用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 41校網 女 統一派位 請問第二志願點揀?代友問 ...
樓主: j927tijs
go

41校網 女 統一派位 請問第二志願點揀?代友問 [複製鏈接]

發表於 3 天前 |只看該作者
bighero 發表於 24-10-15 17:32
老實講幼稚園讀開happy school, 入讀MCS或DPS根本好難跟得上。除非小朋友本身好鍾意睇書, 中英文底好或讀 ...

你講得啱,我仔仔學校,英小,幾乎所有通告都係英文,飯單,政府牙科保健中英對照除外!睇到你嘅回應我而家好擔心,到時可能要陪佢去叩門同埋準備好多叩門信(當然我有預感係徒勞無功)叫佢考慮聖家,佢又話自殺率高壓力好大,我聽到差啲暈抵。難道DPS/MCS 就輕鬆嗎?!考慮緊點說服佢選擇九官,有朋友仔女讀緊,除咗小一老師中文字紅筆找錯處滿版紅之外,感覺上呢間小學有愛心,會比較輕鬆。最慘就算之後係點我都預計到會有怨言,所以我呢排都畀佢搞到個人神經緊張,自己仔搵小學都未咁擔心過!

j927tijs 發表於 24-10-17 10:57
你講得啱,我仔仔學校,英小,幾乎所有通告都係英文,飯單,政府牙科保健中英對照除外!睇到你嘅回應我而 ...
其實家長咁既心態真係好難搞, 咩都推哂俾學校負責教。而家啲學校好多時教得快同深, 通常學生跟唔到都要靠家長教或補習, 學校教完就算。如果而家係happy 幼稚園讀K3都發現程度唔達標, 而又唔打算去改善, 上到小學會更加難跟。唔好話神津, 英小, 或者聖家/基華, 連普通2,3線既小學都未必跟到。其實無獎, 無學其他興趣, 成績又唔好, 又唔係名幼, 叩門成功率好低, 甚至連面試機會都無。以上幾間都好受區外歡迎, 佢哋會揀人去面試。其實而家無邊幾間小學係輕鬆, 2,3線小學反而仲谷, 因為驚殺校要谷成績。如果佢唔改變自己諗法, 去邊間都係搞唔掂。如果可以既話就唔好插手佢啲野, 佢唔太現實, 根本幫佢唔到。

唔使擔心, 通常呢啲都會抽到乙一,命運嘅嘢就係咁…

我都認為九官比較適合
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊