用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖心幼稚園 有冇 2008-09 NCC am 呀?
樓主: ding111
go

有冇 2008-09 NCC am 呀? [複製鏈接]

HELLO,卓凝mammy,

don't worry!

可能鬧情緒?

原帖由 eugenie-mama 於 08-9-29 22:16 發表
hello, 我囡囡係卓凝. 佢今日返來話做運動時有哭. 因為唔鍾意. 都唔知點解?

hello eugenie-mama,我諗好似bcwong話小朋友有情緒,但如果擔心可以打比班主任問下,文老師好有耐心,我上次囡囡話唔開心唔想返學,但佢只係話同學虾佢我打去問下,原來係哩排教規則,但亞囡又成日心急玩,老師教佢佢咪喊,了解之後,人都輕鬆左,因為可以自己係屋企輔導下佢,佢而家ヌ好鐘意返學!

原帖由 bcwong 於 08-9-24 21:20 發表
亞女初時有少少抗拒,但後來我解釋佢知,妺妹會陪佢玩,佢依家好想妹妹快D出世

bcwong,咁小朋友幾時出世呀?27/9你有冇去彌撒,我見到有個大肚mummy但小朋友好似讀高班!

that's not me

Hello各位:

你哋好! 我囡囡係陳莛晅, 係海豚組架!多多指教

你好!

各位媽咪,你地會吾會訂學校介紹的教材呀?

嘿~大家好
我的女兒也是NCC  am 班的
也是叫Sophia . . (中文名: 珮鳴)
(好像跟ding111  媽咪的sophie 差一點點)

她好像是烏龜組的吧  (她自己講的)
她非常的喜愛上學
每天都很開心
從第一天上學 她已不要爸爸跟她一起進教室(爸爸送她上學的)
我想 她是有喜歡這個學校吧 所以很快就適應 也很獨立

9月份 爸爸送她上學 中午再換我接她返屋企
後來 發現 真的太辛苦了
(因為我有三個孩子  分別一 歲. 三歲. 五歲)
最後投降  過重陽節後  她要改搭校車了

anyway 很開心認識大家唷

Hello Sophia mami,

要照顧3個小朋友,好辛苦喎

如果唔係你地講,我都唔知有组,亞囡話佢係'小狗'组,我以為佢亂講,但工人話佢淚id card 上有隻狗仔,咁可能係真

Sophia mummy,你好叻呀,湊三個,我湊亞囡一個已經好想暈。

Sophie已三天沒上课因發燒,今日已退燒,希望friday可以返la.

我有訂呀,我訂左mickey dictionary, 成語vcd, beeno vcd及rainbow月刋,你地有冇訂呀?

你地有冇上網睇佢地d班相,very cute,但係咪冇生活照呢?

sophie mami,

我亞女都係小狗組架

我只訂了成語DVD,德育故事

你有無安排囡囡上乜興趣班架?

Hello 大家好呀! 我囡囡是海豚組的思言,我都入黎揍吓熱鬧先,好高興識到你地呀!:)

我都唔知買唔買那些課外讀物好,屋企早已幾大箱 ,我地也常到Library借閱... 明天last day要交表同支票了。

昨午終於收到文老師的來電,等到頸都長埋。 好開心聽到囡囡適應得好好,又聽老師話,懂得同同學分享,係比較靜少講野喎。唉,喺屋企佢把口係不停地唱歌同講野架!

Weiyu: 你好! 我囡囡也是第一組的,我記得珮鳴好主動好活潑可愛呢!
原帖由 ma90a31 於 08-10-7 00:05 發表
嘿~大家好
我的女兒也是NCC  am 班的
也是叫Sophia . . (中文名: 珮鳴)
(好像跟ding111  媽咪的sophie 差一點點)

她好像是烏龜組的吧  (她自己講的)
她非常的喜愛上學
每天都很開心
從第一天上學 她已不要爸爸跟她 ...

ding111: Sophie好番哂未呀? 我好想睇吓佢地上堂時D相呀,希望遲D iparents會有啦。
原帖由 ding111 於 08-10-8 17:45 發表
你地有冇上網睇佢地d班相,very cute,但係咪冇生活照呢?

原帖由 bcwong 於 08-10-8 20:56 發表
sophie mami,

我亞女都係小狗組架

我只訂了成語DVD,德育故事

你有無安排囡囡上乜興趣班架?

每组都係得四個小朋友,唔知亞囡認唔認得Katherine呢!

佢不嬲係東山学開英文,想學譜通話,唔知邊度有得學?

原帖由 BreMa 於 08-10-9 18:04 發表
ding111: Sophie好番哂未呀? 我好想睇吓佢地上堂時D相呀,希望遲D iparents會有啦。

Bre Ma,好番la,不過費事佢傳染其他小朋友,所以休息多一日先!文老師今日打左比我,但我之前同佢倾過所以大概知亞囡d野,佢都话未咁快upload到,希望快d有得睇

ding111: 文老師有冇提又轉班主任嘞? 今日睇手册話連老師走,由朱老師接任,校務處就話Monday開始朱老師代替文老師,要同囡囡講定先。
原帖由 ding111 於 08-10-9 19:17 發表
Bre Ma,好番la,不過費事佢傳染其他小朋友,所以休息多一日先!文老師今日打左比我,但我之前同佢倾過所以大概知亞囡d野,佢都话未咁快upload到,希望快d有得睇 ...

我仲未收到文老師的電話呀...

亞女都有話我知轉老師,我估無乜影响卦

問咗囡囡了,原來佢地今日已見過朱老師,她笑住講好開心,應該冇問題啦。:)
原帖由 bcwong 於 08-10-10 20:42 發表

原帖由 bcwong 於 08-10-10 20:42 發表

bcwong你小朋友好叻叻 ,我亞囡好少講學校d野,可能佢收唔到老師講咩
‹ 上一主題|下一主題