用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 調查:港童閱讀風氣遠遜日台
樓主: elbar
go

調查:港童閱讀風氣遠遜日台 [複製鏈接]

shadeslayer 發表於 15-6-23 14:14
I guess "compete for the pleasure of winning".
口講無憑,只可以自我感覺良好!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:shadeslayer+發表於+15-6-23+14:08+

原帖由 ANChan59 於 15-06-23 發表
阿仔天生對數學有天份,但冇乜興趣讀數!但有興趣如何應用數學在不同地方。

對電腦十分有興趣,但不會專讀 ...
如果只講天才天分如令郎,討論的價值不高,因為沒有普及性。一般學生如何能在沒興趣沒風氣下,發展出高水平能力,是令我胡塗的地方。如果學生多樣能力也是如此,實在恐怖。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

操練及強迫的成果?問題是能否持久!有選擇空間,就會放棄,敬而遠之。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:阿加斯都話佢其實討厭網球,自幼被逼學網球

原帖由 MASAYA 於 15-06-23 發表
阿加斯都話佢其實討厭網球,自幼被逼學網球,到長大後可以自己決定做乜既時候發現自己除左網球,其他都唔識 ...
Venessa Mae 故事也相似。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ANChan59 發表於 15-6-23 14:33

操練及強迫的成果?問題是能否持久!有選擇空間,就會放棄,敬而遠之。 ...
咁中國運動員既例子應該唔少,真係咁多興趣大到可以練致身體有殘缺既奧運冠軍?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:回覆+shadeslayer+的帖子 操練及強迫的成

原帖由 ANChan59 於 15-06-23 發表

操練及強迫的成果?問題是能否持久!有選擇空間,就會放棄,敬而遠之。 ...
即一個字:「谷」。這可能和現實相去不遠。但這是教育嗎?這是一個己發展地區應有的教育嗎?

結果發現僅百分之六香港兒童每月閱讀超過十本書,超過五成港童每月閱讀四至六本書,平均一星期只閱讀一本書;

如果係咁,我收貨啦!

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-6-23+14:33+回覆

原帖由 MASAYA 於 15-06-23 發表
咁中國運動員既例子應該唔少,真係咁多興趣大到可以練致身體有殘缺既奧運冠軍? ...
有些是國家挑選了你,別無選擇。看看劉翔!

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+15-06-23+發表回

原帖由 shadeslayer 於 15-06-23 發表
即一個字:「谷」。這可能和現實相去不遠。但這是教育嗎?這是一個己發展地區應有的教育嗎?

...
不只閱讀,看看奧數,lB,到了香港,大都變質!

Ek 都是幫兇,見到網友話k2已看到lev 幾,k3 chapter book, 小一又hp, 好自然覺得自己個冇理由看唔到,於是又產生一輪谷勢

annie40  不要對EK認真。  發表於 15-6-25 07:58
ANChan59    發表於 15-6-23 21:03

MrBeast 發表於 15-6-23 17:09
Ek 都是幫兇,見到網友話k2已看到lev 幾,k3 chapter book, 小一又hp, 好自然覺得自己個冇理由看唔到,於是 ...
見到人地炫耀,自己又盲從,邊個問題大d? 呢個case我會覺得盲從問題大d,人地係無差別投擲閃光彈,自己可以選擇接唔接受

annie40  應該反向思維,保持真我  發表於 15-6-25 07:59
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-6-23 17:22
見到人地炫耀,自己又盲從,邊個問題大d? 呢個case我會覺得盲從問題大d,人地係無差別投擲閃光彈,自己可以 ...
其實我唔覺得那些分享是炫耀,只是其他讀者家長自己心魔作怪

另外有系統又有趣又有連續性的中文書真的不多,現在我個有能力看到小兵系列才開始有興趣看中文書

MrBeast 發表於 15-6-23 17:51
其實我唔覺得那些分享是炫耀,只是其他讀者家長自己心魔作怪
一dd啦,有d分享下最近睇緊乜,大約咩程度大約邊類型適合睇我覺得係善意,有d畀人感覺係想人知自己小朋友睇得深過人only,不過後者在EK其實唔多,我都係回應你話EK係幫兇

MrBeast 發表於 15-6-23 17:59
另外有系統又有趣又有連續性的中文書真的不多,現在我個有能力看到小兵系列才開始有興趣看中文書 ...
我個係先睇中文書再睇英文書,所以中文閱讀能力高d,我覺得唔駛咁有系統咁睇中文書,英文閱讀能力相對低d,英文書有系統性個幫助好大,呢個角度睇,香港似乎環境上都係適合先中後英,稍早啦,相差太多變成偏重一邊都難搞

MASAYA 發表於 15-6-23 18:11
我個係先睇中文書再睇英文書,所以中文閱讀能力高d,我覺得唔駛咁有系統咁睇中文書,英文閱讀能力相對低d, ...
若父母從小有伴讀習慣,可能不需要,但像當年的我的家長,會幫到好多架。閱讀作為溫習工具,要在一線小學survive 到中文科,我相信小二頭自己看到小兵會較safe

MrBeast 發表於 15-6-23 19:11
若父母從小有伴讀習慣,可能不需要,但像當年的我的家長,會幫到好多架。閱讀作為溫習工具,要在一線小學su ...
可能啦,我自己經驗就好短時間伴讀 (可能大家伴讀定義有d唔同,我覺得伴讀係照本宣科),我係K1到K3上學期"講"故事,K3下學期"讀"故事,到小一都好少會自己睇字,功課會自己做,睇題目同課文冇問題,即係識睇但唔願多睇,但上小一開始就突然自己會睇字睇唔同類型既書,我冇買或借小兵,所以唔知係點,故事性既書佢睇緊老鼠記者 (因為原文唔係英文,所以我買中文版),其它仲有未來兒童呀,尋寶記,穿越時空乜乜乜,乜乜理財王,科學實驗王呢d,最近睇緊與光同行漫畫,所以我都唔知中文有乜系統性既書,不過有睇故事奇想樹作橋樑書
我冇將閱讀當係溫習工具,我係將學校學到既知識應用到生活上,所以我都冇急住要佢地自己睇書,上到小學自然就會開始睇書,而家差唔多過左小一,就識睇鐘呀計錢呀,咁就可以畀佢定時間表,自己買野,我唔想將學校以外既生活都要投資去讀書考試,而想將學校既知識幫佢地成長,所以學校學到既野唔會預先學,要學野大把野可以學

回覆:調查:港童閱讀風氣遠遜日台

可悲的是,不少學校為業績,不惜死操科目,直接謀殺了學生對學科的興趣。如果這風氣再發展到體育項目,音樂項目,閱讀等等,孩子還剩下甚麼?

MASAYA 發表於 15-6-23 19:58
可能啦,我自己經驗就好短時間伴讀 (可能大家伴讀定義有d唔同,我覺得伴讀係照本宣科),我係K1到K3上學期" ...
我看過的卷,內有很多生字詞語是課本冇教過的,咁either 看多些課外書 or 玩flash card 又或做補充練習,我選了前者,但看書得來孩子唔feel 到壓力又培養到興趣,這才是關鍵。至於小兵,都是ek網友推介,有日有quota 於是借來試下,本來冇乜期望,點知又ok, 字不是太深,又提供些問題討論,arm哂我d懶人
‹ 上一主題|下一主題