用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Stafford vs SC
樓主: BeBeMa1012
go

Stafford vs SC [複製鏈接]

補邊科? 入左SC都要補?定係學校指定?
原帖由 CBabeY 於 24-11-2011 17:51 發表
SC對我地細B黎講, 收到OFFER O既機會都幾微, 但STAFFORD好似都好肯收細B, 第一輪結果收左PM, 不過因為太貴, 我地最後放棄左, 只係SN留左位, 假如有幸收到SC OFFER, 我都要好好諗諗, 因為我D朋友仔女讀SC都要出外補習 ...

我個細B都被STAFFORD 收左

我個細女被收左去上午班, 我們的PLAYGROUP老師都話好神奇, 因為往年該校是不多收細B的。她很為我們開心因為她對該校有好正面的肯定。語言好和細班,雖然學費較貴,但相對質素好,老師的關顧較多,如果 SC 和SF揀,我同我太太都會揀SF。

SC有太多學生,競爭太大,老師未必顧得足,如果家長不出盡力,小女落後於人,也怪不得老師,況且有很多名人家長的小朋友都可能在SC,我覺得小女好可能被冷落,所以如讀私校,我想我選定SF啦。但我們會出戰一條龍,今個星期六要IN 德望,我們好希望會成功。現在唯有民生或德望收我個女,才不會讀SF。

My friend's son is in SC (Eng/Can) stream, she has to find Putonghua training outside.  And SC's Maths is relatively weak, parents will consider to add Maths training outside if they target at some famous primary schools.

Not sure if Stafford's Maths is okay??  Anyone can share please?

原帖由 上等人 於 11-11-24 17:58 發表

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ccssww22 於 11-11-24 03:46 發表
DEAR 小曳人 ,

我係其實TOPIC見到你叫人揀KM & HKPS, 但唔講SC, 想問下KM & HKPS 邊方面比SC好 ?

我自己prefer細校啫~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 BeBeMa1012 於 11-11-24 10:00 發表

小曳人,語文能力係唔係stafford好d呢?知唔知佢係唔係有全日班的?考直資或私小那一間好d呀?我想小學讀cky的話那一間適合呢?

講aggressive,stafford一定勁過SC
我唔清楚有無全日班,不過都唔難check到
無stats可以直資比較.. 唔知邊間好d
恐龍家

請問你覺得SC中英普數如何?老師有愛心嗎?會認得小朋友嗎?

原帖由 BeBeMa1012 於 11-11-24 20:38 發表

我小朋友都係細仔,佢嗰班大多都係細仔!

原帖由 Happy2009 於 11-11-24 20:52 發表
請問你覺得SC中英普數如何?老師有愛心嗎?會認得小朋友嗎?

我個仔已經畢左業喇,佢嗰時係讀英\粵班,中英數我覺得ok吖,未試過做功課超過一小時。
老師有愛心,當然認得小朋友啦!

原帖由 上等人 於 11-11-24 17:58 發表

咪補英同數囉, 學生太多喇, 真係唔可以下下都指住靠學校,
有D讀公文, 有D讀ENOPI

原帖由 上等人 於 11-11-24 17:47 發表
呢幾年SC學生考P都唔理想, 今年聽反黎都係. 唔知佢地會唔會因此改變一下. 改左又唔知好唔好? 唔知係咪同老師流失有關?

我兒前年畢業,我又覺得佢果班升P幾好喎,DB有,YW有,SPCC有,LS有,DG有,SFA有,油天•••••
其他班唔知

原帖由 CBabeY 於 11-11-24 22:23 發表

咪補英同數囉, 學生太多喇, 真係唔可以下下都指住靠學校

學生多係事實,因為好多班,但學校教完後,如果係屋企有同個小朋友練習下,唔駛好耐,一小時以下,應該唔駛補習的,話哂都係幼稚園數,冇理由自己教唔到嘅。
只要養成哩個習慣,so far 到宜家到未駛補習。

STAFFORD

原帖由 ccssww22 於 11-11-24 21:49 發表
Stafford 收好多細B架, 因為大B比其他名校收晒, 好似培X依D, 出名收大B多.

有時候我覺得這是學校的策略,將細B集中在一間細校,容易照顧,差異也較小,欣賞他們的心思

小兒都是SC畢業,那時都冇補英文和數,上了小學都應付自如,我喜歡SC原因是小朋友能培養到喜愛學習,不是死谷爛谷,我應為讀書旅程是馬拉從,最不喜歡那些K在小朋友肌肉仔發展都未完全就要在K1寫字,拔苗助長。

但話雖如此,有些家長都喜歡一些勁谷的小學如SFA,AP等那就一定要去"進補"去應付變態的入學試,事實上小一才學2位加減數,小二才學乘除數。

原帖由 sumaggie101 於 11-11-25 10:13 發表
你講緊係自選果round, 定係大抽獎果round?

我講緊自行列果round,我個仔果班好似得一定二個要等到大抽獎。

回復 5# sumaggie101 的帖子

他們上堂是grouping,由老師帶領,所以他們要學獨立自理,當然唔好expect老師攬著小朋友"hall".
曾經做過義工家長,小兒在校服從老師指領很是安慰,但都見過一兩個小朋友是坐不定的。
記得K1時,姐姐沒有和阿仔更換新的茶點,外藉老師就即寫字條給家長,回來後說老師請他吃餅餅,所以見微知箸。
‹ 上一主題|下一主題