用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Good Hope vs GT優才 vs SFA
樓主: bbbb2013
go

Good Hope vs GT優才 vs SFA [複製鏈接]

引用:GH +

原帖由 laujoe 於 14-02-06 發表
GH
GH! As your daughter likes it. She will settle in easily and have the incentive to work hard.

回覆:Good Hope vs GT優才 vs SFA

Why so struggle? Will you give up 1A secondary school?

gh同sfa都系大班,都系谷。gh有中學,校園靚,仲有個甘正的泳池,贏晒。但真系讀落去,上埋中學,即系15年都系女校? 比我都會幾矛盾。不過我估最後樓主都系會拣gh

有朋友曾在德望中學教書,她表示學生程度真是頂瓜瓜

引用:有朋友曾在德望中學教書,她表示學生程度真

原帖由 cherrieshum 於 14-02-07 發表
有朋友曾在德望中學教書,她表示學生程度真是頂瓜瓜
愈聽愈覺得GH好啲喎!

fishmaruko 發表於 14-2-6 22:16
Why so struggle? Will you give up 1A secondary school?
Between gh and sfa, not hard to decide, think 樓主struggles between gt and gh, which one is more suitable for the personality.

引用:Quote:fishmaruko+發表於+14-2-6+22:16+Why

原帖由 MrBeast 於 14-02-07 發表
Between gh and sfa, not hard to decide, think 樓主struggles between gt and gh, which one is more sui ...
Why?

回覆 fishmaruko 的帖子

Why what?

認識兩個小朋友,一個由GH轉去GT,另一個GT轉去GH,兩個小朋友轉校後都很開心。
兩間都係好學校,GH英文勁,老店多資源,家庭背景比較"貴氣",將來peers組合應該會好啲。GT小班,整體成績算唔錯,新派上升軌型學校。家庭相對平民(中產為主)。
我覺得兩間都好OK。我會俾亞囡自己揀。
SFA唔識人,幫唔到手。

回覆 bbbb2013 的帖子

就摟主的情況,我會選 GH,真的不適合的話再轉 GT 或其他 (如CKY)。

一定是GH, 課程改革後,更注重培養學生主動學習及獨立思考,比一般田鴨式冿校及私校超越很多,真的與時並進,但中英文程度要求亦相對高,家長要有心理準備,不可盡用舊方法和一成不變的方法輔助女兒。

不入虎穴,焉得虎子;不到黃河心不死;(可能抱錯書包)

試一兩年,如真的不適合,再轉出去其餘兩間,亦未常不可。

引用:Quote:原帖由+laujoe+於+14-02-06+發表GHGH

原帖由 柔情爸爸 於 14-02-06 發表
GH! As your daughter likes it. She will settle in easily and have the incentive to work hard.
赞同

引用:一定是GH,+課程改革後,更注重培養學生主動

回覆 bbbb2013 的帖子

大班就一定沒有咁多時間放在每一小朋友身上. 如果不減少人數, 我怕就算改課程作用不大. 利申, 小朋友在GT就讀. 因為小班, 所以老師都可以照顧到大部份同學. 不曾只集中好成績學生.

“非SFA用家”或”聽朋友(囝囡讀SFA)講的人”都會把SFA = 傳統敎學 = 要坐得定.
就我所觀察,非也.
SFA面試過程等侯時間短,又冇GROUP INTERVIEW,基本上學校冇特意挑”坐得定”的學生.
相反,我反而覺得部份SFA學生都非常活潑,坐唔定,有D仲非常NAUGTHY<--- IN其他學校衰硬個種.
4X-45人一班老師自有方法控制上堂秩序(短時間內),幾NAUGHTY幾活潑都要”坐得定”.
小一老師較嚴.小朋友好快”知訂”.

老師的確唔係”呵”住你,CUTIE聲線個種.

我覺得SFA比學生的自由空間好大.
小息可以帶書帶棋開大食會跳繩跑步.我女帶過D公主咭(遊戲),剪紙,一盒盒個D益智遊戲都冇比人COMPLAINT.
小1時成班圍埋玩”挑戰1分鐘”都冇問題.
去PICNIC,分組活動又會比小朋友自主.
但蝦人,講BAD THING個D就會一定被罰.

天生活潑的小朋友其實創意冇限,小息時他們可以盡情發揮,我的小豬女都跟他們學精了.
再講,學校多資優生,對文靜或活潑型資優生都有經驗和包容.資優生都唔會咁自以為叻.好多同學都港姐咁靚就唔會以為自己好靚喇.

如果喜歡SFA,怕小朋友坐唔定而放棄,超錯!

事實上,未上小學,好難為性格及學習態度作結論.
上小學才浮現真~本~性.

nieualma  Agree  發表於 14-2-10 12:06

SFA 給人的印象是傳統的, 始終他已有60年悠久歷史。 我惗SFA資深的教育團隊是與時並進, 保留傳統有功課測考, 但量已在3年前Adjust 過來, 入讀後感覺又不是相象的辛苦。

今年小二, 從小兒口中一次又一次告訴我常識每堂都分組討論玩遊戲, 又學到野, 好開心。我感覺學校的學習模式是混合了傳統+少許活動。

的確, SFA 的自由很大,課外活動選擇很多, 沒限制11, 很體貼同學。 另外,SFA giftededucation 很多年, 有一套gifted program gifted or 某科前幾十名or 通過學校的creativityassessment 的學生, 這提供學生發展寫作﹑數學﹑LEADERSHIPEQ﹑科學&Robot etc…

SFA, 同學都很有禮貌, 而活潑好動的同學有不少。
如果我小朋友坐唔定, 我就更不會ESCAPE, 會找一個環境可以感染到他安坐。

三間學校中, 那一間的包容力比較強? 那麼家長的壓力少一點.  包容力大概指學校會給多點時間讓小朋友慢慢適應, 沒有隨時給勸退的壓力.
~easybring~

三間只睇小學的話,我最心儀SFA。但冇龍做back up,就唯有㨂GH.

本人是德望舊生,可惜我的是兒子,已放棄優才,讚成入德望。

但我的意見有些相反,

因我自己個仔幼稚園時已check是marginal ADHD, 不需跟進, 現在一程度不淺而自由度大的直資讀P2,   同你的小朋友一樣, 佢地在好多人睇來是算醒的,加上本身的academic不弱, 我們亦算落了很多心機, 應該有好好的成績,  好可惜 佢地的漏失較一般小朋友多好多, 好多分在此類中漏失, 加上他們固執些, 好多時不肯按指示做, 一份功課花在討價還價的時間比真正要的時間多 (例如抄一版字要花2倍時間), 如功課量多學校我想會較困難, 家長需要好多時間去監控

如果真是ADHD, 你可能要預計定他們的路比一般小朋友難行, 不是說學校能管到他們坐定或是不坐定的問題, 亦不是資不資優的問題.  小朋友的偏差不是一言兩語可以說得清.  好多是來自非學術方面. 老師是否容納又是另一問題.

我接觸過不少GT/ GH / SFA 的學生, 感覺上GT 會是三間中較可行的.  當然個個人不同, 如GH/SFA 中選, 我會覺得SFA 比GH 更合.  GH 學生 (中小學我都識幾個 ) 大都是較文靜, 如好活躍的入了會會否格格不合就說不清了.  不如請多些GH 的家長發言吧.
‹ 上一主題|下一主題