用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2012年所有直屬和聯繫學校解除連繫關係
樓主: Kittymummy
go

2012年所有直屬和聯繫學校解除連繫關係 [複製鏈接]

王國長老

Re: 2012年所有直屬和聯繫學校解除連繫關係

順帶一提,
85% 係直屬中小學既比例,
如果只係聯繫中小學,
佢地只係得25% 架咋。

醒目開學勳章 王國長老

哎, 我都唔知...咁複雜既野, 我呢個人頭豬腦真係唸唔掂   
真係多得自己騰騰雞雞既性格, 所以幫女女揀左間一條龍直資....唔係真係有排驚......(點知教統局失驚無神又想點玩 )
麟媽媽 寫道:
咁佢哥哥既私小有無一條龍中學?
如果無把握個仔係華仁升中,
咁轉有一條龍既私小係保險得多。
但如果無一條龍中學既私小,
無必要轉喇,到時一樣要派位,
華仁起碼有直屬額,私小咪仲爭崩頭。
同埋佢點解咁快覺得個仔唔得呢?
佢要比信心個仔先得嘛!
[quote]
Charlotte_mom 寫道:
我朋友好騰雞呀而家....佢唸住如果唔對路, 就幫仔仔轉埋哥哥讀既私小, 寧願交學費lor.....
[/quote]

王國長老

BookloverJ,

學校自己持有收生權,
佢地當然可以收番部份派唔到既直屬小學生,
但我覺得佢地一定唔會比番晒自己友囉。
佢地可以收出面好成績既勁人,
又或者係學術以外方面既勁人,
你知名校唔只要有讀書叻既人,
仲要各方面都出叻人先全面架嘛。

王國長老

BookloverJ,

其他學校我唔清楚,
如果計今年9月升華仁中一,
佢地未改30% 仲係20% 自行收生額,
咁直屬額應該約 >> 102 個
聽其他家長講今年最後收左約唔夠120 個,
咁即是有大約十零個係叩門入番。
來年轉左比例,中學有更多自行收生額,
不過唔知會唔會放番多D 比自己小學。

我唔係好明......華仁104個額係自行收生?
85%係第二輪發揮作用的

應該係160人總額,乘返30%自行,將160減返呢個數,就係第二輪既額,將第二輪既額乘返85%,就係直屬額
(我唔知留班位係邊個階收,所以無計到,仲有一題,每班都可以多收兩個學生,呢兩個可以係叩門收的)

麟媽媽 寫道:
等我舉例2007 往後直屬中小學升中既直屬額計算方法︰

華仁書院
40(人) x 4(班) = 160(總學額)
160(總學額) x 30%(自行收生額) x 5%(留班額) = 104(學額)
直屬額給直屬小學 = 104(學額) x 85% = 88(直屬額)
>> 華小約160人爭88個直屬額

聖約瑟書院
40(人) x 5(班) = 200(總學額)
200(總學額) x 30%(自行收生額) x 5%(留班額) = 130(學額)
直屬額給直屬小學 = 130(學額) x 85% = 110(直屬額)
>> St. Jo約300人爭110個直屬額

最主要睇吓直屬中小學既學生比例,
小學太多班仍然競爭大,
但升中既大多係精英,
如果小學太少班,比如小學3班,
但升中5班,直升機會大但水準參差D。

麟媽媽

Nearly 75% primary student admitted in Wah Yan College, it is good!

Would you share with us whether Wah Yan will change to 一條龍學校!

麟媽媽 寫道:
BookloverJ,

其他學校我唔清楚,
如果計今年9月升華仁中一,
佢地未改30% 仲係20% 自行收生額,
咁直屬額應該約 >> 102 個
聽其他家長講今年最後收左約唔夠120 個,
咁即是有大約十零個係叩門入番。
來年轉左比例,中學有更多自行收生額,
不過唔知會唔會放番多D 比自己小學。

王國長老

Sindy,

Aiya...102個講緊呢個9月升中一,
呢年仲係20% 自行收生咪有102 個直屬額囉。
你講嗰個計法我咪列左出黎囉,
轉30% 之後華仁得番88個直屬額之嘛。
留班係總學額既5%,都係用作叩門位,邊有人中一留班。

哦.... 你講104 係扣除自行收生同留班位既數,
咁85% of 104 咪係88 囉....嚇得我以為自己計錯數。

hi各位mami,
        咁以聖家為例,佢哋有2間學校要上直屬中學個競爭咪仲激 唔知自己有無計錯數??請指教..

moochacha 寫道:
hi各位mami,
        咁以聖家為例,佢哋有2間學校要上直屬中學個競爭咪仲激 唔知自己有無計錯數??請指教..

For Holy Family, guess about 50% of the 2 primary will be able to enter HF secondary.

Hi, everybody

"直屬和聯繫學校解除連繫關'- 唔係新搞作,係教局於2000年4月份公佈嘅(嗰年細仔剛出世,所以記得好清楚),改制同時包括由2001年起考小一, 即2002 升小一嘅派位係1st stage ,取消校長酙情權的分數- 10分,亦規定所有津小、官小唔准係1st stage 面試, 結果係而家咁,全部計分。

當年有個time-table, 今年(2006)升小一嘅,係最後一年行舊制,即仍可循直屬和聯繫升中。

早前教局有報導,因三三四制關係,將"學校表態限期"再押後一年,所以照道理推算,今年考的小朋友,亦不受影響, (而今年升小一嘅,本來就不受影響)。

So, we'll wait to see what happen to the next year.
但出年啲學校怎決定,嘅不影響我哋,而我哋亦無jetso. 因為縮班要就小一開始,我哋已經讀緊嘅,係保留直屬學額, 所以很多學校,死拖拖到deadline才縮班.....

而家要睇就係今年P.6派中一嘅新方法,banding劃分亦係新嘅,又睇吓點樣比我哋揀兩間中學(on 1 st stage)

其實,讀津校係升中一,可以同時報直資;反而有啲直資小學e.g. St.Paul convent 係唔替primary 報中一派位,而一啲直資primary (行IB), 即使學生報派位,考名津英中又十分難( unless from DGS, DBS.. )但呢啲primary 学生又唔會吼其它名津英中.....

2012年所有直屬和聯繫學校解除連繫關係

For Holy Family, guess about 50% of the 2 primary will be able to enter HF secondary.

50%點計出來的?

唔知有冇50%添呀,因為聖家小學合共有7班,到時升中一定爭崩頭.

咁我想問直資唔幫小六報中一咁私校如sfa,德雅,kts,咁會點算??   

2012年所有直屬和聯繫學校解除連繫關係

唔知有冇50%添呀,因為聖家小學合共有7班,到時升中一定爭崩頭.

聖家書院F.1有200位,如果85%留給直屬小學即應有

200 X 85% = 170位

兩間聖家小學共有學生 :
100 + 132 = 232人

即232人爭170位 = 73%

這樣計法正確否?點解說是少過50%?

sixcats 寫道:
[quote]唔知有冇50%添呀,因為聖家小學合共有7班,到時升中一定爭崩頭.

聖家書院F.1有200位,如果85%留給直屬小學即應有

200 X 85% = 170位

兩間聖家小學共有學生 :
100 + 132 = 232人

即232人爭170位 = 73%

這樣計法正確否?點解說是少過50%? [/quote]

The 85% is after 1st round of 30% discretionary selection, so it is:

200x70%x85%= 119 seats, not 170.

Besides, they have to reserve 5% (10 seats) for those who cannot promote to F.2 or for knocking door.

WYmom 寫道:

The 85% is after 1st round of 30% discretionary selection, so it is:

200x70%x85%= 119 seats, not 170.

Besides, they have to reserve 5% (10 seats) for those who cannot promote to F.2 or for knocking door.

頭一round都有機會收聖家小學的小朋友, 我估唔指119位禁少?      唔知arm唔arm.
綽盈媽咪 ;-)

唔係,我意思係直屬學額係指第二輪的,而104係第一輪,因為直屬額應該係第二輪統一派位的(留班位暫放一邊),HEHEHE,唔知我有無講到好亂...

第一輪(以30%計) 160*30%=48(呢輪無分直唔直屬)
第二輪(160-48)*85%=95.2(呢輪先係直屬)
(留班位暫不計,因差得都唔遠)

麟媽媽 寫道:
Sindy,

Aiya...102個講緊呢個9月升中一,
呢年仲係20% 自行收生咪有102 個直屬額囉。
你講嗰個計法我咪列左出黎囉,
轉30% 之後華仁得番88個直屬額之嘛。
留班係總學額既5%,都係用作叩門位,邊有人中一留班。

哦.... 你講104 係扣除自行收生同留班位既數,
咁85% of 104 咪係88 囉....嚇得我以為自己計錯數。

王國長老

Sindy,

我一開始已計埋留班位5%,
即第一輪 (以30%) 160 X 30% = 48 (呢輪無分直唔直屬)
留班位 (5%) 160 x 5% = 8
第二輪 (160-48-8) x 85% = 88.4(呢輪先係直屬)

都係我之前寫得衰,104 係扣除自行收生同留班位後,
104 既85% 係直屬額約 >> 88

所以來年一定無120學生入番中學,
我睇都唔知有無60%,慘慘....
‹ 上一主題|下一主題