用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 神級校舍幼稚園????羊群效應???
樓主: net09
go

神級校舍幼稚園????羊群效應??? [複製鏈接]

回復 volar 的帖子

都係VOLAR直接。明白過其它人。佩服。

回復 kwansara 的帖子

校舍和幼稚園性質是否大致一樣? 不要太執著字眼吧。

回復 volar 的帖子

不是我認為這是神校, 但好多人講。

如你已經選擇呢兩間之一, 你一定好有信心。支持你!!!

Still cannot understand what 樓主 want to say.

(非喜勿插)
多口講句~ "神級幼稚園" 照我地既理解從來只得一間 ~ "CCKG"

其它譬如KV SC等等並非 "神級幼稚園" (在此向KV SC家長講聲SORRY先)
"神級"幼稚園呢個頭銜唔係隨便用既...

michelle2307  totally agree  發表於 13-9-16 12:01
2009Ianpoon  AGREE!  發表於 13-9-12 17:15
存感恩的心

回覆:神級校舍幼稚園????羊群效應???

我唔覺得 SC 同 KV 係神級幼稚園喎,只可以講佢哋係兩間出名同好嘅學校。呢兩間收生收得多,身邊都有幾多個朋友仔女讀緊。我覺得神級幼稚園係除咗學校好好之外,收生要少,比人遙不可及嘅感覺。身邊係無乜識人讀到。有錢有地位同小朋友叻都未必一定入到嗰D。我覺得local得CCKG係,international 就係CIS 同 German Swiss.

回覆:神級校舍幼稚園????羊群效應???

神級first choice is 寶山。如果要選多間,可能是CCKG/SKH....

回覆:神級校舍幼稚園

神級校舍與神级學校是兩者不同意思。前者單指校舍,即學校硬件。而後者是指學校的硬、軟件,即包括師資,課程及升小成績。
港島區:寶山,九龍區:CCKG 。

神級因為家長背景強勁

donut012 發表於 13-9-12 17:07
我唔覺得 SC 同 KV 係神級幼稚園喎,只可以講佢哋係兩間出名同好嘅學校。呢兩間收生收得多,身邊都有幾多個 ...
同意,兩間係大校,加埋一年千幾個畢業生,你點與世隔絕,都會識幾個,點神!?

只可說是本地名幼、真正勁人志不在此。
‹ 上一主題|下一主題