用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 delete
樓主: 晞晞爸b
go

delete [複製鏈接]

DollyCC 發表於 13-6-8 15:03
我建議上語言社交班,玩下學表達下自己,對考名校就唔知有無用,但對情緒管理,自信心就有用。

...
都好喎,謝謝你嘅意見!
存感恩的心

torunpoland 發表於 13-6-8 15:52
回復 晞晞爸b 的帖子

樓主,對不起,我收回”你意圖做點事令自己好過點的”說法,對不起!在此,誠懇的對 ...
其實我都要向你講聲sorry! 我語氣都重咗d.請原諒!
你講嘅嘢好中肯,也很一針見血!謝謝你!
其實另外一個比喻係:大吉利市病咗,身為父母,會用盡任何方法(西醫也好、中醫也好、偏方、甚至去求符等等)去求去拜都好,只希望仔女好返,這比喻唔知會否太離譜,但希望你明我意思..只要任何方法能夠啟發仔仔開聲講野& 對佢面試有幫助嘅,能力範圍許可之下我都願意一試,明知學費唔平及效果係未知數,都要試一試。到最後嘅結果萬一真係唔理想嘅(冇offer嘅),都算試過,唔會遺憾。
存感恩的心

deniseL 發表於 13-6-8 16:18
我仔係十月超大b,而家只有邨校k1 offer,我決定今年再戰k1,如果仍冇心儀offer就原校直升,又睇埋佢開學後 ...
謝謝你的寶貴意見及鼓勵!係呀!我仔都係坐唔定果種,舊年去面試又係唔睬老師果隻,所以當時in到一半都心知衰硬..
希望藉上PN 班能漸漸train佢耐性及定力,還記得剛返英記冇幾耐,家長日見班主任,班主任話仔仔有時會調皮到專登坐第二個位,試探下班主任(同班主任玩)睇下班主任記唔記得佢坐邊個位(考班主任記性),之後班主任發現咗仔仔玩呢d遊戲就叫返佢返去自己嘅位坐好,仔仔仲好開心笑笑口覺得好好玩,呵呵
,真係難為咗班主任咁好脾氣及耐性。

香港嘅小朋友好慘,嘅升學制度係咁,唯有遵循嘅遊戲規則去做,大家努力!
存感恩的心

anghappyfamily 發表於 13-6-8 17:05
小朋友講話進度有快有慢,如果你真的好擔心小朋友的言語進度,或者可以見下言語治療師 (ST), 比 ST 同小朋 ...
謝謝!會觀察下睇下如果情況再冇改善到嘅話,會去睇ST.
存感恩的心

bearwhat 發表於 13-6-8 17:45
如果仲未講到句字就真係有問題...花錢讀面試班..不如去玩興趣班...1-5放學後去學...好過長時間對住工人姐姐 ...
謝謝!已俾咗$面試班,讀住先。
存感恩的心

TeriAnla 發表於 13-6-8 17:56
十分明白你的感受,我都係超級緊張媽媽。囝囝27個月,都係講緊單字,我剛剛才搵語言治療師朋友了解下囝囝嘅 ...
好同意你最後果幾句說話!一齊努力!
存感恩的心

Ononma 發表於 13-6-8 21:22
如果許可嘅話,會吾會考慮搬屋。雙管齊下,考吾到都抽到,考得到又抽到嘅話,仲多個選擇潻。有朋友讀名幼又 ...
有。舊年報埋SPC & SKH ,亦去玫瑰崗排咗4個鐘隊交表當時已打算如果呢幾間學校有offer嘅話會搬屋過香港或九龍租住先..

來緊k3果年應該會搬九龍(現住元朗)租房(大抽獎期限之前),希望萬一考唔到嘅話都抽到(不過我呢世人冇咩抽獎運
存感恩的心

唔好意思,大家見到我上面嘅回覆可能都悶了...

講返今日下午上堂(第一堂)嘅情況:
原來有d出乎意料,仔仔全程上堂都冇喊(聽老師放學同我地講嘅),
我諗我地早十五分鐘(第一次去)warm up 及俾仔仔熟悉下環境及平復下心情係啱嘅,又可能佢返慣學(PN),可能都有幫助掛。

由於全程冇父母陪,我同我太太只能在出面等,唔清楚裡面嘅情況,只聽到耐唔耐會有小朋友喊..可能怕生掛..

等待其間同中心其中一位負責人傾關於考k1嘅情況,覺得都幾好亦有得著。

下課後只見仔仔係笑住出來,我有surprise. 新環境、新同學、新老師,唔單止冇喊仲可以笑笑口行出來

老師有特別同我地講小朋友上堂時坐唔定及其他小細節嘅野,又有本手冊裡面有上堂小朋友嘅表現嘅評語,講真我又幾驚奇,原本以為上完堂走人(好似我之前試過果d playgroup,落堂就拜拜,老師都唔會點太認真去follow up),今日俾我感覺佢地都算認真,有d impressed!

暫時第一堂係咁,我當仔仔返playgroup玩下,希望會漸漸一點一點進步吧!
存感恩的心

回覆:終於來到呢一步..報左K1面試班.唉..

晞爸,分享少少我的经驗
我仔仔都好遲講句子,大概兩歲十個月
方法一,吹波波
唔好睇少吹波波,因为原来用囗吹的过程係訓練囗仔肌肉。
我仔仔吹了後有明显改善。
方法二,奖励法
曰常生活由短句子開始。
由佢只叫水水,到鼓勵佢我想饮水水
不定重覆,我想。。我想。。我想。。
做得到,大力讚賞,賞貼子。。。啟發問題,貼子靚唔靚呀?教佢講貼子好靚呀!謝謝爸爸。跟住教。。我喜欢。。。我覺得。。。希望幫到你

回覆:晞晞爸b 的帖子

我完全明白你的感受,因我個女同你仔仔類似情況,有少許不同係佢其實在家係好多嘢講,但出到去對住陌生人就唔肯睬人,叫佢say個hello, bye都唔肯,唔駛諗都知考咩都衰,唔好話offer, waiting都無佢份。有時真係覺得好唔開心,其實我覺得我女唔係真係咁差,甚至我覺得佢係幾有語言天份(不過可能我諗多咗,而家好多細路都好叻),但就係性格內向慢熱,就咩機會都無。我以前都覺得d咩班咩班好無謂,但眼見女女咁,將來小一真係唔知點算。而家幫佢報咗小司儀班,遅d會報話劇班同英文班,其實都唔知有無用,但真係唔知點先可以令佢無咁怕生保。

英記有無全日班?你仔仔講野慢係因為無語境,報面試班如果有閒錢無壞,好似你自己講,當playgroup甘上

回復 whitepurin 的帖子

Same here. 唯有interview 前同佢講,答完老師會俾糖食(whatever your kid like), it may work。有次in完 (呢次係全部答兼正確咪又waiting,細b),老師俾玩具,佢問"糖呢?"我話係出面攞(其實係我袋度有準備)。
小司儀班,咁細有咩,請問邊間有。

咁你有冇諗過換姐姐?你知請工人,有乜請乜,仲要睇彩數,(當然有interview). 結果第一個印妹,流俐Cantonese.所以亞仔中文ok,但她要跟鬼佬走,兩年後又請。你知印傭limited 出境,我請菲妺(25 single),最初驚佢哋溝通唔到,請大假陪佢哋。點知亞仔完全立刻忘記之前嗰個,仲一個講Cantonese,一個講english (加d body language). After 10 months, 亞仔英文ok (加有番英普PN).

但識講唔代表interview 會講,睇小孩心情。你試下要佢講,先俾佢想要嘅嘢。

其實報咩course 俾仔仔都冇話啱定錯,你唔試過點知有冇用,毋須要想太多。我想講嘢係,你既然知道你兒子的問題所在,但你好似只在乎考唔考到名校? 恕我直言……怕唔識教?有邊個一生出來就識教小朋友,問題係你有冇心學,肯唔肯用心機和時間陪伴你小朋友成長。你小朋友是细b, 講嘢可能進度慢d, 但我覺得問題在你地到,在幼兒時期,父母陪伴是十分重要,你話你兩公婆都好夜收工,我明白為生活,可否是但一個揾份時間好d嘅工,寧願揾少d? 早上呢?早上都冇時間?你話工人只懂少少國語?為何唔叫佢學?起碼都要識些簡單溝通,佢地學語言好快,每日你工人同小朋友玩乜?我女兒就黎兩歲,她是我地第一個小朋友,我地都係要返工,都係乜都唔識,只係不斷學習,我發現小朋友要俾無限的鼓勵,支持,要幫佢建立自信心,教佢分對與错,只要我知道佢能力做到,就會引導佢做,她每天都開心學習,我亦會叫工人每日指定陪她玩我编排好嘅野,我放工返屋企就陪她玩,唱歌,跳舞,睇書。就算小朋友返學,學校只是輔助,最重要係家庭教育,。

mandytanghk  同意, 個問題其實係父母太小時間陪伴, 我覺得始終家庭教育重要過學校, 唔係入名幼=有好小學收.  發表於 13-6-18 19:42

回覆:tobaby2010 的帖子

有試過袋定朱古力同佢講答完有得食,但去到都係唔肯出聲 我喺去屋企附近的梓峰教室上小司儀班,應該3歲先開始上得不過我地早咗dd比佢玩,其實都唔知好唔好,志在近同比多d機會佢接觸其他人講嘢

回復 whitepurin 的帖子

我屋企附近[size=15.277776718139648px]有梓峰教室, [size=15.972221374511719px]通常3歲先開始, so I haven't even looked at it.

為人父母真難。考名幼都係為左比個機會小朋友有好嘅起步。考唔考到要睇佢自己造化。名幼都唔一定考到名小,我身邊就有好多 sample。 反而見到有朋友讀村校,去第二區考名小,得左! 聽落好似好 amazing, 但事實係唔可以單靠學校就以為可以攞到名小入場卷,家長本身都要共同努力。唔好比自己壓力,小朋友係 feel 到嫁。其實英紀都已經係好學校,人比人比死人。你小朋友返學開唔開心呀?如果唔能夠由愉快中學習,就算係神級名校我都轉校。自信係從小建立,德育、价值觀亦不容忽視。加油吧!

晞晞爸爸,我諗我知你參加咗邊間面試班,因為我之前都有參加過,容許我以過來人身份同你分享一啲感受!
面試班係唔係好有用,我覺得一半半啦,我覺得呢間中心既導師好正面,好識得幫你分析你既小朋友係邊種類型,我小朋友都叻咗同大膽咗!
但面試班既決點係只會令你更加擔心,因為你會比較更多,聽更多了解更多,我之前都好迷網,行錯好多路,甚至迫到自己好辛苦,連小朋友都好辛苦,你要記住兩歲七個月仲好細,唔可以迫太多,我曾經都覺得我個仔學咩都比人慢,但最後原來我發現係我比人心急姐,經過上年考k1既過程,我後來睇開咗,我明白人生路上每一條路都可以去到成功之路,只係比較平坦定崎嶇,而人生有太長既時間係要同人競爭同面對唔開心既事,如果我而家開始迫我個仔,佢連快樂童年都冇,咁我並唔覺得我真係為佢著想,我不停問我其實想我個仔點,後來我終於諗返起係佢未出世時,我求上天要保佑我bb可以開心健康咁成長已經夠了!
係我諗通之後,呢半年,我見到我小朋不停咁進步,我好開心,佢雖然唔係特別叻,但進步已經夠了!
可能你會覺得我講好多無謂野,我只係想你明白,你已經將自己迫入困窘,我唔想你好似我之前咁差啲要睇心理醫生,路其實多的是!呢個世界上最重要係你個仔,冇野比佢活得開心輕鬆自在更重要!
你係一個好爸爸,我們都知道,我祝願你可以放開心結開開心心

引用:晞晞爸爸,我諗我知你參加咗邊間面試班,因

原帖由 HadesBB 於 13-06-09 發表
晞晞爸爸,我諗我知你參加咗邊間面試班,因為我之前都有參加過,容許我以過來人身份同你分享一啲感受!
面 ...
Agreed!

到快要轉牛角尖之前,可以回想最初小朋友出世,我們都曾經許下願望,只要他們開心健康成長就心滿意足了。現在你要他不斷往上爬,但可能忘記了自己最原本的願望。比起好多人你真低處未算低,別令自己不斷因為追求名校問題失去育兒之樂趣。共勉之。

‹ 上一主題|下一主題