用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 南區鴨利洲小學
樓主: mable1124
go

南區鴨利洲小學 [複製鏈接]

Re: 南區鴨利洲小學

raccoon-dog
apleichau 街坊??
raccoon_dog 寫道:
南區的小學,在區外很出名和有名氣,因為囡囡在區外上興趣班,所以識得很多名校的家長,那些家長問囡囡讀邊間小學,初初不敢說,後來先知間學校咁有名氣,很自豪呢.
但在南區不是很多人讀和很少人選呢間,
連某機構的總幹士都讚過呢間小學.

hoiyin,
不是呢!差很遠呢!
而且街坊咁多人讀.
我住附近,很討厭這所學校.
因為學生很頑皮.

基悅?

培德?

如果係囡囡,培德學校真係唔錯。歷史悠久的女校,加上嘉諾撒會有點名氣,我親戚個囡係入面讀緊。佢話個女入左去之後好大轉變,由幼稚園的小霸王,入左去一排真係乖左、自律左好多。呢間學校校風好好,學生出名乖同斯文(起碼唔擔心佢學壞),讀書成績都唔錯,程度可能深少少,不過如果想中學入聖心,呢間都係好好的選擇。

南區官小&寶血英文都好唔掂。

其實有很多間小學英文都差。除了靠學校也要家長的協助, 而且還要從少打好基礎。

小朋友學英語拼音是很有用的, 其次是文法和會語。學校課程外, 我替小女報讀英國文法協會小學英語校課, 暑假會報拼音班, 語言始終是靠累積的。

Yes, I agree.

就討論中的這兩間:南區官小&寶血來說,我有這樣的經驗 --

去年暑假在某個centre 幫手,當中的英文興趣班按程度分班後的結果是這樣的︰
南區官小、寶血(海怡&華富)的P.2、3 緊緊可以和始南、聖心、聖保祿的P.1編在同一組(事實上可能部分的程度可能還不及那些P.1的,不過如把P.4的也編進去,似乎有點難看),而在堂上老師的全英語授課對他們來說亦有困難。

mable1124 寫道:
其實有很多間小學英文都差。

不過海怡寶血由今年開始英文分5組上...最好個組會用全英語教授喎

醒目開學勳章 王國長老

唔好嚇我wor, 我係培德出黎既(小學至中七)
培德既校風, 係唔錯既, 起碼唔會太壞, 但academic standard真係......(我就幾大都唔會俾我個女去讀lor)
嘉諾撒會無錯係幾出名, 但嘉諾撒會入面, 最"屎"既, 都算係培德lor: 聖心, 聖家, 嘉諾撒, 聖方濟各, 講出黎都有人識, 好坦白, 我就唔係好好意思提起自己個學校名lor (sad but it's true)
我算係好努力入到u既培德生, 上到大學, 無論academic standard, 或者social development方面, 明顯係比其他大學同學差
我就話唔好唸住將培德同聖心拉上關係, 聖心本身有自己既小學會幼稚園, 好多學位都已經派左俾佢地, 培德生, 同外來生一樣, 無特別既preference
(我幾廿年前讀小學有保薦時, 都只係一年可以保薦二個小六生升聖心, 何況而家?)
schoolexpert 寫道:
如果係囡囡,培德學校真係唔錯。歷史悠久的女校,加上嘉諾撒會有點名氣,我親戚個囡係入面讀緊。佢話個女入左去之後好大轉變,由幼稚園的小霸王,入左去一排真係乖左、自律左好多。呢間學校校風好好,學生出名乖同斯文(起碼唔擔心佢學壞),讀書成績都唔錯,程度可能深少少,不過如果想中學入聖心,呢間都係好好的選擇。

我都聽過培德雖然同屬嘉諾撒會,但多數都派回嘉諾撒書院,而聖心就諗都唔好諗。
咁妳又會點選擇南區的小學呢,請問?
Charlotte_mom 寫道:
唔好嚇我wor, 我係培德出黎既(小學至中七)
培德既校風, 係唔錯既, 起碼唔會太壞, 但academic standard真係......(我就幾大都唔會俾我個女去讀lor)
嘉諾撒會無錯係幾出名, 但嘉諾撒會入面, 最"屎"既, 都算係培德lor: 聖心, 聖家, 嘉諾撒, 聖方濟各, 講出黎都有人識, 好坦白, 我就唔係好好意思提起自己個學校名lor (sad but it's true)
我算係好努力入到u既培德生, 上到大學, 無論academic standard, 或者social development方面, 明顯係比其他大學同學差
我就話唔好唸住將培德同聖心拉上關係, 聖心本身有自己既小學會幼稚園, 好多學位都已經派左俾佢地, 培德生, 同外來生一樣, 無特別既preference
(我幾廿年前讀小學有保薦時, 都只係一年可以保薦二個小六生升聖心, 何況而家?)
[quote]
schoolexpert 寫道:
[/quote]

醒目開學勳章 王國長老

no喇, 培德有自己中學架, 我既年代, 五班中一, 四文一理, 爭入二班中六, 一文一理, 但一般entry requirement都係3c, 你話佢咩水準喇(如果將培德視為入聖心既途徑, 實在係太樂觀喇)

sorry呀, 我真係俾唔到咩意見(關於南區小學), 因為我o係南區讀書, 都係好多年前既事lu, 好多學校對我黎講, 都係新野
我只可以講, 寶血, 始南係南區既"傳統名校", 赤柱聖士提反吸引到好多區外既學生就讀, 程度都應該唔錯

而培德, 我以畢業生既意見, 就真係唔recommend, 而我公司做幼稚園生意, 我問過校長, 佢話好多家長嫌培德太守舊, 都唔係太"吃香"喇, 當然, 如果家長覺得學校最緊要"教得個細路乖就得", 培德做得到既!

Sinfather:

有機會你可以朝早返學時間入海怡半島睇下,你估---住海怡的學生,多數

醒目開學勳章 王國長老

m1m1sam,
exactly!

agree       [quote]
m1m1sam 寫道:
Sinfather:

有機會你可以朝早返學時間入海怡半島睇下,你估---住海怡的學生,多數

raccon_dog,

請問係邊間小學?

raccoon_dog 寫道:
南區的小學,在區外很出名和有名氣,因為囡囡在區外上興趣班,所以識得很多名校的家長,那些家長問囡囡讀邊間小學,初初不敢說,後來先知間學校咁有名氣,很自豪呢.
但在南區不是很多人讀和很少人選呢間,
連某機構的總幹士都讚過呢間小學.
[/quote]

我都係咁諗, 不過若要選南區的小學, 好多同學仔家長都話田灣始南, 南區官小同聖伯多祿幾好喎, 你地又點?

[quote]
hoiyin 寫道:
agree       [quote]
m1m1sam 寫道:
Sinfather:

這是事實。 今年南區英中學位只得二百多個學位, 是港島區最少英中學位的校網 , 而東區有近八百個英中學位, 相對南區升英中的比率相差很遠。入住海怡半島的, 當然有能力給小朋友往他區就讀, 任何父母有能力都會把最好的給子女。

田灣始南升中派位沒有置富始南的好........  

其它就算去它區讀..都可以讀津校無咩話有無能力ge
mable1124 寫道:
這是事實。 今年南區英中學位只得二百多個學位, 是港島區最少英中學位的校網 , 而東區有近八百個英中學位, 相對南區升英中的比率相差很遠。入住海怡半島的, 當然有能力給小朋友往他區就讀, 任何父母有能力都會把最好的給子女。

車費膳食費....  往返時間.....  補習班.....  
好的學校都要有好的培育, 錢...唔慳得。
‹ 上一主題|下一主題