用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 研究指香港小四學生母語閱讀能力降 排名由首位跌第三 ...
樓主: 2jkidsfather
go

研究指香港小四學生母語閱讀能力降 排名由首位跌第三   [複製鏈接]

October. 發表於 17-12-7 10:30
F3 中文 80分好叻

呢個分數應是TOP 3 內吧?

一般學校可能第一,神校可能第尾,看學校平均分為準

brother4 發表於 17-12-7 12:00
唔係褂, 第尾? 懷疑你太神話神校了.

yovin 發表於 17-12-6 19:17

同意王家爸爸!
家長同子女閱讀再交流,咁算唔算係補習先?我覺得係喎 <=====  吓? 補習新定義嗎? 咁都得? 咁死啦, 我兩個女即係狂補習了。原來我一直呃緊人, 佢兩個係有補習的......

yovin 發表於 17-12-6 19:21
全球第一、同全球第三……在我眼中都已經好TOP 。滿足矣!

我反而更希望如果可以有全球TOP 10 就更好!昔 ...
我都覺得傳媒少少wa中取寵,不過但trend 是downward 和 另外閱讀興趣分是低,若太遲先做野,可能e唔返

2jkidsfather 發表於 17-12-7 09:11
繼續省:

1) bedtime story is good------------> It is a really very good thing!!
事實上,在eK不時見到初小學生家長話冇時間閱讀,雙職父母放工返到屋企都可能得番半條人命,不功利閱讀去面對呈分,括達人先做到law。葉生建議加長library 開放事間有乜用,況且e加有電子書。
to be fair,其實是有不少野做左,不過又唔覺有 promo 過

little_yolky 發表於 17-12-7 12:54
家長同子女閱讀再交流,咁算唔算係補習先?我覺得係喎

A:「你仔有無補習?」
B:「有呀,每晚幾個鐘,星期六日十幾個鐘。」
A:「吓,咁辛苦?」
B:「唔辛苦,我一有時間就同阿仔傾計天南地北,讀故事書,帶佢去行山學植物,帶佢去科學館/博物館」
A:「。。。。」

係佢地無限放大補習的定義者。

王家爸爸    發表於 17-12-7 18:59
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-12-7 13:24
如果用大家廣義既補習定義, 阿女們除咗體育、數學以外, 係科科都有補習, 仲要預早補習中學課程!

MrBeast 發表於 17-12-7 13:20
事實上,在eK不時見到初小學生家長話冇時間閱讀,雙職父母放工返到屋企都可能得番半條人命,不功利閱讀去面 ...
不功利閱讀去面對呈分 <==== 拿, 閱讀呢家嘢, 唔係呈分先嚟做, BB已經要做喇。有閱讀習慣, 呈分都阻佢哋唔到, 一定有時間sip嚟睇書。父母放工返到屋企, 陪小朋友閱讀、玩, 簡直係鬆弛劑, 令心境開朗。

October. 發表於 17-12-7 12:37
唔係褂, 第尾? 懷疑你太神話神校了.

朋友口中説出來,學校在香港岛,平均分90以上,朋友孩子有98分,入咗HKulaw,去芵交流生現國際大行做實習生,未畢業有4 XxXX月薪

little_yolky 發表於 17-12-7 12:54

每次取成績表,老師問我:仔仔,有無補習?

我答: 每天放學後,我會跟下功課,親子閱讀書本,主攻睇報紙。老師話算親子補習喎!

little_yolky    發表於 17-12-7 17:14

brother4 發表於 17-12-7 15:14
朋友口中説出來,學校在香港岛,平均分90以上,朋友孩子有98分,入咗HKulaw,去芵交流生現國際大行做 ...

你講的一個尖子個案,不能証明88分考第尾。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-12-7 13:24

根據朗文詞典嘅<補習>定義:
為了補足某種知識,在課外或業餘時間學習。
我本辭淵封印左、今天解封。辭淵說:<補習>正式教育有所不及時,再加以補充的學習。

親子閱讀、父母帶去博物館邊看邊教……這是不是補習呢?

brother4 發表於 17-12-7 12:00

我仔不是神校,在one尾two頭的精英班。中一、中二、中文5o%後無排位。
補習中文後:
中三、中四……<中作>同<中文閱讀>,中文閱讀7x分排到top 25% , 中文作文6x分排到top50%
學校有內地尖子的,中文排名高都不太容易
學校只排Q1(top25%)、Q2(top50%) 。

MrBeast 發表於 17-12-7 08:47
港生閱讀能力跌 越補習越低分 學者籲勿催谷否則「輸在終點」

補習→如果可以细分四大類為:
a : 放學後學生自理
b : 放學後家長親子補習
c : 放學後坊間補習班
d : 放學後私人老師補習

另外閱讀分為兩類:
a : 興趣閱讀
b : 攻利閱讀

這樣的研究或論文,會全面D。
可惜我已畢業,否則<論文>題目,必寫呢個。

係……
仲係由<尖子媽媽>去作為老師的教導。

little_yolky    發表於 17-12-7 17:48

yovin 發表於 17-12-6 19:21
全球第一、同全球第三……在我眼中都已經好TOP 。滿足矣!

我反而更希望如果可以有全球TOP 10 就更好!昔 ...

贊同。新加坡在進階方面出色,但香港在高、中和初階方面也沒有比下去,未知是否精英與普及教育之別,其實頭幾位沒有大分別,香港學生表現比很多國家好,何必為只區區幾分而不樂。
香港人身上沒有書味,孩子嗅著臭銅長大,有如此成績,還不滿足唄!閲讀是樂趣,並不是比賽。

mshopuiyin    發表於 17-12-7 21:02
mshopuiyin    發表於 17-12-7 21:01
b3410    發表於 17-12-7 19:13

yovin 發表於 17-12-7 17:19
係……
仲係由去作為老師的教導。
其實我無呃大家, 我真係無乜教阿大, 我只係測考前分析下佢英文worksheet同對上次測驗有咩錯, 邊方面弱, 再睇下範圍, 邊D較易失分, 叫佢溫邊度; 中文就只係叫佢集中溫邊度較易失分既; 常識、聖經就C6同佢溫習, 要即刻回答, 不可想, 係咁多了。

little_yolky 發表於 17-12-7 13:32
不功利閱讀去面對呈分 
我的意思是將補習、操補充練習的時間來free style 看書,唔記金句、查字典、記新詞彙、etc

yovin 發表於 17-12-7 17:11
補習→如果可以细分四大類為:
a : 放學後學生自理
b : 放學後家長親子補習
補a 可以係家長買補充練習比子女自己做
‹ 上一主題|下一主題