用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幾分相差幾廿名
樓主: miffy
go

幾分相差幾廿名 [複製鏈接]

原帖由 miffy 於 11-4-6 13:52 發表
我自己唯有阿q地諗, 到呈分試才出盡力日日溫習去爭分, 而家話之佢名次幾多, 反正無乜點出過力。

你個小朋友現在幾年級呀?

其實最重要係要先訓練佢地要小心. 只要將唔小心減到最低, 分數自然就會有好大進步. 好似仔仔今次考試(p3), 見佢派卷返來, 好明顯佢小心佐好多好多, 比老師扣唔小心抄寫, 溜字, 近乎0, 比起之前進步佐好多.. 所以如果大家o的小朋友仲未到小五, 真係要在這方面著手.

原帖由 miffy 於 11-4-6 15:03 發表
小三

小三唧. 仲有時間訓練佢. 當初阿仔小一小二時d成績都麻麻地, 到了小三時開始有好轉, 因為就係時時同佢講, 老師只會想辦法扣你分, 你要小心d, 你就係要唔比佢扣分, 咁就開始有好轉.

對我仔仔來講, 小一同小二都仲可以考試前先溫. 不過上到小三, 感覺真係多佐好多野要記同寫, 只靠考試前幾日先溫真係唔掂. 平時星期一至五多數都無時間可以溫書, 只可以利用星期六日, 點都要同佢睇下o的書. 我亞仔真係要做得多先可以好o的. 同埋真係成日提住佢要小心, 覆卷, 佢今次考試好乖, 科科都好小心覆卷. 所以扣o既分少佐好多好多. 希望佢見今次自己噉o既態度可以有噉o既成績, 叫佢每次考試都會更小心.

原帖由 miffy 於 11-4-6 15:14 發表
我地平時無溫習, 考試前幾日才會溫下, 我而家叫佢上堂抄notes, 一來印象深d, 得閒又可以自己溫下。

小一小二都仲係蜜月期,唔駛點溫就可以攞到好成績,到小三就好明顯課程深左,同意大家講法,差0.幾分就已經跌左唔知去邊喇,我自己都覺得好灰,一路我囡平均分都keep住9字頭,但硬係考6,70,今次平均分有93.5,我又睇下佢今次考咩先

會唔會佢要寫得快, 所以就錯得唔好呢 ?
我仔都係ka. 以前o的字好好, 越寫越差. 但到考試佢又會寫得好o的, 因為時間夠, 唔需要好快做完, 噉佢又會慢慢寫..

原帖由 miffy 於 11-4-6 16:18 發表
我都覺小三多咗野溫, 不過我暫時都唔想比太多壓力佢, 仍然由得佢自己攪掂。

不過我仔手字好差, 次次考試比人扣好多分, 我都唔明, 我仔細個 (小一仲係), 手字靚到暈, 以前我好自豪男仔d字可以書法咁靚, 唔知點解越寫 ...

原帖由 minijelly 於 11-4-7 12:24 發表
小一小二都仲係蜜月期,唔駛點溫就可以攞到好成績,到小三就好明顯課程深左,同意大家講法,差0.幾分就已經跌左唔知去邊喇,我自己都覺得好灰,一路我囡平均分都keep住9字頭,但硬係考6,70,今次平均分有93.5,我又睇下佢今次 ...

我都好想知如果考第一那個同學的平均分是幾多!

我囝今年九月先讀小一,唔係好明各位父媽對一分半分點解會緊張到這樣?

如果做錯小小就壓力大到天,好似好可憐!

原帖由 Ocwc 於 11-4-7 13:59 發表
我囝今年九月先讀小一,唔係好明各位父媽對一分半分點解會緊張到這樣?

如果做錯小小就壓力大到天,好似好可憐!

除非你對於自己的子女成績方面唔會太緊張的話, 一分半分當然係無咩關係, 但如果你想自己的子女讀到好的中學, 你就會知道嗰一分半分有幾重要, 你的小朋友未上小學, 你未會感受到, 到時你會知道, 尤其是p.5 & p.6呈分試, 0.1分都不能失.

Hi,
我仔又是p.3
同你仔一樣:
<<不過我仔手字好差, 次次考試比人扣好多分, 我都唔明, 我仔細個 (小一仲係), 手字靚到暈, 以前我好自豪男仔d字可以書法咁靚, 唔知點解越寫 ...>>
但上次尤其中文實在寫得太衰又好吾小心...供詞都抄錯, 太潦又比老師交义....扣得返八十幾分...佢都知衰.
我今次哦足一星期要小心, 要寫好D....
終於派卷返嚟見倒佢有聽我講, 有check卷幾次的痕漬, 分數係97分, 破了佢自己紀錄, 佢都好開心呀, 希望學識左小心啦!

原帖由 miffy 於 11-4-6 16:18 發表
我都覺小三多咗野溫, 不過我暫時都唔想比太多壓力佢, 仍然由得佢自己攪掂。

不過我仔手字好差, 次次考試比人扣好多分, 我都唔明, 我仔細個 (小一仲係), 手字靚到暈, 以前我好自豪男仔d字可以書法咁靚, 唔知點解越寫 ...

我地如果有9字頭平均, 全級15名內。(p.3上學期計)
全級第一名95.X分。

但係8x分係大部份人分數,差0.X分已好多名, 8X頭可能已去到80名或以後了.
(全數135人)

原帖由 miffy 於 11-4-7 14:13 發表
我地如果有9字頭平均分, 全級20名內。

原帖由 miffy 於 11-4-7 14:13 發表
我地如果有9字頭平均分, 全級20名內。

我有諗過可能係我囡學校程度淺,所以好多人都好高分,我D朋友都話我地學校好痴線,P.6仲點會科科9字頭
‹ 上一主題|下一主題