用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 10A狀元﹕榮譽歸補習社
樓主: mission
go

10A狀元﹕榮譽歸補習社 [複製鏈接]

Re: 10A狀元﹕榮譽歸補習社

[quote]
wunma 寫道:
我支持余同學, 這是他犧牲很多東西, 換來吐氣揚眉的時候, 我為他鼓掌!

一個志氣高昂的同學, 得不到學校支持不特只, 還被千方百計阻撓, 如果他就讀於傳統名校, 根本無需放棄所有活動去爭取考試機會, 更一定不會做出現在被視為不當的行為.

以上只係余同學的偏面之詞, 點可以盡信, 實際係點, 仍無人知.  

呢個就係有自信心 +堅持=成功既好例子囉......相信自己,唔輕易動搖信念,這正是呢個社會未來棟樑要有的,而家d細路比人講兩講就動搖,咁耳仔軟.............點獨立呀?????
wunma 寫道:
我支持余同學, 這是他犧牲很多東西, 換來吐氣揚眉的時候, 我為他鼓掌!

一個志氣高昂的同學, 得不到學校支持不特只, 還被千方百計阻撓, 如果他就讀於傳統名校, 根本無需放棄所有活動去爭取考試機會, 更一定不會做出現在被視為不當的行為.

試想如果你是他, 早有信心能應考十科而學校不准, 你會放棄, 或是犧牲一切, 用努力去證明自己是得的?

真想不到完來在大部分人心目中, 前者反而是對的, 後者被評為反骨, 真的替他不值.

幸而傳媒都傾向稱讚他, 否則甚教人去相信, 堅持自己, 努力不懈向目標前進是對的?

出來工作,待人接物比成績重要得多。希望他不要太偏激,唔係做唔到社會棟樑之餘,還引發麻煩。
不過乜都唔做,日讀夜讀,我都唔多support. 因為捱得太辛苦,一成功就自以為是,萬一失敗就憤世嫉俗!

如果學校都支持他,何來怨氣丫.............學校真係要反醒下架
noanswer 寫道:
[quote]
wunma 寫道:

以上只係余同學的偏面之詞, 點可以盡信, 實際係點, 仍無人知.  

ChingChingFather 寫道:
All,
Anyone knows which school he will go?

Best Regards,

據 8 月10 日 星島日報 A4 頁報導.
已對這位憤慨狀元佢仔作了初步報導.

[ 叛逆 ] 狀元終極目標做特首.

放榜日第一時去了皇仁 , 英皇等傳統名校報名.
最後獲英皇書院取錄了.

我覺得讀書讀得好, 係好重要. 但一個人既心理質素同樣重要, 只係讀書叻係無用架!!

[quote]
ha8mo 寫道:
如果咁都覺得係侮辱
個人應該有病了
好彩佢真係10A
否則9A1B佢可能都會跳樓

[quote]

侮辱都可能系一種動力,
激發起奮鬥心,未必唔好,
《臥薪嘗膽》的故事就系一個好例子,
難得的是余同學年紀小小,
在強大的阻力面前,
堅持自己,
沒有放棄目標。

看似乎唔關學校的問題.
學校是沙田區一間好平實的英中.
那會不想出一個狀元 之理 ??
看看他的家人如何教養 , 訓示他吧 !

有人想 , < 砰地一聲雷 > 也不定.
有人覺得同學遘通上有困難.
層次跟他不一樣.
誰是誰非 . 各執一詞
留下今天的文章報導
日後給狀元爺自己知道
也讓他自己深思這個問題.

我老公姪兒同10a狀元係同學,評佢為人頗寸,不過可能有人會認為叻人寸得起.
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

唔好太標榜10A既同學點叻點威啦!我做野咁耐,見大多數都係會考多A既人under會考少A既人. 10A只不過係代表佢考試能力高,唔代表真係狀元, 10A可能害

(太陽) 08月 10日 星期四 03:00AM
【太陽報專訊】應屆中學會考昨日放榜,共有破紀錄的二十五名十優狀元,但這批炙手可熱的尖子之中,竟然也有人要四出撲中六學位。香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學的十優尖子余思遠,不滿母校為保合格率高企多番要求他不要報考十科,認為地區學校在學術發展上掣肘太多,嚴重窒礙了他的發展空間。]即使貴為十優狀元、面對母校以「銀彈」挽留,余思遠仍不為所動四出撲校,最終獲港島區名校英皇書院取錄,他直言,「名校老師同學生

agree
Sindy 寫道:
如果學校都支持他,何來怨氣丫.............學校真係要反醒下架[quote]
noanswer 寫道:
[quote]
wunma 寫道:

[/quote]

wunma 寫道:
真係好叻既人, 謙虛會變成虛偽, 這個係叻人才知既難處.

那就表示呢位叻人真的覺得自己最叻, 所以即使佢想扮謙虛都顯得虛偽.
我欣賞d又叻又懂得欣賞他人長處的人, 畢竟, 一個人點叻都叻唔哂, 懂得欣賞別人, 才會尊重別人, 不會過度自我中心, 生命自然多 d 趣味.

如果他的說法成立的話, 學生家長唔洗博命爭入名校, 家長亦唔洗一千幾百萬在名校區置業, 求其搵間普通料, 留番些錢讀多幾間補習天王學校掂緊.

補習一定有幫助, 但學校冇料到點出到個狀元呢?  說補習好過學校, 在band 3校的老師教到冇心機還情有可原, 在以好學校來說真是本末倒置.

身為狀元相信在中學時成績一路都名列前矛, 通常學校教師都當這些學生是寶, 愛護有加, 為校在公開試爭光.  以一個頂尖學生如長久對學校不滿, 拿住好成績一早可轉到任何名校就讀, 但等到最後, 榮譽歸己, 唔止與校無關, 仲砌多學校一下.
‹ 上一主題|下一主題