用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 尤徳協康同一個月做評估
樓主: 芒果米池
go

尤徳協康同一個月做評估 [複製鏈接]

芒果米池 發表於 13-9-13 02:13
或者我見醫生時再問清楚係個意思。但我想問下,見完醫生之後,分報告要否等好耐?你見議我不用去協康,可以 ...

不用去協康: 因為同政府評估一樣, 而且在同一個月, 不用浪費金錢吧...!

我當時沒有問政府醫生取報告, 反而嗰封信 (要拎去排兒童精神科) 有個簡單資料睇到囝囝情況....

幾時去評估呢?  最好叫埋老公去! 有咩一齊做決定!

引用:Quote:芒果米池+發表於+13-9-13+02:13+或者

原帖由 Vichang 於 13-09-23 發表
不用去協康: 因為同政府評估一樣, 而且在同一個月, 不用浪費金錢吧...!

我當時沒有問政府醫生取報告, 反 ...
今日啱啱去完做評估啦,我仔兩歲兩個月,佢地評估佢既認知能力就去到一歲九個月至兩個月,另外語言理解、語言表達、體能發展,都評為較慢。總結就是有社交溝通教慢,有自閉徵狀。佢地比咗融合學位我排隊,另外會安排聽力學家測試覺,語言治療師。但我同佢地講我仔嘅聽力係冇問題,就算很微細嘅聲音佢都可以聽得好清楚,但佢地都刻意係旁邊加tick號,我覺得無需要囉。

引用:Quote:芒果米池+發表於+13-9-13+02:13+或者

但出乎意料之外嘅係,本身我個仔無乜耐性,但佢都可以坐定定咁做咗好多test,已經覺得好安慰,最後尾個幾個測試其實佢已經覺得好悶,好唔耐煩。

另外想問下你知唔知道評為自閉症症狀,同自閉症傾向有咩分別呢?兒童精神科係咪就係去做聽力測試同埋語言治療架?

引用:Quote:原帖由+Vichang+於+13-09-23+發表不

原帖由 芒果米池 於 13-09-30 發表
今日啱啱去完做評估啦,我仔兩歲兩個月,佢地評估佢既認知能力就去到一歲九個月至兩個月,另外語言理解、語言 ...
我個陣有問過,佢地話聽到野唔代表聽力無問題。因為佢地必須首先排除係聽力有問題而導致對人嘅說話無反應呢個因素。我覺得做咗都好,我地要先弄清問題才可對症下藥,唔需要太介懷。

芒果米池 發表於 13-9-30 17:21
另外想問下你知唔知道評為自閉症症狀,同自閉症傾向有咩分別呢?兒童精神科係咪就係去做聽力測試同埋語言治 ...
聽力及語言都係 cac 做,會看情況作出轉介,但我仔無,因為排 E+S ,但等太耐,我自己找語言及私人S位訓練.
‹ 上一主題|下一主題