用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果7月5日荃灣派唔到Band 1位
樓主: eatmonmon
go

如果7月5日荃灣派唔到Band 1位 [複製鏈接]

回覆:王家爸爸 的帖子

如果b1b-c可以叩邊間?

醒目開學勳章 王國長老

elbk 發表於 16-6-19 17:57
請問如band 2頭男生,可考慮沙田邊間中學而交通效方便?
你要自己查下有咩車到.

舊年有位同學派左去何文田官立 (B2), 最後叩門入聖母無玷聖心 (B2A-B1C).

2016年B1中學名單+部份中學Banding (以DSE成績/入U率評分)

B2A-B1C   林漢光, 鄭榮之, 聖母無玷聖心

peggy  郭德勝都是B1C  發表於 16-6-20 01:17
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原來B1中叩沙崇機會微
如果叩郭德勝,聖羅撒有機會嗎?
沙田區B1邊間較大機會能叩入, 請指教

引用:原來B1中叩沙崇機會微如果叩郭德勝,聖羅撒

原帖由 ichome2002 於 16-06-20 發表
原來B1中叩沙崇機會微
如果叩郭德勝,聖羅撒有機會嗎?
沙田區B1邊間較大機會能叩入, 請指教:igiveup ...
如果係band 1中生沙蘇,林裘謀,沙官,沙循,band 1中試下無妨。  林漢光,鄭榮之,郭得勝,band 1尾可以一試,叩到機會較高。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王家爸爸 發表於 16-6-19 15:04
B1A男可以試DBS、SJC、KC、LSC、兩間華仁等。
請問如荃灣 Band1 頭數學仔 , 冇特異功能, 平時有校外活動,  得小獎項  叩 DBS、SJC、KC、LSC、兩間華仁 應冇機 ?     或叩深水埗, 葵涌區, 可以考慮邊間大d 機會 ?  

王家爸爸  深水埗、葵涌區等弱區基本上唔駛試,因為競爭一定大。  發表於 16-6-20 11:23

peggy1 發表於 16-6-20 10:53
請問如荃灣 Band1 頭數學仔 , 冇特異功能, 平時有校外活動,  得小獎項  叩 DBS、SJC、KC、LSC、兩間華仁 應 ...
以前SJC、KC、LSC等都有筆試,今年唔知道。入到閘考筆試既話,其實好可能係純睇做卷成績。

gracelam 發表於 16-6-20 08:52
如果係band 1中生沙蘇,林裘謀,沙官,沙循,band 1中試下無妨。  林漢光,鄭榮之,郭得勝,band 1尾可以一 ...
其實只要有筆試考既,對無嘜課外活動既B1生都有利。

黃巴士  同意。 主要都是看成績高低及操行。  發表於 16-6-20 11:33

另一方面說 : 當日放榜, 時間較緊迫。  
樓主"同日"鎖定一區是好, 因人頭湧湧, 遞表都排隊。有些須當天即日筆試。 如何傳耀叩門, 不是當天的, 但須遞表。  善德即日及隔天筆試, 安柱是即日面見。王少清是隔日。(如做法仍沒改變)
PS : 叩門不要過份左加撲, 因孩子須要平靜心神去考筆試的。
屯門區太遠(返學時間交通很緊張), 而且其區BAND1 A &B校多是多功課及十分谷的。 星期六都要回校強制參加校內課外活動。

王家爸爸 發表於 16-6-20 11:22
以前SJC、KC、LSC等都有筆試,今年唔知道。入到閘考筆試既話,其實好可能係純睇做卷成績。 ...

唔係好明白 ?

深水埗、葵涌區等弱區基本上唔駛試,因為競爭一定大 ??

其實叩門學校都唔會再CHECK次第, 佢點知個學生係1A, B OR C呢? 我女全A, 呈一級十幾, 呈二級十內, 呈三級廿一, OVERALL 係1A, 但名次唔靚仔, 叩門好蝕底

peggy1 發表於 16-6-20 11:55
唔係好明白 ?

深水埗、葵涌區等弱區基本上唔駛試,因為競爭一定大 ??
深水埗、葵涌區等弱區,派得差既相對高啲,所以競爭一定大。競爭大令到學校收到好多叩門申請,花多眼亂,學校容易睇漏眼,即使成績比較好既同學,想要突出自己,一啲都唔容易。

yiuyiu88  何謂弱區  發表於 16-6-28 21:15

jackjackwin 發表於 16-6-20 12:07
其實叩門學校都唔會再CHECK次第, 佢點知個學生係1A, B OR C呢? 我女全A, 呈一級十幾, 呈二級十內, 呈三級廿 ...
叩門時,中學無得CHECK次第,所以一線名校好多時都要考筆試。

回覆:gracelam 的帖子

我小朋友係男仔,深水埗有哪些選擇?

引用:除葵青區外,建唔建議去屯門或沙田叩門? +

如果住荃灣,叩元朗的中學也可以,坐西鐵其實好近

請問B2邊緣人, 想叩沙田有邊間可以選擇????

一生中最愛 發表於 16-6-24 16:35
請問B2邊緣人, 想叩沙田有邊間可以選擇????
B2邊緣人係指B1、B2之間既邊緣人,定係B2、B3之間既邊緣人?

gracelam 發表於 16-6-19 15:46
上智及聖母玫瑰兩間女校!! 仲有英華女校,過幾年先搬返港島區。
女英華好似一向冇得叩

引用:Quote:peggy1+發表於+16-6-20+11:55+唔係好

原帖由 王家爸爸 於 16-06-20 發表
深水埗、葵涌區等弱區,派得差既相對高啲,所以競爭一定大。競爭大令到學校收到好多叩門申請,花多眼亂,學 ...
弱區唔係指同其他區同是B1 A 生,但實際上水平係差d咩?如果其他區入去叩(指同 band計),唔係優勝d咩?

‹ 上一主題|下一主題