用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教/ 聖瑪加利大/ 聖保羅堂點揀? ...
樓主: bitbitjade
go

高主教/ 聖瑪加利大/ 聖保羅堂點揀? [複製鏈接]

iamiris 發表於 13-12-16 11:47
我鍾意St margaret环境多D,老師都幾有耐性
係啦,樣樣好,不過我拍抽獎,冇25分唔係嗰區好難派到想入嗰間

hkabd 發表於 13-12-16 14:20
Same.
聖瑪加利大/聖保羅堂, both got am offer...hard to make decision...
聖瑪好D

引用:回覆+feiji+的帖子 小朋友讀得開心嗎?

原帖由 bitbitjade 於 13-12-16 發表
回覆 feiji 的帖子

小朋友讀得開心嗎?
開心。其實高主教和聖瑪都是香港天主教教區的幼稚園,不過高幼升上高小有優勢。

I personally dont like St Paul Church as my experience with the staff was not good, in particular, the enquiry (on line) person is rude and unhelpful.

醒目開學勳章

小朋友兩年前有相同offer, 但最後揀左聖保羅堂。

回覆:高主教/ 聖瑪加利大/ 聖保羅堂點揀?

我無考聖瑪呀!但高主教同聖保羅堂都有offer, 我都係仲未諗點,不過我like高幼多啲,因為升高小有優勢,唔想大抽奬。

回覆 Fullstop 的帖子

Are you happy with your choice so far?

兩年前,有聖保羅堂offer之後,我連聖大interview都冇帶仔去in,因為宗教不一樣

feiji 發表於 13-12-16 15:16
開心。其實高主教和聖瑪都是香港天主教教區的幼稚園,不過高幼升上高小有優勢。

...
開心很重要。課程深嗎?悶嗎?我仔話宜家學校好悶

高主

引用:I+personally+dont+like+St+Paul+Church+as

原帖由 LDS 於 13-12-16 發表
I personally dont like St Paul Church as my experience with the staff was not good, in particular, t ...
Mind if you can share more about this?

引用:Quote:feiji+發表於+13-12-16+15:16+開心。

原帖由 bitbitjade 於 13-12-16 發表
開心很重要。課程深嗎?悶嗎?我仔話宜家學校好悶
高幼上課以活動教學為主,功課應該比外面略深,尤其中文,功作紙的設計都頗有心思,K3下學期中開始教寫家課冊,讓小朋友容易適應小學。天主教的氣氛濃厚,常常有教德育的故事聽。

我覺得聖大陳校長好進取,側聞華仁會喺喥揀學生,但未知是否真確,你可再翻查下。而高主教有小學backup,傳聞教得好深,如你個仔記憶力強會有優勢。

引用:Quote:原帖由+bitbitjade+於+13-12-16+發表

原帖由 feiji 於 13-12-16 發表
高幼上課以活動教學為主,功課應該比外面略深,尤其中文,功作紙的設計都頗有心思,K3下學期中開始教寫家課 ...
請問高幼每個學期會做多少次學生評估?我個囝依家PN, 上學期會做四次評估,學校讓我們家長清楚知道他們的進度。你小朋友有無補習?你覺得英文程度如何呢?我target 高小,都希望囝囝可以升到高小,真係唔想係出面打小一場杖呢!

回覆:heydenbb 的帖子

其實高小都要in兩次先知收唔收,你都可能要出去報其他真資or 私校,一樣要打杖

feiji 發表於 13-12-16 18:54
高幼上課以活動教學為主,功課應該比外面略深,尤其中文,功作紙的設計都頗有心思,K3下學期中開始教寫家課 ...
多謝你的資料,很有用,如果活動教學的話學習時較有趣,我仔鐘意遊戲中學習。k3,我諗好多學校都會加深程度,咪上小學真係好苦,失去讀書樂趣咁就慘

kyleebc 發表於 13-12-16 18:56
我覺得聖大陳校長好進取,側聞華仁會喺喥揀學生,但未知是否真確,你可再翻查下。而高主教有小學backup,傳 ...
我朋友個仔讀華小,確實好多由瑪大升上,家住灣仔,始終要大抽奬,同校網大機會D。華小讀書開心,唔係死讀,學諗野但又唔會忽略知識,如入瑪大我目標係華小,但真係唔知有幾多把握

iamiris 發表於 13-12-16 19:38
其實高小都要in兩次先知收唔收,你都可能要出去報其他真資or 私校,一樣要打杖

...
校長只說高幼的會優先,但當然要睇表現,又唔知收幾多先,唉,到時要揾其他學校就頭痕

回覆:bitbitjade 的帖子

請問你朋友個仔知唔知,華小多唔多從靈糧堂升上?

回覆:bitbitjade 的帖子

校長只話保證有第二次in機會,不是優先收。同埋成十一月先放榜,咁都一樣要報其他学校架啦

‹ 上一主題|下一主題