用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你會否讓小朋友用二手書包?
樓主: jessc
go

你會否讓小朋友用二手書包? [複製鏈接]

樓主,其實是如何接觸到有需要的低收入家庭?我想直接交到他們手上,不是經二手店。我有聯絡過鮮魚行學校,回覆是已經有贊助,不用二手書包及教科書,寧可捐錢給學校。
成日聽到低收入家庭及有專收新移民的小學,投訴沒能力買開學用品,其實我們有ok新淨的書包書本,想找到合適主人,無法之下每年都是要丟棄。

原帖由 jessc 於 11-7-12 23:11 發表

都好耐了,農曆年時在深水埗南昌街由職工盟開的二手店
見到這個淺藍色spi active 二手原本賣70元,減價至50元

同日在另一間見到個chiropak standard那款售30元(不過有原子筆跡) ...

原帖由 林嬌嬌 於 11-7-16 00:08 發表
樓主,其實是如何接觸到有需要的低收入家庭?我想直接交到他們手上,不是經二手店。我有聯絡過鮮魚行學校,回覆是已經有贊助,不用二手書包及教科書,寧可捐錢給學校。
成日聽到低收入家庭及有專收新移民的小學,投訴沒能力買開學 ...

其實我自己因為職業問題所以先會有機會接觸到,加上自己愛儲書包所以才會收書包,經自己的網絡唯一的好處係受助人知我係邊個,而家都有一個用完幾年之後送返個書包俾我儲。

鮮魚行早排聽到有人捐左三百個一手新書包俾佢地,睇返窮富翁大作戰時已提到佢地收左新書包,亦見佢的學生揹住了。

如果你講要直接俾到佢地未必咁容易,都係只能經某D社區組織,如小童群益會(舊年都聽過有bk媽咪捐過俾佢地轉交有需要的人)、民協、單親家長協會等,不過怎樣聯絡就唔太懂了。(我以前試過協助B仔記某中心做,但近一兩年佢地已經無太多需要,反而佢地係要D中學新課程書o者。)
愛收集舊書包、背囊的傻人

原帖由 ada_790712 於 11-7-14 18:13 發表
樓主,要怎樣去,我想要!

昨日所見南昌街間職工盟二手店有:
SPI active SP 藍色 $70
Chiropak 傳統那款 紫色 $45
卡通有轆書包 粉紅色 ?(無留意幾多錢)

絕對唔會用二手書包, 因為書包係日日用, 人地唔要都多數好殘, 而且阿仔個書包用了兩年都好似新咁, 只要自己保養得好, 用多一年, 平均嚟計, 已經有賺啦!

醒目開學勳章

absolutely no.

簽名被屏蔽

我唔會咯,新學年新開始,當然要比個開心的開始比佢,自食少d都想比最好ge比佢

原帖由 ada_790712 於 11-7-12 22:15 發表
在哪兒?
有沒有我頭像那隻顏色?

你想要的哪款在南昌站的救世軍二手店有售,大碼$75。

Hi there

Any parents know where I could donate the old school bag?  But it's only one school bag.  It's too small for my kid but I don't want to throw away (though not pretty clean)

Thanks

原帖由 ada_790712 於 11-9-7 19:51 發表

多謝你的回復!謝謝!

oh.....

原帖由 wister 於 11-8-21 08:54 發表
我唔會咯,新學年新開始,當然要比個開心的開始比佢,自食少d都想比最好ge比佢

我都唔會ah!自己save多少少錢買個阿仔鐘意既書包佢會開心好多!
‹ 上一主題|下一主題