用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 新學期,明顯的粗心,退步,可以有什麽辦法解決? ...
樓主: 200904
go

新學期,明顯的粗心,退步,可以有什麽辦法解決? [複製鏈接]

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-3-8+16:17+我仔小

引用:這個學期開學後,我發現兩個女兒的功課出現

原帖由 200904 於 16-03-08 發表
這個學期開學後,我發現兩個女兒的功課出現很多不細心而造成的錯誤。幾乎是每隔兩天,一批功課,每科都有這 ...
讓她們不合格

回覆:新學期,明顯的粗心,退步,可以有什麽辦法解決?

我夠想等佢欠交/功課錯漏唔提佢等佢俾老師修理。

但老師唔會得閒話佢,只會寫手册,學校仲講到明欠交得多扣操行分。

佢又唔會驚,功課拿丙-或被老師寫手册乜hard feeling 都冇。

根本放唔到手

如果 正 值 青春 期 仲 大 煲,  跌 廿 名 都 見 過,  全 級 第一名 跌 去 廿 尾

回覆:sumchanma 的帖子

今日回家 又有一張工作紙只做了一面啊!手工都要等我一起做,阿媽我是手工蠢材都不知道!唉!
我已宣布明天起,不檢查了。

little_yolky  一個係咁定兩個都係咁?  發表於 16-3-9 12:56

我個小朋友一樣,從摸熟環境後, 知道規則點玩, 就開始心散變差, 仲要越來越多甩漏, 寫字越核突,  是是但但做完功課, 錯漏百出, 而且多口又多手,左耳入左耳出。 今天仲比老師罰,唉!可以點樣

siden 發表於 16-3-8 21:20
我夠想等佢欠交/功課錯漏唔提佢等佢俾老師修理。

但老師唔會得閒話佢,只會寫手册,學校仲講到明欠交得多 ...

一樣...
幾份功課..可以有無數種甩漏法..唔記得要做...有做錯頁數...有字都未寫好,寫得半個字...有中間漏幾題...有成頁無做...有唔識skip左無做漏空,但又唔記得問下我...

功課下下拎乙-, 叫佢用心做, 就同我講, 乙-都算唔錯呀, 都唔係丙...好啦, 到拎左丙返來...我都唔敢落井下石, 只係話你唔用心, 老師係睇得出架, 鼓勵佢用心去做...

唔係我唔想放手..係佢根本唔在乎..

默書唔合格返來, 我話你知咩事啦,我無鬧, 之後依然無主動溫, 只係我捉佢溫時, 佢態度合作左少少咁...

我突然慶幸我仔讀傳統學校, 如果讀自由度高既...佢都唔知會自由奔放到咩地步.....

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-3-8+13:18+我覺得

原帖由 little_yolky 於 16-03-08 發表
所以你明唔明解點解部份家長响暑假幫小朋友排到密密麻麻? 話驚玩創個心喎。 ...
完全同意。未升中二,三都唔夠胆放鬆

引用:Quote:200904+發表於+16-3-8+14:04+回覆+MA

原帖由 little_yolky 於 16-03-08 發表
小朋友識驚係家長既天大喜訊, 我細果個由細到大完全唔知驚, 細個時教佢戒片, 著褲仔等佢癩濕, 嚇驚咗就會自 ...
你細女真係正

little_yolky  我教到嘔血  發表於 16-3-10 08:43

我嗰個一樣, 下學期閞始都係好心散, 所以經歷咗第一次嘅中英默書唔合格, 同埋老師25/2已通知10/3默書, 不過我睇漏咗唔知道, 所以昨晚先記得話要溫
‹ 上一主題|下一主題