用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷疑自閉仔仔評估
樓主: gor_gor
go

懷疑自閉仔仔評估 [複製鏈接]

多謝你的分享呀.... 等我留意下先啦... 不過佢地都講明一個星期先有25mins 係治療師上堂, 其餘都係老師上堂呀.

我都試下俾仔仔上先啦. 如果真係唔好, 可以上幾個月就唔上啦. 佢地都好flexible 呀.

原文章由 ioi624 於 08-3-26 01:14 發表
大家好!其實我不敢講STEP好唔好,不過$7500一個月唔值,如果佢地真係有效果多多錢都要俾,只係大家要小心考慮,我知佢地好多時同小朋友上堂都唔係由治療師去做,而係由助理上堂,可能佢地以為家長唔識分...(有次我同朋友帶個女女 ...

ioi624你好,好多謝你0既意見,為咗可以揾到一間適合同改善到小朋友問題0既機構,作為家長0既我地都會盡可能嘗試唔同0既渠道.

基本上,家長們揾得呢d機構0既話都有9成9係confirm小朋友係有問題,而大家亦會找唔同方法去改善小朋友0既情況.所以就算好似要STEP咁貴都會試吓0羅.呢個係其中一個辦法,我相信每間機構係靠口碑,就好似cecilau媽媽咁樣,如果佢join咗之後發現佢0地真係唔好0既話,會同我講,一轉十...

但係聽你話仲有其它地方可以幫到小朋友做評估0既,咁請問可唔可以同大家分享一吓.唔該晒.

原文章由 ioi624 於 08-3-26 01:37 發表
ha,
  其實只睇你簡單介紹好難講小朋友係咩問題,不過佢咁怕同人接觸,(特別係身體上)你真係要注意!可以講多些小佢平日同家人或其他人接觸既情況嗎?例如:望唔望人(叫都唔望定玩緊唔望)?對咩最有興趣?平日最鍾意做咩?有無 ...

多謝晒,我相信呢d資料可以幫到有需要0既家長.同時我都好羡慕妳有個健健康康0既囡囡.

係呀,妳講得無錯,我0既壓力好大,真係好唔開心.可能husband唔0係身邊搞到好似要自己孤身作戰啦.所以我發覺呢排我個樣老咗好多,30多歲望落好似40咁樣.仲有近呢數個月,面上仲長咗兩達啡色斑tim,好慘.呢家揾梗d美白淡斑0既skin care products,會去買黎用.

又要顧仔仔又要顧自己又要返工...煩~

原文章由 ioi624 於 08-3-26 13:01 發表
之前我知香港教育學院有攪過評估服務,不過好似完哂啦!
  另外,香港康服學會都定期有做免費評估日你可以打去問下,佢地主要做幼稚園同小學(校統局查批訓練內容,因要用校統局錢)到校支援服務,但都有小組同個別訓練。(8103845 ...

昨天終於返到QM覆診,醫生係仔仔住院時候既腦科專科,所以好開心因為佢好好人同主動教導家長點做(而唔係一般覆診見無事就叫個patient可以走既機械人).
由於仔仔speech delay,由舊年11月見完大口環個speech therapist就只有排到11月為期6堂的st.但今次慘勒,醫生要我地同小朋友轉番channel,由出世都現在我地都係同仔仔講英文,佢係明白我地講咩0架.咁即係要重新再黎過,突然間覺得之前既野好似白費咗咁.再加上仔仔上既PN係國際kindergarten,英文為主.
仲有我比咗張兒科專科既referral letter比醫生話佢Autsim,佢話無理由,舊年3月先做完assessment話無呢個徵狀,但我同佢舉出好多e.g.,唉,都唔知佢地會點安排.
其實仔仔已經講多咗,亦識得好多vocab都醫生話多vocab係無用要meaningful先得,即係蘋果要黎做咩,要黎食羅.我而家就好似兩頭唔到岸,企咗0係條橋中間,唔知應該由左落定由右落,我選擇唔到.
已經同時排咗協康(約3個月)同STEP(21/4)做評估,真係好想日子快d過,等有一間centre排到可以即刻去做評估,心裡已打定輸數,但起碼有個答案,同埋可以同仔仔對症下藥.定係而家先揾個speech therapist(之前有位媽媽所介紹既Benji)同佢上st堂先呢.
唉,我真係唔知應該點做好...

自閉並不可怕,只要早發現,係可以幫小朋友fine tune,因為自閉是行為的disease,於5歲前都可以做好多嘢

我個仔剛被評估有自閉傾向,坦白講,心中有數,只希望都多d野幫得幾多就幾多,佢1歲起,發脾氣時會撞頭,我一於唔埋佢,佢逐漸便沒有在我面前做,現在2歲半,已甚少再有撞頭,所以大家記住,要有耐性,最好的醫生就係父母,雖然過程是很艱辛

原文章由 gor_gor 於 08-3-28 17:10 發表
昨天終於返到QM覆診,醫生係仔仔住院時候既腦科專科,所以好開心因為佢好好人同主動教導家長點做(而唔係一般覆診見無事就叫個patient可以走既機械人).
由於仔仔speech delay,由舊年11月見完大口環個speech therapist就 ...

‹ 上一主題|下一主題