用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考完呈分試唔派卷
樓主: bata
go

考完呈分試唔派卷 [複製鏈接]

引用:Quote:ohnono+發表於+13-6-13+13:11+有些小

原帖由 bata 於 13-06-13 發表
學校話唔想學生有比較, 亦唔想比壓力學生, 但D壓力轉移晒去家長身上
但係唔同成績有唔同部署嘛,玩死人咩?

littleflowers 發表於 13-6-13 17:06

Yes, it is always the 玩死人 機制

回覆:考完呈分試唔派卷

呢個就係最折磨之處。。。只有一個字可以做----->等

愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

囡囡學校都係上課時對卷後即時收回,但老師要佢地抄低分數,等家長知。樓上有學校將分數列為高度秘密係好有問題,等到小六第二次分數出先知分數同名次,叫家長同學生點去準備?直資好快就開始interview,唔通到時先睇分選校?會唔會太遲呢?

grace_xian 發表於 13-6-13 14:59
科主任咩好唔得閒, 改到何時? 有排都唔知道分數
佢地考試後一星期內就對晒,只係英文科多數包尾先揭盅。

我女今個星期都要考試,今早中文老師忍唔住,走去公布中文卷全班最高三名,好彩我女係第三高分97,第一99,第二98

我的女兒也剛考完第一次呈分試,又係冇卷睇,要睇就要家長信通知班主任要有合理理由即塲在班主任面覆卷!,小女今次有些小失手!中文92/英91/數數93/常未知/其他要呈分的科目大約知是A!今次小女的部份同學都有九十六、七分,你話考試筬大壓力!DSE都係考一次!呈分試就要考3次!都唔合理!

littleflowers 發表於 13-6-13 17:06
咪就係LOR, 我起碼要知小朋友程度去到邊, 要將勤補拙, 同埋系暑假已經要留意定心儀既中學, 連自己既位置都唔知係邊, 點攪 以為自己係band 1 生, 點知係邊緣人, 分分鐘跌埋落band 2 都唔定, 煩死人

亞囝學校一直以來考試卷只派給學生,呈分試卷亦一樣,只是亞囝回家告訴我有幾多分。因為沒有派卷回家,所以每逢考試完畢(上、下學期),學校老師會有中英數各一份分析報告表給家長參考,清楚列明如閱讀理解:滿分20分,考生在此部份取得幾分,最高分係幾分,幾多考生取得此分數,最低係幾分,有幾多考生取得此分數,平均分有幾多分等等。家長可以清楚知道學生强項、弱項,可以加強練習。

回復 bata 的帖子

我小孩那間也是一樣

回覆:Keroroman 的帖子

其實吾派卷給家長睇是否怕d補習社影印左比佢d學生操卷,變成不公平?

有無人知

Anniemun  講中重點,還有給弟妹參考等。  發表於 13-6-22 11:49

我囝間學校都唔派卷, 不過派成績表時會講名次給小朋友聽

我小朋友學校唔派卷回家,但會派番係堂上對,所以,會知幾多分同錯左D咩.
學校好好,聆聽,默書,口試............什至P.E,VA,MUSIC,總之出分數既都會話番俾小朋友知道,好公開,家長日老師都會講番係咩banding,成績表都會列印埋級名次,家長有多D資料掌握.
‹ 上一主題|下一主題