近.

喇叭茶 發表於 23-6-30 11:29
(2023年)兒子是地區一線津貼小學畢業,已經在SPCC讀了一年了,也很適應,校內試也考完,成績還好,現在等 ...

請教一下,中一是否必須留校午膳同訂飯?謝謝

另外,請問新中一生在暑假有冇必須出席既summer bridging同camp之類?

當年你收到offer後,有冇話需要在指定日子親身交回文件?如真係有幸收,我驚到時不在港安排唔到時間

如果英文唔夠強,係咪會好難適應?

學校多唔多課外活動?佢地放學多唔多留低練習或課外活動之類?

謝謝

joygigi 發表於 24-9-6 13:11

另外,請問新中一生在暑假有冇必須出席既summer bridging同 ...

根據以前經驗!
報左名,再要睇有冇得 in!
有得 in,再要睇收吾收!
最後取錄應在4月初!大約有一星期時間註冊。暑期銜接班會在7月尾!
若4月收左,若真係夾不到時間,可考慮不註冊;叻人去邊度讀都一樣!
若4月吾收,根本冇煩惱!暑假日程可輕鬆自訂!

joygigi 發表於 24-9-6 13:11

另外,請問新中一生在暑假有冇必須出席既summer bridging同 ...

1)中一係要留校食lunch, 不過即使可以外出,其實都冇乜太多時間,所以通常都係訂飯或者送飯。
2)我哋嗰年covid, 應該冇bridging course/camp, 依家就等新嘅家長答好d.
3) 我哋應該係親身交文件啩?但都唔係好記得
4) 英文唔夠強,就真係會好辛苦,因為其他人大部份都好強,而且課程本身都係高要求。
5)課外活動多㗎,放學後留喺度嘅,應該係運動校隊同埋樂團操練多啲,學會嗰啲係用lunch時間多啲,我家少爺係咁講。

喇叭茶 發表於 24-9-6 23:04
1)中一係要留校食lunch, 不過即使可以外出,其實都冇乜太多時間,所以通常都係訂飯或者送飯。
2)我哋嗰 ...

謝謝你(emoji)(emoji)原來好多學會在lunch,仲以為好似小學咁多數放學添。

fatman69 發表於 24-9-6 19:41

根據以前經驗!

明白,謝謝你。

joygigi 發表於 24-9-8 21:12

明白,謝謝你。

堅尼地道有幾間士多有飯盒賣,SPCC 同SJC 幫襯左幾十年,不愁供應!

請問初中生睇咩課外書多?

joygigi 發表於 24-9-8 21:11
謝謝你(emoji)(emoji)原來好多學會在lunch,仲以為好似小學咁多數放學添。

學校位置關係, 附近餐廳選擇不多... 如走下去灣仔金鐘, 亦係費時失事...

部分同學選擇帶飯, 大部分吃學校訂的飯盒!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊