用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門苦水
樓主: ming0314
go

叩門苦水 [複製鏈接]

引用:感同身受,我都一個禮拜冇瞓覺,到上星期六

原帖由 hueylau 於 14-06-16 發表
感同身受,我都一個禮拜冇瞓覺,到上星期六有一間收左囡,我有覺瞓,囡囡又有玩同畫畫時間 ...
叻叻
我小朋友in7間,另外因撞期放棄1間。仲有3間未見,另6間連見面或筆試機會都無。因為今年好多都設第二輪而又無通知。可以全軍覆滅。

hueylau 發表於 14-6-16 16:21
感同身受,我都一個禮拜冇瞓覺,到上星期六有一間收左囡,我有覺瞓,囡囡又有玩同畫畫時間 ...
恭喜你呀~!我都唔知失眠到幾時,唉~~

nillnill 發表於 14-6-16 16:54
叻叻
我小朋友in7間,另外因撞期放棄1間。仲有3間未見,另6間連見面或筆試機會都無。因為今年好多都設第二 ...
我IN左3間, 2間2ND IN都無。明天IN 1間,後天IN 2間,其餘等收信 1ST IN 同2ND IN。
唉,無止境......真係WOO WOO 無心睡眠~~WOO WOO 腦交戰..........

回覆:叩門苦水

無錯,直情in到自己都唔想去in,好無奈

愈in愈無心機,根本無可能爭到。。4,5百人爭8個位

叩門係最佳減肥方法

引用:Quote:ho_yan2406+發表於+14-6-16+11:46+得

原帖由 MSBOY 於 14-06-16 發表
ME TOO, 日日度日如年
對!等待係好辛苦!

慢慢要習慣,由幼兒園起小學至中學,如小一不能,小二可插班,見小一曾叩門,插班加分

回覆:hopeeee 的帖子

係丫。。其實放榜一個星期,就未有一晚瞓得好。。放榜後,每日每晚係到唸點寫好封信,點in..... 簡直折磨。。星期六in 咗3間,一入學校,o咀,操場擠滿人,校長話有35x 人apply, 頂多有12-16個位。。另一間又係320人 in,  爭8個位。。人讀書我地讀書,點解香港要咁爭學位。。 可憐個女一日走3場interview,  緊張到發燒都要去。。 見到佢原本有既自信都冇埋。。

引用:係丫。。其實放榜一個星期,就未有一晚瞓得

原帖由 cindycindy1103 於 14-06-16 發表
係丫。。其實放榜一個星期,就未有一晚瞓得好。。放榜後,每日每晚係到唸點寫好封信,點in..... 簡直折磨。 ...
今日下午同兩個朋友食飯傾開呢個話題。三個人共通点係: 1.全部小學都讀街坊小學, 2. 大家現在都大學畢業,3. 有唔錯職業. 平常心啦,孩子身心健康最緊要

回覆:Argyle 的帖子

我都係。。當然唔能夠話揾到好多好多。。但都有ok 收入。。而家個女要靠我俾信心佢,學校唔收唔代表佢唔得,最緊要媽媽覺得佢得。。

引用:慢慢要習慣,由幼兒園起小學至中學,如小一

原帖由 brother4 於 14-06-16 發表
慢慢要習慣,由幼兒園起小學至中學,如小一不能,小二可插班,見小一曾叩門,插班加分

...
如插班小二,學校點知道小一曾叩門?

FATSHIT  你插班時如有交信﹐可詳細交代,但小一成績表一定要好,考筆試都要好,如果唔係是沒有幫助的  發表於 14-6-18 08:25

引用:係丫。。其實放榜一個星期,就未有一晚瞓得

原帖由 cindycindy1103 於 14-06-16 發表
係丫。。其實放榜一個星期,就未有一晚瞓得好。。放榜後,每日每晚係到唸點寫好封信,點in..... 簡直折磨。 ...
心痛d小朋。。係社會令到我地d媽媽有壓力。。。以前唔駛爭床位,咁大競爭去爭學位。。而家多左新香港人同我地爭。。。。。。乜都要爭唉

引用:我都係。。當然唔能夠話揾到好多好多。。但

我都係。。當然唔能夠話揾到好多好多。。但都有ok 收入。。而家個女要靠我俾信心佢,學校唔收唔代表佢唔得 ...

收入嘅嘢,多少係相对論,學校都係。叩門係呢幾年資訊爆炸嘅產物。

回覆 yuting0322 的帖子

see叩門要有誠意post如果個個月都寫,寫咗咁耐,校長一定知邊個啦,Grace@miki
我知道早一兩年有人試過YW入唔到final in,但最終當暑假時有人放位,就收到面試通知
亦聽過花咗兩年時間叩名津,最終叩入
而要做呢d嘢,一定要早做,遲咗就無用,因為未必有位小曳人

引用:我都係。。當然唔能夠話揾到好多好多。。但

我都係。。當然唔能夠話揾到好多好多。。但都有ok 收入。。而家個女要靠我俾信心佢,學校唔收唔代表佢唔得 ...
無錯!實在唔忍心見住個小朋友越in越無信心,我都疊埋心水,諗住順其自然,讀邊間都無所謂,最緊要小朋友開心,讀得好依然升到好中學,至於小二插班?我應該唔會喇,明年到細佬跟尾,反而讀得好更加要留原有學校,為校爭光!

又係煎熬既一日

引用:又係煎熬既一日 +

原帖由 ming0314 於 14-06-17 發表
又係煎熬既一日

引用:又係煎熬既一日 +

原帖由 ming0314 於 14-06-17 發表
又係煎熬既一日

‹ 上一主題|下一主題