用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會呂明才小學 一呂 - 09 小二 交流區
樓主: tam
go

一呂 - 09 小二 交流區 [複製鏈接]

有部分家長認為, 因為我校在游泳和音樂的公開賽中表現不太好, 所以今年谷學生游水及強制學一種樂器 !

原帖由 KelvinMaMa 於 09-9-4 11:53 發表
有部分家長認為, 因為我校在游泳和音樂的公開賽中表現不太好, 所以今年谷學生游水及強制學一種樂器 !

我唔認同此講法.

公開賽分個人及團體, 個人得獎否, 全賴家長的支持付出及小朋友的努力, 學識同攞獎係兩回事.
至於團體的, 從囡囡幾次参加校際朗誦及音樂團體賽, 我總覺得學校不够重視, 從揀人到排練都係, 試問又點會有好表現呢?

我又無諗到咁多野呀,反而見到囡囡好期待上體育堂,因為可以游水就登佢開心。其實學唔學識都係其次,最緊要佢地enjoy~
聽我女講佢地上堂已經分左3組 - 完全唔識游;識游少少&已識。一班3個教練就算計平均都成12人一組,確實係唔多夠。

今日我打電話向學校查詢有關游泳課事情, 有以下資料提供比大家:
1.原來每課有3位教練及1位老師, 即每次有6位教練及2位老師, 同當值救生員。另外, 學校話初步統計每次都有10位以上家長義工協助。(咁就放心d)
2.學校會安排4:45特別校車給那天學游泳課之學生(咁就方便d)
3.我最關心嘅換衫問題, (20分鐘比較趕)學校話不會硬性只得20分鐘, 會比時間學生「企企理理」搞點先上車。

我覺得有游泳堂始終係好事,我諗當中如果响安排上有不足之處,學校都會慢慢改進。
最緊要我哋都要比小朋友覺得上游泳堂係開心事,我哋一早太擔心,佢哋都會被我哋影響。 大家放鬆啲啦!

大家好新黎報到, 我仔仔2B班, 我覺得體育課新增游泳班都幾好吖, 學校一定會係一個安全情況下教小朋友游水, 可能有D家長有小小過分保護自己小朋友先有呢D顧慮, 我仔仔好開心可以同自己D同學仔一齊學游水, 佢好期待, 今日己經攞矖星期三游水要帶嘅野, 擺好矖

我仔仔都好期待這一日, 不斷提住聽日要帶齊野, 大家比d信心學校同自己小朋友啦

原帖由 lmc2005 於 09-9-7 22:32 發表
大家好新黎報到, 我仔仔2B班, 我覺得體育課新增游泳班都幾好吖, 學校一定會係一個安全情況下教小朋友游水, 可能有D家長有小小過分保護自己小朋友先有呢D顧慮, 我仔仔好開心可以同自己D同學仔一齊學游水, 佢好期待,  ...

原帖由 chris_baba 於 09-9-7 14:05 發表
今日我打電話向學校查詢有關游泳課事情, 有以下資料提供比大家:
1.原來每課有3位教練及1位老師, 即每次有6位教練及2位老師, 同當值救生員。另外, 學校話初步統計每次都有10位以上家長義工協助。(咁就放心d)
2.學校會 ...

贊一贊學校, 反應算快, 增加特別校車及加家長義工人數, 原本我打算聽日叫工人入場幫下眼, 宜加唔使喇.

係呀!我阿仔今日都有講好期待明天嘅游泳課!我都好期待!

我女都係好期待,尋晚講左一晚要帶咩用品,又指明要拎邊隻袋,仲話老師已經提佢地唔好著crocs,要著屋企既拖鞋。(原本我打算比佢拎對crocs,貪佢輕d)

婆婆聽日有份做家長義工,可以幫手睇下d小朋友上堂情形,到時再話比大家知啦~

chris_baba,
唔該哂你的資料,知道有咁多家長義工幫手都好放心。

lmc2005,
我女都係2B o架。

尋日去咗睇二年級游泳課, 各方面都好暢順:有足夠教練, 老師同家長義工照顧小朋友, 大家可以放心。
最估不到是課堂後小朋友居然可以好快就換好晒衣服去排隊, 而老師再點齊入數, 然後先上車。我亦見到好多小朋友在上課時臉掛笑容, 好開心。大約4:15分返到學校。

我阿仔都好enjoy游水堂,佢仲講咗啲上堂嘅趣事我聽,我都覺得好開心!

原帖由 chris_baba 於 09-9-10 13:29 發表
尋日去咗睇二年級游泳課, 各方面都好暢順:有足夠教練, 老師同家長義工照顧小朋友, 大家可以放心。
最估不到是課堂後小朋友居然可以好快就換好晒衣服去排隊, 而老師再點齊入數, 然後先上車。我亦見到好多小朋友在上課 ...

我女嘅反應出乎我意料之外, 佢用"超開心"來形容 , 佢事前仲有啲唔愿意去架, 有份做義工的家長返來講成班小朋友似去旅行咁 .

有冇家長知道2B班明天是否中文默書?
如果係,又默D乜?謝謝!

原帖由 ixx 於 09-9-21 16:32 發表
有冇家長知道2B班明天是否中文默書?
如果係,又默D乜?謝謝!

今早等校車時聽2A家長講第1課詞語, 第2課課文.

原帖由 anixon 於 09-9-21 21:30 發表
係呀! 明天默第1課詞語, 第2課課文,

溫到我地死死下.

尋日2B唔知搞咩,派勁多本作業,連我自己揹個書包都覺得好重,難為佢地揹上揹落。

想問吓你地有無試過補購[XX長]果D名牌?我女唔見左個清潔長牌,佢去校務處比左錢買但又無牌拎,問佢點解佢又話唔明書記講咩…

原帖由 anixon 於 09-9-21 21:30 發表
係呀! 明天默第1課詞語, 第2課課文,

溫到我地死死下.

我諗下星期應該可以休息o下唔駛溫默書o掛。

原帖由 candytl 於 09-9-21 17:00 發表

今早等校車時聽2A家長講第1課詞語, 第2課課文.

我女星期五同我講話要默哂第一、二課,搞到我同佢溫哂兩課書。
‹ 上一主題|下一主題