用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 15年免費教育
樓主: saiwai
go

15年免費教育 [複製鏈接]

幼稚園有沒有申請學卷是幼稚園的選擇。選擇有沒有學卷的幼稚園是家長的取向 ~ 公平與否視乎觀點角度。
教育比任何都重要, 特別係對一些有特別需要嘅小朋友, 亞運可以唔申辦, 唔該比多d資源同支持, 等佢到唔駛等咁耐。

回覆 2# alicialee1210 的文章

唔洗咁復雜, 直接加子女免稅額已OK啦!

親子童讀樂

但有d小朋友係唔返n班or唔讀直資/私立學校.
原帖由 tsobaba 於 11-1-24 11:11 發表

回復 1# alicialee1210 的帖子

唔好介意, 我唔係太認為n班係教育架構其中一個必須嘅階段, 只是偷步讀K1而己。而直資更是教育政策嘅K胎, 教育資助對象本應是學生, 學校只是Medium or Agent, 但直資學校可Override政府, 自由分配這些資助給予自己選擇嘅學生。私校就直情係商業機構, 更加唔應該輕易給予他們的客人有稅務優惠。

回復 22# tsobaba 的帖子

呢個我絕對應同...不過又話照顧唔到d稅網以外個d...所以中產咪最可憐囉....

回復 1# isis_dad 的帖子

我想, 稅綱以外唔應會要求pn/dss/ps有資助掛? 稅綱以外嘅應該用社福政策去滿足佢地, 但人性係唔會滿足。題外話, 昨日看新聞話政府會加綜援,如果%多過我公司, 我都要去遊行啦!

政府要考慮係人人有書讀,而5係滿足所有人的願望,同我估政府係5想小朋友過早學一些不是所有正常小朋友能力做到既野,所以有資助就要跟佢個guideline,我覺得冇可厚非,不過睇報道話老師人工有很大的限制和工作上多了admin work,反而lei様想深入了解下.

如果讀邊一間幼稚園都有機會憑一d客觀因素入到心儀嘅學校(不計國際學校), 相信個社會唔會咁多怨氣, 比最好嘅野比小朋友, 都會睇情況而定, 係有限資源之下比自己負擔得起的教育/環境比小朋友, 而唔係要個小朋友承受自己比唔起而又格硬要比之後嘅後果.

從來都唔覺得自己交了稅可以問政府reimburse番自己讀無學券/直資學校的任何洗費, 有需要可以問下自己喜歡果間無學券嘅幼稚園點解唔申請學券?

有d 幼稚園唔參加學卷唔係因為佢地食水深, 係因為佢地課程"深".  某九龍塘幼稚園勁多人報名個間都係2仟幾蚊個月, 其實同其他參加學卷既學校相差唔多. 只係無得減學卷

有d 幼稚園唔參加學卷係因為佢想請多幾個外籍老師參加學卷對經營成本有壓力

有d 幼稚園參加左學卷係因為佢有小學中學backup, 有d 有宗教團結大backup, 幼稚園教幾淺都無所謂, 一樣甘多人爭

其實好多家長都係看校譽+升學+辦學理念等因素決定入學.不過又因為越唔受政府個套就越辦得好.死未

親子童讀樂

其實有學卷又好冇學卷都好都一定有人話好同唔好, 我只係覺得如果政府搞得個學卷制度就應該人人都可以受惠, 唔好理間幼稚園係咩幼稚園, 總之人人都可以扣返一定稅款. 只要有返學就應該有得扣.

直氣壯地非常讚同你意見

原帖由 alicialee1210 於 11-1-24 14:46 發表
其實有學卷又好冇學卷都好都一定有人話好同唔好, 我只係覺得如果政府搞得個學卷制度就應該人人都可以受惠, 唔好理間幼稚園係咩幼稚園, 總之人人都可以扣返一定稅款. 只要有返學就應該有得扣. ...

原帖由 alicialee1210 於 11-1-24 14:46 發表
其實有學卷又好冇學卷都好都一定有人話好同唔好, 我只係覺得如果政府搞得個學卷制度就應該人人都可以受惠, 唔好理間幼稚園係咩幼稚園, 總之人人都可以扣返一定稅款. 只要有返學就應該有得扣. ...

講得很好!!

咁不如十八年免費教育呀

回復 4# alicialee1210 的帖子

現時學卷制度只要家長小朋友都係香港人就有,係人人受惠的,只係有d幼稚園唔願意參加學巻計劃而唔可以經佢地使用學卷。

我唔係話基層家庭教育唔好, 只係自己係個果level, 都想同番同level的小朋友一同讀書(level的意思係家庭環境, 家長對小朋友的栽培), 互相感染, 我相信近朱者赤, 做家長的, 當然想自己小朋友的學校係top1...
如果連幼稚園都free的話, 大大增加唔同level的小朋友in, 學校收生又唔睇家庭背景, 咁咪質數冇保證??
我小朋友宜加讀緊私小, 正因為要俾錢, 我小朋友d同學仔的家長同我有同一樣的心機, 個個小朋友都好俾心機讀書, 我正是想要dd氣分,

當然津校都有好多叻嘅小朋友, 又好有心機番學, 但我自問小朋友就唔係天資聰敏, 都係要靠大圍環境幫助...
所以我都係唔想15年free...!!

大致讚同你嘅方向, 但加子女免稅額係唔work, 因為好多家庭唔減子女免稅額都唔洗交稅....所以加唔加都冇幫助...

原帖由 tsobaba 於 11-1-24 11:11 發表

親子童讀樂

我意思係既然係政府比我地香港人咁又何必埋間幼稚園願唔願意参加呢個計劃. 總之係要讀幼稚園嘅就可以扣16000每年, 政府唔需要理該幼稚園是非牟利/私立.
原帖由 tsobaba 於 11-1-24 19:26 發表
現時學卷制度只要家長小朋友都係香港人就有,係人人受惠的,只係有d幼稚園唔願意參加學巻計劃而唔可以經佢地使用學卷。

小朋友唔應該分level.  教育係大同. 不分貧富, 人人平等.  暫時幼稚園既世界小朋友係好天真唔識分咩叫有錢無錢, 小學或且會開始有d 意識, 不過呢d 野第時出來社會都要面對ka la.

原帖由 恩林 於 11-1-24 20:10 發表
我唔係話基層家庭教育唔好, 只係自己係個果level, 都想同番同level的小朋友一同讀書(level的意思係家庭環境, 家長對小朋友的栽培), 互相感染, 我相信近朱者赤, 做家長的, 當然想自己小朋友的學校係top1...
如果連幼 ...
‹ 上一主題|下一主題