用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家有冇覺得今年d直資同私校難爭左
樓主: NeoMom
go

大家有冇覺得今年d直資同私校難爭左 [複製鏈接]

回覆 #19 corliss_yu 的文章

其實,從P1到P5都有學生退學,無需太擔心,給小孩開心上學更重要。

Really unexpected.  In fact, same 1000 - 2000 people apply all 4 - 10 same school.  Those who are holding more than one registration, please release to others lah.... There is still a lot of kids awaiting for those seats ma.....

原文章由 owenmami 於 07-10-31 09:45 硐表
PoYi723,

Don't worry. The chance for KTS is not low. Many many people give up/release their places in July/August. You still have chance even if you child has been rejected in the first round.
PoYi72 ...

Thank you

原文章由 corliss_yu 於 07-10-31 21:48 硐表
我都唔知係咪難考 o左,定係我阿囡「渣」。
我大仔早兩年考小學,報五間四間收。

阿囡今年報五間,戰況如下:
2間 Waiting list
1間香菇
1間未知,預 o左 香菇
1間未考

還有,我同阿囡報的學校,絕不是超級名校或者名校。
我的 ...

都好有2間 Waiting list , 舊年有同學仔  2 間Waiting list ,
結果 7, 8 月 2 間都話有位.  佢結果要在 2 間取捨.

其實我覺得唔可以藉著interview定個小朋友渣唔渣,因為喺interview幾分鐘來決定佢叻唔叻,實在太唔公平,其實可能只喺佢未能在短短數分鐘表現自己嘅優點,我識有d小朋友又聰明又叻,但佢偏偏唔鍾意表現出來(在人前),如果呢類小朋友int的話,都好輸。不過如果您 waiting 個2間喺私校,就唔好太擔心,因在第二輪大抽獎後,有d私校都有位出番呢比waiting. 不用灰心, 加油

augustgoose完全認同你既講法啊!: 如果真係入吾到直資學校,現在我都只好亞Q精神,同自己講留返d錢黎比佢讀多幾個課外活動同埋大個去外國讀書用!

原文章由 augustgoose 於 07-11-8 16:49 硐表
其實我覺得唔可以藉著interview定個小朋友渣唔渣,因為喺interview幾分鐘來決定佢叻唔叻,實在太唔公平,其實可能只喺佢未能在短短數分鐘表現自己嘅優點,我識有d小朋友又聰明又叻,但佢偏偏唔鍾意表現出來(在人前),如果 ...

"waiting "就話希望等到6,7月有機啫,但"unsucessful"都唔知可以點

唔怕,仲有大抽獎 我妹佢上年同佢個女一間直資同私校都冇考.
一心大抽獎,最後都比佢抽到第一志願.

原文章由 PoYi723 於 07-11-8 17:51 硐表
"waiting "就話希望等到6,7月有機啫,但"unsucessful"都唔知可以點

原文章由 pelie 於 07-11-8 18:00 硐表

pelie,

妳妹妹真好彩.

appleycma

pelie,

真好彩!我都好想好似您咁好運。

原文章由 pelie 於 07-11-8 18:00 硐表

我好似保險咗的

阿仔今年報好11間,戰況如下:
我本來無打萛報咁多,不過因為家住九龍彎哪裡沒有比較好的政府學校,不想參加派位,
2間 ok  
2間  xx
5間未知
2間未考

咁我妹真係幾好運 再加上沙田有好多好學校,所以佢冇乜壓力.

DSS quality are quite variable, you may see the reports post in Department of Education website, some DSS will definitely have seats after allocation.

各位好

我現在也為我女兒報考小一而煩惱,已經面試的學校還未有結果,大抽獎又未知,心情實在忐忑

我也同意今年報考直資或私校的人數很多,我帶女兒到不同學校面試,又或在網上看不同家長的留言,每所學校動輒便有千多人報考,競爭之大令人卻步

請問大家知不知道有沒有私校還接受或未開始報名呢?:cry: :cry: :cry:

原文章由 Lauyl 於 07-11-11 21:56 硐表
各位好

我現在也為我女兒報考小一而煩惱,已經面試的學校還未有結果,大抽獎又未知,心情實在忐忑

我也同意今年報考直資或私校的人數很多,我帶女兒到不同學校面試,又或在網上看不同家長的留言,每所學校動輒便有千多人 ...

相信唔多,大多數都會在26/11前開始收生,與政府同步。真的,等待最難過。 :(

回覆 #10 CARMA 的文章

其實大家嘅心情,我都好明白,不過萬一真喺冇私校backup都唔好灰心, 因我都識有2個例子,都喺由普通小學讀書, 依家1個剛入香港大學,1個讀緊中六(brand 1), 其實如果家長有心栽培個小朋友,將來都會好好嘅.

您非常利害, 考11 間, 小兒只考3間.

原文章由 blueparrot 於 07-11-9 13:46 硐表
我好似保險咗的

阿仔今年報好11間,戰況如下:
我本來無打萛報咁多,不過因為家住九龍彎哪裡沒有比較好的政府學校,不想參加派位,
2間 ok  
2間  xx
5間未知
2間未考 ...

我唔覺得今天難入了。可能大家報D熱門的直資/私立學校,其實往年的成功率都唔係咁高。

我幫女兒報了4間普通的直資/私立學校,考了3間,1間未考。3間也收了。

LingChiBaBa

原文章由 LingChiBaBa 於 07-11-25 08:45 硐表
我唔覺得今天難入了。可能大家報D熱門的直資/私立學校,其實往年的成功率都唔係咁高。

我幫女兒報了4間普通的直資/私立學校,考了3間,1間未考。3間也收了。

LingChiBaBa ...

Would you mind telling me that the name of these 4 schools?

:
原文章由 LapLapMa 於 07-11-25 23:05 硐表

Would you mind telling me that the name of these 4 schools?

Hi LapLapMa,

已收了我女兒的學校是True Light,St.Clare's及HKUGA。

嚟緊星期六IN聖心。

LingChiBaBa
‹ 上一主題|下一主題