用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問過來人?
樓主: 濕疹仔
go

請問過來人? [複製鏈接]

回復 濕疹仔 的帖子

縱使一間全英,一間全普通話課程都一定會重疊,
這很大可能令小孩失去學習興趣,
無論學業還是畢生受用的,
都是如何提升小孩對學習的興趣更為重要...
過操, 過急都不會有好處, 順小孩發展或順小孩發展加多一把勁就是了,
留些時間親子及接觸不同活動, 增益更大,

閱讀, 對一個小朋友好重要, 閱讀會為小孩帶來很多方面好處,
起相輔相成作用....簡單的包括理解, 詞彙, 認知, 觀察力...

要培養小孩喜歡閱讀,可從小培養, 初時循序漸進式伴讀, 到大量伴讀...
乜書都睇, 最初選些比他們能力略為低少少, 或多圖少字起....

引用:一定唔會重英輕中。上到小學精英班或普通班

引用:回復+濕疹仔+的帖子 縱使一間全英,一間全

引用:Quote:原帖由+manmanchubb+於+12-07-08+發

原帖由 濕疹仔 於 12-07-09 發表
多謝指點!我以後注意閱讀!
閱讀真係好重要,我個女細細個無開始,依家中文嘅理解同作文偏差,好難逼佢返轉頭。

試過仔仔系2歲果時,去返英文興趣班------結果系,嚇親我仔仔對學英文嚴重抗拒.......之後停咗,
到仔仔K3開始再去學英文,學咗3個月後開始中意英文,依家系自動波做英文練習!
BB - 12月29日 - 重6.9磅. :-P  :-P :-)  :-)
‹ 上一主題|下一主題