用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我揾錯幼稚園比阿 仔變咗 害咗阿 仔!失望情緒有咗問題 ...
樓主: kenjiman
go

我揾錯幼稚園比阿 仔變咗 害咗阿 仔!失望情緒有咗問題 [複製鏈接]

點解總是想知邊間kg, 每間學校, 小朋友都唔同, 名校或普通又如何, 最重要係果間學校跟本不適合果個小朋友!!
依晴Hillary, 依韻Eleanor

原帖由 tammyhw 於 09-10-21 13:22 發表
同意.. 同埋小朋友讀書唔開心又大壓力, 父母的壓力又會增加...好容易間接影響全家人的感情... 名校KG又好. 普通KG又好.. 唔適合就搵間適合. 如果咁捱落去, 令到小朋友無晒信心, 無晒童真, 真係有情緒病都唔出奇....  ...

舉腳同意, 身心不健全, 學富五車, 滿腹經綸(if any)又如何??

從文字裏, 我感受到你自己都有好大的壓力, 相信你個仔亦一樣感受到.  我唔知你個仔的壓力係好似校長所講, 係你比佢定係老師比佢.  但小妹的愚見都是轉校, 原因係間學校好似提供唔到協助 (有冇叫你做評估? 假如真係有某種障礙, 學校點樣協助家長, 及跟進等等).  另外, 你個仔而家咁唔鐘意返學, 除非間學校突然間有好大的改變, 令你個仔突然好鐘意返學, 否則都好難改變亞仔逃避返學的想法.  儘快離開亞仔認為的"地獄", 減少對亞仔的傷害吧. 好似少女被強暴, 都唔想返案發現場, 還需要長時間才能平靜下來.  支持你呀!   

原帖由 kenjiman 於 09-10-21 08:50 發表
我小朋友好唔中意LEE間 幼稚園,成日唔食嘢 令到自己真係 病返唔到學!尤中班放始咁,因為阿仔 上堂有  發白日夢,根唔到程 度又中意玩!!完來成 比老 師 帶阿 仔去bb班要佢痤叫佢做 返bb而阿   仔就會係bb班到喊一大餐 !!老師講 ...

原帖由 Hillary2002 於 09-10-21 20:17 發表
點解總是想知邊間kg, 每間學校, 小朋友都唔同, 名校或普通又如何, 最重要係果間學校跟本不適合果個小朋友!!

因為對咁嘅教導方式不太認同.   

想請問kenjiman 係Full Time /Part Time mami?
只係想知.  謝謝.  

>>完來成 比老 師 帶阿 仔去bb班要佢痤叫佢做 返bb而阿   仔就會係bb班到喊一大餐

抱歉,其實睇完樓主編文後都有D壓力
‹ 上一主題|下一主題