用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 In 完培道
樓主: SNCC
go

In 完培道 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+SNCC+於+15-11-28+發表In完培

原帖由 MamaQueen 於 15-11-28 發表
我上星期in, 老師都有揸住玩具車問我囡屋企有冇車車,我囡答冇(其實有),跟著老師就揸住公仔問有冇公仔,我 ...
haha!我都係咁諗!
見小朋友揸得上手嘅野,多少都鍾意,咪順住去問啫⋯
更何況,香港有車其實又唔係咩一回事!要睇嘅,報嘅地址及父母職業都已經好清楚啦!
無需多心

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:In+1:30pm,+1:20+去到,直入黃色房登記,再

原帖由 dakit 於 15-11-28 發表
In 1:30pm, 1:20 去到,直入黃色房登記,再直入interview 房,1:40 已經搞掂出返黎!準備除鞋去playmat 玩 ...
我覺得細B未必陪跑。
我有留意大家in完問乜。我仔係大仔,今日老師問嘅比我預期深左,反而冇拎公仔指眼耳口鼻(對大B嚟講係淺,問細B係正常)。

我估老師會睇情況而用咩task。如果唔考慮細B就唔會咁啦?

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:Quote:原帖由+dakit+於+15-11-28+發表In+1:

原帖由 cameo 於 15-11-28 發表
我覺得細B未必陪跑。
我有留意大家in完問乜。我仔係大仔,今日老師問嘅比我預期深左,反而冇拎公仔指眼耳口 ...
agree,大b好似問難d

引用:Quote:原帖由+dakit+於+15-11-28+發表In+1:

我覺得細B未必陪跑。
我有留意大家in完問乜。我仔係大仔,今日老師問嘅比我預期深左,反而冇拎公仔指眼耳口 ...
老師叫我仔玩完手抓板有飛機,佢問佢有幾多架,我仔返左N先剛學識數岩,細b應該唔會有好多識答

引用:Quote:Wingng1021+發表於+15-11-28+16:17+

原帖由 jlbb1 於 15-11-28 發表
吓,老師係你面前講呢句
係,雖然我仔做晒所有嘢,但我覺得都係陪跑多

引用:Quote:原帖由+SNCC+於+15-11-28+發表我囡答

原帖由 大埔之友 於 15-11-28 發表
呵, 如果真係咀功利, 我就實唔得了, 我很草根😊😊😊
我朋友有in, 感覺良好, 愛心學校, 學費十幾元, 我覺得唔係錢字行先

引用:Quote:原帖由+cameo+於+15-11-28+發表我覺

原帖由 andyan324 於 15-11-28 發表
老師叫我仔玩完手抓板有飛機,佢問佢有幾多架,我仔返左N先剛學識數岩,細b應該唔會有好多識答

...
有6件立體cupcake拼圖,cupcake底部係6種單色圖形(彩色易睇,單色難睇),印象有星形、月形、花形、正方⋯老師要我仔砌好,再問咩形,某d答唔出,老師要我仔跟佢讀(有中文、亦有英文)⋯最尾叫我仔請佢食一件。

米奇書,問圖中做緊乜?瞓覺、睇書、抹枱、掃地!再俾條毛巾我仔,叫佢跟圖中公仔去做(抹枱)。

我仔玩車,佢要求同我仔互推車仔(我仔唔肯做)。

我仔拎住面包,問我仔係咩面包⋯(我仔冇答)

其實老師一直順住阿仔手上嘅野問左好多問題,引佢作答。另外基本都問咩名、幾歲嗰d。

所以我覺得老師有睇小朋友年齡去問,冇為難細B,好公平(我見佢身後有jm提到嘅毛娃娃及其他教材的)

引用:Quote:原帖由+andyan324+於+15-11-28+發表

有6件立體cupcake拼圖,cupcake底部係6種單色圖形(彩色易睇,單色難睇),印象有星形、月形、花形、正方⋯ ...
我同你差不多,又係圖書問野,公仔冇問五官,叫佢係台上拎一樣野幫佢抹咀

引用:Quote:原帖由+cameo+於+15-11-28+發表有6件

原帖由 andyan324 於 15-11-28 發表
我同你差不多,又係圖書問野,公仔冇問五官,叫佢係台上拎一樣野幫佢抹咀

...
係丫。我覺得過程好滿意,老師會引導,見小朋友唔想講,就轉為動作,見佢開口,就順住繼續問。無形中多左機會睇到小朋友識幾多⋯

當然,我仔唔太合作,未必收。但有時我覺得面試過程都好重要,過程好,就係小朋友學習嘅機會!

引用:我啱啱見完,我仔全部嘢都做得好好,見咗咁

原帖由 Wingng1021 於 15-11-28 發表
我啱啱見完,我仔全部嘢都做得好好,見咗咁多間最好呢間,不過走咗老師話:始終係12月細b,不過我哋明白嘅.. ...

.................
don't worry, be happy, look at me, i am happy

引用:不過…老師見我地外國番黎,有問過我地番左

原帖由 micha0426 於 15-11-28 發表
不過…老師見我地外國番黎,有問過我地番左hk幾耐。見到你個問題,提醒左我究竟老師有乜意思

...
似係純粹當傾計,了解家庭狀況多啲呢

係呀!我個仔好鍾意玩車,去到interview檯第一時間看到車車雙眼發光,老師就順勢問佢係咩野嚟,屋企有無,然後拿個公仔出嚟問小朋友眼耳口鼻係邊,之後拿圖書出來問下書上的公仔做咩,可唔可幫車車做番書上的公仔的事(因為我個仔死拿住車車唔放,掛住玩車,所以好順勢問番車車的問題),睇得出好有心同對小朋友好有經驗,過程中感覺好過in創價時D老師。

i would assume that the teacher asked if you have toy cars at home...
we adults are probably thinking too much

引用:係呀!我個仔好鍾意玩車,去到interview檯

原帖由 BoMuiB 於 15-11-29 發表
係呀!我個仔好鍾意玩車,去到interview檯第一時間看到車車雙眼發光,老師就順勢問佢係咩野嚟,屋企有無, ...
哈哈!我仔又係喎,死揸實車仔玩。老師叫佢推俾老師,唔肯,推俾媽咪又唔肯
我尋日都係in培道同創價呀⋯⋯

回覆:In 完培道

培道總共見幾日?

引用:培道總共見幾日? +

原帖由 CxN_2013 於 15-11-29 發表
培道總共見幾日?
21。28兩日

lilbabe 發表於 15-11-28 21:28
似係純粹當傾計,了解家庭狀況多啲呢
同埋培道始於係傳統學校, 如在外國生活, 剛回港的話, 怕小孩不適應.

如果係為錢, 就唔收學卷LAR.

回覆 Wingng1021 的帖子

我個小朋友都係12月細b...上年也有offer...培道的老師, 職工及校長全部好好人, 好有愛心.

引用:回覆+Wingng1021+的帖子 我個小朋友都係12

原帖由 kylie_ng 於 15-12-03 發表
回覆 Wingng1021 的帖子

我個小朋友都係12月細b...上年也有offer...培道的老師, 職工及校長全部好好人, 好 ...
咁每日有多少功課呢?

不多, 目前都係畫下直線, 點點咁
‹ 上一主題|下一主題