用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求意見! 蘇浙AM v 圣瑪加利大PM v 呂郭碧鳳AM v 高主教 ...
樓主: Yoliu-E
go

求意見! 蘇浙AM v 圣瑪加利大PM v 呂郭碧鳳AM v 高主教AM v 寶AM [複製鏈接]

Yoliu-E 發表於 17-1-4 14:49
自己比較傾向於 蘇浙 或者 聖大
蘇浙:優點:語境較好,AM時間較好安排,有小學(雖然不是保證收)
        ...

活潑的女孩揀聖大會好開心

澄清一點蘇幼不是嚴肅,是happy school, 功課比聖大少但蘇小是較為嚴肅

我會选聖大。原因聖大女仔派位不錯,好多ST PAUL'S PRIMARY 同MARYMOUNT. 我自己都有個女,如果你話上穌小的話,我觉得NOT GOOD ENOUGH, 就算有所谓BACKUP,我都觉得唔够好。其实作爲家長,应该去間适合小朋友同环境好的,我就情愿冒险啲。

Guaichu 發表於 17-1-10 11:27
我會选聖大。原因聖大女仔派位不錯,好多ST PAUL'S PRIMARY 同MARYMOUNT. 我自己都有個女,如果你話上穌小 ...

聖大有天主教的宗教背景, 入讀的小朋友可能有唔少巳領洗入天主教, 宗教分佔升小5分, 這對升小可以有唔細的影響,St Paul & Marymount都是天主教。

而且多同區小朋友入讀聖大 (Net 12),自然較多人升小大抽獎階段入讀Net 12 的學校 such as St Paul & Marymount。

當然不懷疑聖大的升小成績, 只想提提大家, 需清楚了解升小的詳細玩法, 再對比自身的情況才作出最後選擇。

其實睇派位成績冇乜用,純粹係靠運氣,要睇間學校勁唔勁,應該留意佢d學生考私小或直資成績

behd 發表於 17-1-10 12:13
其實睇派位成績冇乜用,純粹係靠運氣,要睇間學校勁唔勁,應該留意佢d學生考私小或直資成績
...
Very true.

behd 發表於 17-1-10 12:13
...

直資私小還要看是否一缐,二、三、四線太多waiting入,看不到其實力
但亦不可急略叩門,成功叩門比考到直私更顯其實力

Forgetmenot999 發表於 17-1-10 12:53
直資私小還要看是否一缐,二、三、四線太多waiting入,看不到其實力
但亦不可急略叩門,成功叩門比考到直 ...

非常同意

回覆 amyvwong 的帖子

一共面佐10家,五個offer,五個waiting。。。  是不是有些多?呵呵,不過不敢冒險,畢竟之前報N班的時候已經有過教訓。
其實我個人覺得如果同小朋友安排好,她是不會覺得累的,比如我自己就是告訴小朋友我們今天要去一個新的地方玩下,其實她自己都當做是去玩,不會覺得辛苦或者壓力大,家長需要做的功夫反而更多些。

多謝大家意見,最終都是選擇聖大,希望可以改到AM。

統籌考慮,都是希望小朋友有愉快的環境成長,同時我真是比較buy 聖大注重培養小朋友的自主思考能力,而蘇小應該不是我的目標小學。

Yoliu-E 發表於 17-2-13 17:13
多謝大家意見,最終都是選擇聖大,希望可以改到AM。

統籌考慮,都是希望小朋友有愉快的環境成長,同時我真 ...
Good choice for girl!

回覆 Yoliu-E 的帖子

多謝分享。10間是多,但N班入唔到都有點擔心。加上入紙10間,還要看面試時間有無撞期。父母要填10份表格加10次面試,當然是父母做得多 :p
‹ 上一主題|下一主題