用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 fsbn fhjc fjodb
樓主: amberpan7
go

fsbn fhjc fjodb [複製鏈接]

sjssjssjs 的帖子

聽完大家講,又對呢間學校多D欣賞

candylove111  YES!! LIKE  發表於 13-1-23 11:09
cowboy2007  good!  發表於 12-12-27 17:49

回覆:gattermond 的帖子

我都係咁!

好令人鼓舞既一個post!!

我女女都係10月細b, 今日去完York in PN, 好鍾意呢間學校! 我亦同樓上所有細b媽媽擔心既野一樣... 但係睇完大家講既野安樂左好多~ 希望大家既細b都得到好學校既欣賞

cowboy2007  my son is Oct Boy also, he had good training at York too  發表於 12-12-27 17:49

回覆:討論一下:點解 York 會收咁多細B?

Did anyone know how much is the cambridge course?

今年好多細B都唔收喎,呢幾年我都識人REJECT
收細B又教得好,是否多人眼紅呢?
點解有D人會深究呢個問題呢!
樓主,您呢個POST重點在那裡

引用:今年好多細B都唔收喎,呢幾年我都識人REJEC

原帖由 cowboy2007 於 12-12-27 發表
今年好多細B都唔收喎,呢幾年我都識人REJECT
收細B又教得好,是否多人眼紅呢?
點解有D人會深究呢個問題呢 ...
冇,好奇咋ma, 我仔細B, 打定輸計數冇學校收,報左十間,結果 in York (第二間 in) 就立即收左。

引用:Quote:原帖由+cowboy2007+於+12-12-27+發表

原帖由 amberpan7 於 12-12-27 發表
冇,好奇咋ma, 我仔細B, 打定輸計數冇學校收,報左十間,結果 in York (第二間 in) 就立即收左。

...
其實細仔能力不差。我個年尾細仔學術程度高 ,英文甚至比年長他一年的P1哥哥高。
您就問下d用家意見。如果還是擔心, 又或者有其他offer就揀其他啦 !

嚟緊, 我小朋友會在YORK讀, 好多人問, 點解YORK會收咁多細B, 又或者問, 係咪咩人都收,究竟有無人收到REJECT信等, 其實,我自己主觀覺得, YORK係最早比OFFER既私幼, K1有成十幾班咁多, 自然有好多人有理無理IN左先, YORK一般比人印象都係係人都收, 所以唔興香, 好多人IN完之後,有其他名校收左, 就好多都放棄YORK, 而好多細仔在出面有確實唔夠其他大仔競爭, 所以可能以至好多細仔入左YORK, 尼D只是我個人主觀分析, 我女本來在BOXHILL讀緊K1,下個月會插班入學, 在我角度, 我唔會否認覺得YORK商業, 在於我, 唔覺得是一個問題, 只要學校比到野我小朋友, 小朋友又返得開心, 學校教育好就好足夠, 理得佢收細B多唔多, 其他人有無收REJECT信等等, 外界經常話YORK唔好, 究竟有咩唔好? 天主教件事? 商業?只有細B讀等等, 講來講去都只係尼幾樣, 最重要係, 批評既,大多數唔係用家, 用家就大多數係讚學校既, 我唔係因為我小朋友將入去讀先咁講, 就算之前讀緊BOXHILL時我都係咁諗.

回復 careysum 的帖子

同意

careysum 發表於 13-3-9 13:50
嚟緊, 我小朋友會在YORK讀, 好多人問, 點解YORK會收咁多細B, 又或者問, 係咪咩人都收,究竟有無人收到REJECT ...

想請教一下,您為何決定從boxhill轉學至york呢?

lovebb2  Very suprised!  發表於 13-3-12 16:24

luckyveronique 發表於 13-3-9 21:45

Good.  Good.  Good.

"點解YORK會收咁多細B?"  個人認為york唔係咩有教無類咩有愛, 只係因為佢係大商家, 校舍大, 開超多超多班, 自然考倒機會梗係大好多好多啦, 大b interview 叻d 多d offer 多d 選擇 選york既機自然細左, 細b小d offer 選york就自然大左啦 .... 應該係好容易理解點解YORK會收咁多細B ....

p.s. 小女係細b, 係york讀梗, so far, 我係非常満意york既教學方法, 係超like至真, york絕對商業, 但交足功課, 一買一賣, 你情我願 :)

引用:+本帖最後由+careysum+於+13-3-9+13:51+編

原帖由 careysum 於 13-03-09 發表

嚟緊, 我小朋友會在YORK讀, 好多人問, 點解YORK會收咁多細B, ...
Anyway, I support you.  To my heart, I feel York is better than boxhill.

luckyveronique  一間國際學校,一間傳統學校,我認為教學模式無法比較啦哈哈,當然,兩所都是好學校!  發表於 13-3-12 22:57

luckyveronique 發表於 13-3-9 21:45

囡囡在BOXHILL讀N班, 直升上K1,本來亦比左留位費上K2, N班時真係學到好多野返嚟, 但一到K1, 發覺越來越唔妥, 一來今年轉左校長, 真係好多野唔同晒, 成個校園既氣氛都好唔同, 有D老師好好, 有D老師真係超級HEA爆, 仲要係佔大部份主教好HEA, 我女在K1個班主任, 8月到宜家, 已經請超過30-40天病假, 就算返, 都是沒有靈魂的軀殼, 我同校長講, 講左等於無講, 學校流程就寫得好好, 又話幾多分鐘上MUG上MUG, 根本就係上2分鐘, 比玩具佢地自己玩,玩足兩個鐘, 讀得BOXHILL預左活動教學, 但我無預到所謂既活動教學,其實係塞舊現具比佢地自己玩足全日叫教學囉!但的確唔係個個老師都係咁, 有D老師真係好好, 但自從就校長上任後.學校既教育系統...我覺得係完全地崩潰, 流程有流程出, 至於老師教唔教就好睇老師既自發性,我囡已經HEA左一年K1, 慶幸我囡係細B,可以在YORK RE 多年K1姐, 我其實真係好鐘意BOXHILL, 就算佢學費要加到$4800, 校園細, 我都唔介意, 但學校宜家攪成咁, 我好失望之餘, 唯有即刻轉走, 我囡囡4月10日會插入headstater 上午班喇! 希望佢會讀得開心啦!

lovebb2  Luckily, your daughter is 09Dec child and you have the option to change to big child.  How about the classmates of your daughter in boxhill?  It is so pity to study in the KG with no heart teacher.  發表於 13-3-14 17:42

咁糟糕咩?之前boxhill所有comments都非常正面,又準備target國際小學,先至我首先放棄左york國際班offer,保留boxhill同ESF。

其實一直以來boxhill都被認定為國際幼稚園,和傳統幼稚園如york呢類無法細細比較。但你都咁講,我宜家真係有D偏向選ESF幼稚園算喇,同樣hea到爆那類,但總有入esf primary的priority。

Sorry大家,離晒題了。。。

careysum  入ESF LA, 有系統D, HEA我預左, 但無預到佢既HEA係堂堂無人理, 只是自閉式玩玩具  發表於 13-3-13 13:01

引用:+本帖最後由+careysum+於+13-3-12+22:30+編

原帖由 careysum 於 13-03-12 發表
careysum, mos boxhill校會唔會好d?你囡囡已經k1?是2009年年尾b?

careysum  MOS我唔清楚呀!COS我係火炭分校, 上年校長IRIS好好, 今年就轉左校長, 真係好唔掂, 我女係0912  發表於 13-3-13 13:03

引用:回復+careysum+的帖子 咁糟糕咩?之前boxh

原帖由 luckyveronique 於 13-03-12 發表

咁糟糕咩?之前boxhill所有comments都非常正面,又準備target國際小學,先至我首先 ...
luckyveronique,我覺得如你有興趣York, 打電話去問下,仲有機保留學位。

lovebb2 發表於 13-3-12 23:13
luckyveronique,我覺得如你有興趣York, 打電話去問下,仲有機保留學位。

謝謝你的建議呀,因我們決定走國際學校條路,所以多數會入讀英基幼稚園啦,已有offer。無論如何,唔該晒你

lovebb2  But to go to ESF, the greatest risk is to get admission to IS primary school or not when k2.  It is the main reason why i do not apply esf.  Good luck!  發表於 13-3-14 17:45

不論係基於現實情況,商業問題係人都收,或真係有教無類,
其實我都好開心學校收左我嘅小朋友,因為細b開始揾學校時,有d根本只當係例行公事in下你,
而且好多例子証明佢地教出黎嘅小朋友學術都唔差,
教學方法都有一手,仲要咁多學生tim,
雖然學校有不足處如行政問題,
但overall黎講,我覺得唔錯了,校長都好勁!

回覆:討論一下:點解 York 會收咁多細B?

因為約克有資源、能力train up细B!我都係過來人 !

‹ 上一主題|下一主題