用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有無試過做自閉症評估出來的結果是沒有自閉症 ...
樓主: cody2Amama
go

請問有無試過做自閉症評估出來的結果是沒有自閉症 [複製鏈接]

講真,我地每去一個訓練地方,同一個導師,小朋友能力唔同,見住各人進步好唔同。
不過一定係有幫助嘅,倒轉想吓,做左都係咁,唔做可能仲差,何況你點知而家做左教左既,第日會唔會佢用番出來,自己盡左力都算盡左責任。
我都好明白人地唔訓練都咁自然有進步嘅感受,人人命運際遇唔同,好似訓練咁,有無遇到合適學校,老師,教法都好講彩數!

回復 QCutebb 的帖子

去健康院同醫生講並作初步評估, 如醫生認為有問題會寫轉介信, 排期去CAC見醫生.

回復 apple~y 的帖子

每個A仔能力都唔同, 有時可能去到某一個階段有"平台期"但你唔好氣餒, 要繼續 INPUT 比佢, 佢地會記係腦入面, 終有一日會爆發出黎, 要記住:希望在明天, 永不放棄!

"黃金期"只係D人搵錢其中一個手法.
我仔在6歲後學習進度比以前好, 所以6歲後亦可以進步, 唔好比"黃金期"嚇親:;pppp:

回復 why-me 的帖子

你小朋友係咪番主流小學??
學習情況如何?

cody2Amama 發表於 12-4-23 23:47
回復 szeszes 的帖子

阿仔言語遲緩, 現在兩歲多, 返緊學, 但只有單字

我個女d行為同你個仔一樣, 做咗評估係有自閉特徵, 以家係協康做緊幼兒訓練, 改善行為, 之前去咗另一個機構做, 無時停及專注力有改善, 七月就去精神科驗血見醫生。 唔洗怕好似得自己一個人面對, 以家我老公見到個女有改善, 佢都會跟住我的教法, 我見咗咁多社工同醫生, 其中一個社工講得好好, 佢話你發現問題先係你聰明, 改變自己係容易過改變別人, 當老公見到我日日都同個女係屋企訓練, 每日都有進步, 個女坐定咗, 講生字多咗, 以家係老公提我七月去見醫生添﹗

回覆:cody2Amama 的帖子

我仔又係成日打人周街拍人。見小朋友就會好肉更好大力咁㰖。係公園玩會重複㰖人好多次。現在2歲半了。一歲8個月時確診自閉症。我俾好多好多治療他所有別人話有機會進步的我也去試,由確診到依家已經進步了很多。唯獨重複打人㰖人咬人哩種行為我每日教到口水乾埋都無咩進步。。。!

引用:想問各位媽咪如懷疑仔仔有可能有自閉特徵,

原帖由 QCutebb 於 12-05-09 發表
想問各位媽咪如懷疑仔仔有可能有自閉特徵,點可以排政府做評估?
去健康院時同姑娘講,之後會見醫生作初步評估,再寫信轉介你去專業評估,如果封轉介信上寫上有自閉特徵,千祈唔好唔開心,重要多謝個醫生,因為排期會快好多架!

回復 cody2Amama 的帖子

會唔會係亞氏保加??

Octopusma  黎緊阿士保加將會歸納響自閉症範疇內, 即不久將來身邊周圍都突然多左好多自閉症人士, 已是平凡不過既事, 大家努力吧!  發表於 12-6-19 15:54
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~
‹ 上一主題|下一主題