用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DPS VS 民生
樓主: 631928
go

DPS VS 民生 [複製鏈接]

DPS 因級學生少,比一般小學音樂活動少 也唔會有校隊。如小朋友有其他叻的地方,都要考慮學校有冇對佢有利的配套。

jasminejade 發表於 23-7-18 08:48
DPS 因級學生少,比一般小學音樂活動少 也唔會有校隊。如小朋友有其他叻的地方,都要考慮學校有冇對佢有利 ...

我反而覺得呢個係個優點,就算校外拎獎,通知學校,會有優點,令成績表亮麗。正正呢個原因,上年一年級有兩位小朋友,成功插入男拔同喇沙。

j927tijs 發表於 23-7-18 11:11
我反而覺得呢個係個優點,就算校外拎獎,通知學校,會有優點,令成績表亮麗。正正呢個原因,上年一年級有 ...

如獨子女同FTM /家人幫手當然容易付出時間 ,日日同小朋友車出車入去不同地點學習。但都要其他考慮職業媽媽的難處。如果學校放學已有軟硬件配套、對我呢類要雙職家庭比較輕鬆。小朋友最出色地方再向外加強訓練。

jasminejade 發表於 23-7-18 08:48
DPS 因級學生少,比一般小學音樂活動少 也唔會有校隊。如小朋友有其他叻的地方,都要考慮學校有冇對佢有利 ...
冇校隊米少左d 樂趣

jasminejade 發表於 23-7-18 12:44

如獨子女同FTM /家人幫手當然容易付出時間 ,日日同小 ...

Dps放學都算多課外活動班,但係培訓,校隊嗰啲應該就冇,起碼呢兩年我唔見有!

chanti 發表於 23-7-18 12:48
冇校隊米少左d 樂趣

其實選擇一間學校真唔簡單,畢竟係六年時光。有些小學的連小息、飯後都多姿多彩,有小組活動俾學生參與,唔係只單單追求書本上知識。畢竟時代唔一樣。另外又要睇家庭配套,如學校近、下課後家人又可付出時間外出與加強小朋友優勢,咁影響又真唔大。幼稚園番半日冇咩功課但接出接入,送出去外補都已夠忙。小學生點會輕鬆,仲有面對最後2年呈分試、考中學直資又要再做預備。點講小學都係一個重要階段,再唔係幼稚園生玩下朗誦比賽呢類單人表現階段,有些機會錯過左就冇。可能中學都有校隊的、但人地小學已有3-4年校隊資歷、經驗豐富,高下優勢。

jasminejade 發表於 23-7-19 08:25

點解你認為校隊係咁重要?係咪因為你小朋友運動比較優勝?

j927tijs 發表於 23-7-19 11:17
點解你認為校隊係咁重要?係咪因為你小朋友運動比較優勝?

校隊唔係得運動。。。加上校隊活動要在小學時培養的,中學咩都唔識但想之後去到中學時,其實大部分已冇左興趣唔會再參加,也沒有機會畀你慢慢培養。

jasminejade 發表於 23-7-19 13:29
校隊唔係得運動。。。加上校隊活動要在小學時培養的,中學咩都唔識但想之後去到中學時,其實大部分已冇左 ...

明白,聽你咁講,應該你追求嘅係團隊精神。我又唔認為校隊有咁重要嘅角色,始終入校隊應該要經過篩選,我諗唔係想入就入得。可能阿仔運動有跟開唔同教練。至於大個咗想唔想參加,我覺得主要係小朋友大個咗有話事權,而未必關小學有冇校隊事。始終我未接觸過校隊呢樣嘢,所以暫時冇機會睇到好處同影響。

j927tijs 發表於 23-7-19 13:43

明白,聽你咁講,應該你追求嘅係團隊精神。我又唔認為校隊 ...

明白。可能我自己小學時有好多活動,也有校隊。drama, 奧數,體育,辯論,樂團,合唱團,到今時今日我都覺得當時好開心見識多,做代表的心態令人想有進步的心。老師鼓勵同欣賞係小朋友心中地位點都比校外教練高。
小朋友長大後面對一班群體,佢會做一個worker 定一個leader , 都要一點一點經驗累積。眼界大一定比較優勝。

jasminejade 發表於 23-7-19 14:14
明白。可能我自己小學時有好多活動,也有校隊。drama, 奧數,體育,辯論,樂團,合唱團,到今時今日我都覺 ...

原來係咁,聽你咁講都好羨慕有校隊嘅學校提供咁多唔同嘅活動,黎加強小朋友嘅素質,我都認同咁樣對小朋友將來會有極大嘅幫助。講少少Dps, 小朋友可以喺做project加presentation方便,體育課做team leader,呢類嘅教育模式增加領導才能。學生做錯事,開頭唔會罰,會叫小朋友做小老師指導其他同學,從而引導小朋友向好,呢方面係我最欣賞!亦令我仔仔改變到好多。其他小學未讀過,所以冇得比較,但暫時嚟講,我都比較滿意。

631928 發表於 23-7-14 00:19
女仔有細佬,大家會點揀?兩間分別
民:要學費,大班4X人再乘7班,粵教中,細佬唔係一定收,有85%中學
DPS ...

請問你哋今年拔小面試要見幾多次?
要不要見家長?
你們收到 offer 未?
Thanks!!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊