用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍真光小學19/9有小一簡介會
樓主: KULAMUI
go

九龍真光小學19/9有小一簡介會 [複製鏈接]

回覆 Connie12747 的帖子

你點知道?

helenmail421 發表於 15-9-19 19:54
我都係,好彩趕到
我搭唔到車, 本應已經遲咗少少, 仲要去錯地方, 趕唔到, 放棄了   

請問有無嘢可以 share?  thx

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-09-19+發表

原帖由 vkbb0413 於 15-09-19 發表
我見好多人都係……包括我
我錯有錯著,又一城出嚟見好多人喺真光里,一於趁熱鬧望望先

回覆:九龍真光小學19/9有小一簡介會

溫馨提示:Interview 都一樣喺中學部舉行,唔好去錯小學部呀。

佢地選擇在中學搞簡介會,的確令人有點失望。另外佢地話每年收男生數目只有一成,而畢業男生成績亦有好大差異,我聽完之後疑惑學校點解唔索性轉做女校。一級得幾個男仔,對男孩子成長未必有好處。

lauwingtai 發表於 15-9-19 18:57
我去到九真小學, 先知簡介會係九真中學, 行到我

me too

KULAMUI 發表於 15-9-16 20:34
係呀,今年得兩班!!!開多班就好嘞!!

但係中學係 Band 2?

引用:Quote:KULAMUI+發表於+15-9-16+20:34+係呀

原帖由 DevilPig 於 15-09-21 發表
但係中學係 Band 2?
通常官津校黎講,坊間全英已當band 1,九真就五班form 1當中有三班英文班,坊間所謂的band 2頭band 1尾。

yokeeland 發表於 15-9-21 11:11
佢地選擇在中學搞簡介會,的確令人有點失望。另外佢地話每年收男生數目只有一成,而畢業男生成績亦有好大差 ...
果然學校既級數, 同引嚟既投訴係有級別之分.....
話說早前港島某男名校個簡介會又係係中學部攪, 又係有唔少人去錯, 結果有有心人仕係度開帖聲討學校既不是之處
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-09-21+發表但

原帖由 lauwingtai 於 15-09-21 發表
通常官津校黎講,坊間全英已當band 1,九真就五班form 1當中有三班英文班,坊間所謂的band 2頭band 1尾。

...
不是四班英文一班中文嗎?

引用:Quote:yokeeland+發表於+15-9-21+11:11+佢

原帖由 hkpapa852 於 15-09-21 發表
話說早前港島某男名校個簡介會又係係中學部攪, 又係有唔 ...
我都去錯!唔敢出聲,因為 poster 有寫。但正路 Admission talk  係令家長也認識下學校校園,所以有唔少人去錯

引用:Quote:yokeeland+發表於+15-9-21+11:11+佢

原帖由 hkpapa852 於 15-09-21 發表
話說早前港島某男名校個簡介會又係係中學部攪, 又係有唔 ...
個case唔同,港島名男小校將會搬遷,而且人地簡介會係介紹未來方向, 根本無需要去舊校參觀

vkbb0413 發表於 15-9-21 13:33
個case唔同,港島名男小校將會搬遷,而且人地簡介會係介紹未來方向, 根本無需要去舊校參觀

...
我諗大家其實太過一廂情願, 諗多咗.

簡介會目的係乜? 好聽就係話學校提供一個渠道俾大家認識學校既理念, 現實就係學校藉呢個機會向大家講佢地想講既嘢, Sell 吓間學校. 至於係咪有校園參觀? 佢有冇話有先?

係幾時開始, 大家將 簡介會=校園參觀???
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+lauwingtai+於+15-09-21+發表

原帖由 MMVV 於 15-09-21 發表
不是四班英文一班中文嗎?
簡介會話form 1三英兩中,之後,到form 4會調整至全英

回覆 hkpapa852 的帖子

我意思係簡介會在中學部搞,即係面試當日係第一次踏足校園,沒有機會粗略看到校園硬件。

不明白為甚麼會連繫到有「級別之分」

hkpapa852  你會咁問, 即係你無睇過另一個帖囉   發表於 15-9-21 16:10

回覆:hkpapa852 的帖子

報學校當然係會想去了解多d,校園地点設備設施都係考慮因素之内,可況這是私校而不是津校,係咪你沒有認真去想多点

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我意思係簡介會在

原帖由 yokeeland 於 15-09-21 發表

我意思係簡介會在中學部搞,即係面試當日係第一次踏足校園,沒有機會粗略看到校園 ...
面試都係中學部進行,係考完都入唔到去了解

yokeeland 發表於 15-9-21 15:08

我意思係簡介會在中學部搞,即係面試當日係第一次踏足校園,沒有機會粗略看到校園 ...

可能返學第一日先會
第一次踏足校園、第一次看到校園硬件,

因為……面試都只會係中學部。

回覆:volar 的帖子

雖然簡介會不等於參觀,但連小朋友班房,貼堂畫或小勞作,操場都冇得bypass望下, 總是覺得欠了點說服力

引用:Quote:原帖由+DevilPig+於+15-09-21+發表但

原帖由 lauwingtai 於 15-09-21 發表

...
我以為用 DSE 成績計

‹ 上一主題|下一主題