用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31校網點揀
樓主: fanay
go

31校網點揀 [複製鏈接]

fanay 發表於 17-8-30 15:39
即係話就算讀循小 都未必一定入循中?直屬同龍校有咩分別?

2016年或以後小一入學的,與循中脫關了,冇任何着數,可能在叩循中時會有些少着數吧!

龍校就是100%直升囉!
直屬就是乙部統派位的85%(即65% x 85%,實數其實得55%)
聯繫就是乙部統派位的25%(即65% x 25%,實數其實得16%)

回覆樓主

我都係呢區,真係想到頭都爆,二線得兩間,上年基道放乙二都唔係必入,真係要度度

gglover 發表於 17-8-30 19:28
2016年或以後小一入學的,與循中脫關了,冇任何着數,可能在叩循中時會有些少着數吧!

龍校就是100%直升 ...

多謝解答 明白哂

回覆樓主:

31區其實好慘!有四間地區名校再加埋可接龍男校。令到有好多人因為呢四間學校會專登搬過黎抽!

但抽獎始終係抽獎,雖則有四間地區名校同間男校,但寶校也極多!

基本上自行得十五分只有機會中寶校!
到抽獎時只可選一,因為一抽唔到,再落一大截的基x同羅xx通通無你份、之後就只得寶校!我地今年就係好例子。st Mary 1-1-1, 之後乙二補埋間油天諗住要黎做叩門,之後排烈為基道,羅裕績,方樹泉。最終就派到方樹泉

所以呢一兩年,大家好多時選校偏向保守,雖然羅xx係二線,但也非常心雄,好想再晉升,但師資似乎同名校級有所距離、學生亦會有所壓力!

但係論以上所講的一二線,基本上都係會讀得辛苦!而基x行快樂學習路線,令到大家係呢個沙漠有個小綠州的感覺。加上強調對SEN支援,極受小眾及有特殊需要者歡迎!

hihicathk 發表於 17-8-31 00:28
31區其實好慘!有四間地區名校再加埋可接龍男校。令到有好多人因為呢四間學校會專登搬過黎抽!

但抽獎始終 ...

似乎你唔係好清楚個遊戲點玩!!

計分制只適用於自行,落到去大抽獎無論甲乙部都已經同幾多分無關係,所以你話甲一得十五分只有機會中寶校係唔成立的。第二,我六年前乙一抽St Mary之後,乙二都已經無可能擺新舊油,而六年後的今天你竟然仲會擺油天落乙二諗住要嚟做叩門?首先,乙二擺油天已經無可能,其次...如果想攞誠意分去叩門就應該油天擺乙一而唔係擺乙二,你咁排法最後派到去方樹泉係正常不過的事⋯⋯

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-31 01:07
似乎你唔係好清楚個遊戲點玩!!

計分制只適用於自行,落到去大抽獎無論甲乙部都已經同幾多分無關係,所 ...

老實講,我真係唔係好識玩!

因為大女係讀私校,所以基本上無打算過比阿細讀津校!只是今年太多人去報直私,阿細又怕醜,所以咩都無係手!

而我指的甲一其實係指自行收生(唔好意思用錯terminology)!基本上今年15分係無咩機會係31派到好野!

而我地一早盤算好,31只心儀SMC!
如果四大入唔到、我地都唔會原區讀。最終而家都係靠叩門轉咗兩次會去咗間合心水的!

hihicathk 發表於 17-8-31 01:14

老實講,我真係唔係好識玩!
咁你好好彩叩門成功!
同意你所講,在31網15分想抽到熱門學校是無可能,因為無論St Mary、新舊油定循道,全部都係有宗教背景

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-31 01:21
咁你好好彩叩門成功!
同意你所講,在31網15分想抽到熱門學校是無可能,因為無論St Mary、新舊油定循道,全 ...

當年家姐20分都抽唔到,所以只有25分或有兄姐先有機

fanay 發表於 17-8-30 11:50
係仔仔 得15分 有細佬跟尾
心儀循道多點 之後德信
來緊返學就要揀一間 會吾會德信少左女生揀機會有d

我覺得15分排哩兩間都冇機會,不如睇睇將來想叩門邊兩間,就擺落去。我今年就係冇揀過新油天,所以連交表機會都冇。我小朋友英文都唔係太好,但識基本對話。今年叩門31、32網6間學校,除咗循道唔收,其他5間都收咗,其中有3間算係地區1線。我覺得小朋友臨場表現最重要,要淡定同有禮貌。識得有人大抽獎放循道係第一,收咗。

LINGKONG 發表於 17-9-1 10:23
我覺得15分排哩兩間都冇機會,不如睇睇將來想叩門邊兩間,就擺落去。我今年就係冇揀過新油天,所以連交表 ...
我仔同學3個放循道第一, 全中!

回覆樓主

舊油天 - 不用111
新油天 - 不用111 (只需要有揀過就得)
循道 - 不用 111 (揀人 In)

我覺得15分排哩兩間都冇機會,不如睇睇將來想叩門邊兩間,就擺落去。我今年就係冇揀過新油天,所以連交表 ...

根據去年小一叩門經驗,新油天...000都可以成功叩入!今年冇楝過唔收叩門申請表?!
樓主可以提供多啲有關叩門新油天嘅資料分享嗎?是否親身經歷?

apple1990 發表於 17-9-2 08:37
根據去年小一叩門經驗,新油天...000都可以成功叩入!今年冇楝過唔收叩門申請表?!
樓主可以提供多啲有關 ...

睇返學校的叩門通告,以及17年的分享,的確是要㨂過新油天才收表。

其實,甲3、乙8理論上都是㨂過。

明白 都係靠扣門 我而家揀邊間都無用

你小朋友好叻 叩門六間有五間都收 即係話你嗰陣時係31校網  但係叩門可以扣其他校網

tkinwong 發表於 17-9-2 09:37
睇返學校的叩門通告,以及17年的分享,的確是要㨂過新油天才收表。

其實,甲3、乙8理論上都是㨂過。

正確, 我31網唔記得放乙6/7 新油天收叩門表

fanay 發表於 17-9-2 12:48
明白 都係靠扣門 我而家揀邊間都無用

大抽獎時比較下兩間可供抽獎學位, 循道近年世襲生蠶食好多大抽獎位,德信又再少左班女仔可能競爭冇咁大。

fanay 發表於 17-9-2 12:50
你小朋友好叻 叩門六間有五間都收 即係話你嗰陣時係31校網  但係叩門可以扣其他校網
...

其實小朋友真係唔算好叻,但佢心態比較好,面試佢當去玩,唔識就算。我哋係32網,當時擔心新油天太大競爭,所以冇揀,係0-0-0。

31 係天地網,建議參考以下帖....
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 0051&fromuid=209551

31網定32網好?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3340251&fromuid=209551
‹ 上一主題|下一主題