用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校禁長髮被責守舊 家長憤然為女兒轉校 ...
樓主: mission
go

名校禁長髮被責守舊 家長憤然為女兒轉校 [複製鏈接]

原文章由 River2004 於 07-7-22 21:03 發表

我都覺得無人出聲唔代表無問題,如果個個都唔敢出聲,世界點會有進步呢?

有問題唔攞出黎討論,校長話麥就麥! 如果世界都變成咁.....都幾恐怖!

頂唔順就快D轉,轉出愉快新天地

簽名被屏蔽

確實係國有國法, 家有家規,  學校係香港區有一定地位, 好多家長都想入, 如果接受唔到咪走囉. 以我所知真X女校都唔準留長頭髮, 頭髮之ma, 我覺得都唔駛好似要殺人發火咁嚴重. 蘋果d料最鍾意加鹽加醋.

AGREE.
入得間學校就要守校規, 你屋企都有家規比工人守啦, 可能你D家規都比人話離譜架。

原文章由 Fisherhall 於 07-7-22 22:53 發表
確實係國有國法, 家有家規,  學校係香港區有一定地位, 好多家長都想入, 如果接受唔到咪走囉. 以我所知真X女校都唔準留長頭髮, 頭髮之ma, 我覺得都唔駛好似要殺人發火咁嚴重. 蘋果d料最鍾意加鹽加醋. :h ...

原文章由 michtony 於 07-7-22 23:15 發表
AGREE.
入得間學校就要守校規, 你屋企都有家規比工人守啦, 可能你D家規都比人話離譜架。

好岩呀! 我妹比工人ge 家規之一咪就係唔准留長頭髮lor!

原文章由 Fisherhall 於 07-7-22 22:53 發表
確實係國有國法, 家有家規,  學校係香港區有一定地位, 好多家長都想入, 如果接受唔到咪走囉. 以我所知真X女校都唔準留長頭髮, 頭髮之ma, 我覺得都唔駛好似要殺人發火咁嚴重. 蘋果d料最鍾意加鹽加醋. :h ...

係呀, 真x係唔俾留長頭髮, 不過只係幼稚園, 小學可以梳孖辮, 長dd就要鬢辮, 唔可以紥馬尾架. 幼稚園唔俾留長髮d理由都好outdate架, 不過無計呀, 人地名校, a 唔讀, 大把 b c d.....去讀, 唔愁無學生

原文章由 shunshunma 於 07-7-22 23:21 發表

好岩呀! 我妹比工人ge 家規之一咪就係唔准留長頭髮lor!

唔怪得D家傭咁無自尊........唉~~~~~

原文章由 麟媽媽 於 07-7-21 12:15 發表
其實,校規當然係由學校定架喇,
如果家長唔認同學校方針,
咪唔好選佢囉,唔應該反轉要學校改變喎。
好似有一間學校,一定唔可以家長送飯,
又規定女兒忘記帶野,一律唔準家長送去。
有第二間學校,規定係 ...

我同意你的講法. 基灣在東區是一間頗出名的小學, 無論在學業或校風上都 深得家長喜歡. 大埔迦密都有很多不成文規條, 一樣很受家長歡迎. 現在很多band one 學校 儀容都要求得很嚴格, 沙田有某DBand One 中學, 不可以戴粗框眼鏡及女生的鞋一定要有一條橫帶. 所以選擇學校時, 一定要注意下D校規合不稔心水, 如不合,就算Band One 都要放棄 :cry:

Hi, gbcc_mang,

Happy to see u again

Think you for agree with me.:loveliness:
We are living in a 專制 city, Hong Kong!

原文章由 gbcc_mang 於 07-7-22 20:11 發表

有同感! Give me five!!!!:

VERY AGREE "國有國法, 家有家規" 覺得唔仲意既, 咪唔好讀囉, 頭髮之嘛, 又係D咩野大問題, 仲要嘈嘈閉, 唉~~

原文章由 銘銘媽 於 07-7-23 13:57 發表
VERY AGREE "國有國法, 家有家規" 覺得唔仲意既, 咪唔好讀囉, 頭髮之嘛, 又係D咩野大問題, 仲要嘈嘈閉, 唉~~

信錯祈褔黨 = 高科技零件,一轉手賺很多錢。

sorry 出錯topic

[ 本文章最後由 yckd 於 07-7-23 14:17 編輯 ]

原文章由 Sandra_100 於 07-7-21 10:29 發表
個校長話:長頭髮要人幫助紮起頭髮,形成依賴性,短頭髮就可以自己梳,培養獨立。

都唔 make sense, 小朋友都可以自己紮頭髮啦。同當年我阿媽一樣, 因為唔想幫我紮頭髮而唔俾我留長髮, 專制!:tongue:

係囉! 走得好!連老董都識'與時並進'la,雖則話每間學校有自己的校規,但都應該修訂一下使之合理&合時宜ma!

[ 本文章最後由 cfanny 於 07-7-23 14:28 編輯 ]

新基灣

愛蝶灣基灣係以前既基灣上午校喎!!

我同我家姐都係廿幾三十年前讀基灣上午校, 果時已經唔比留長頭髮喎 (長度唔比過耳仔)!! 下午校我就唔記得係咪咁啦!!

我地讀基灣上午校時校長係姓鍾架架!! 鍾校長好好人, 佢做左校長好多年架....... 你果時校長姓蘇??? 你讀上午校定下午校呀???

原文章由 Irene1121 於 07-7-22 13:49 發表
奇怪嘞?校長話37年前創校時已有此校規存在,但我二十幾三十年前在基灣由小三至小六畢業都是留長髮扎孖辮,我重年年上台領獎又做風紀或班長,那時候都未有新基灣(愛蝶灣),校長姓蘇。

這位校長拿這句" ...
Hei-Hei

果時都係上午校嚴過下午校架...... 即好似而家舊基灣比留長頭髮, 新基灣而家都唔比留長頭髮咁囉........
Hei-Hei

人權    與     服從

邊様大D呢:(

??????????????????? 諗唔明

該家長要求讓她的女兒留長頭髮的原因只是因為女兒跳芭蕾舞, 而她認為長頭髮梳髻漂亮些.  考芭蕾舞試應該著重技巧而外觀只要整齊就可以了.  校方亦同意讓小朋友可於四月起留長頭髮, 其實已是作出協調.  相反, 家長只看重外表而抱怨校方不改她個人認為無理的校規, 這是對嗎?  

選校不是基於一所學校的成績及校風嗎?  如果家長認為學校的校服難看, 難道要學校改校服的款式嗎?  讀書是追求心智的美, 還是外表的美?

怪唔之得清朝要留辮,個個都唔敢出聲啦.............不過而家又點呢? 呢d真係級數既問題.............怪唔之得阿爺話我地未可以普選啦

醒目開學勳章

有唔講理家長..........又點可以以身作則教育下一代呢?
學校有校規,你唔想跟,可以唔讀,但唔可以用歪理黎打擊學校.
另外,若是有不當地方時,當然,可以出聲反對,但請先用腦想一想自己是否有理在手先? 若然,只係因為唔順自己意思,一味反對,就只會令人討厭,咁只係會教出一個橫蠻無理的小朋友.

[ 本文章最後由 honeyBB 於 07-7-23 20:23 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題